2022. október 30., 09:09

Zachar Pál az új ipolysági polgármester, szövetséges sikerek az Ipoly mentén is

A 89 települést magába foglaló Lévai járásban összesen 26 Szövetség-tag polgármesterjelölt indult a településvezetői tisztségért, további hat jelöltje ugyan nem volt tag, mégis a Szövetség támogatta. A magyar párt a régióban összesen 220 képviselőjelöltet indított.

Zachar Pál
Fotó: Zachar Pál
Zachar Pál

A Szövetség tizenkét polgármesterjelöltje már a rajtvonalnál győzött, ugyanis nem akadt kihívójuk. A politikai közösség tagjaiként Csákvári Marian Csatán, Tóth Magdolna Ipolyfödémesen, Farkas Attila Érsekkétyen, Csenger Beáta Kisölveden, Csudai Róbert Lekéren, Fekete Zoltán Nyírágón, Köpöncei Péter Paláston, Bazsó Árpád Szalatnyán, Srna Zoltán Százdon, Német Zsolt Szetén, Bögi Pathó Melinda pedig Zalabán marad továbbra is a település első embere, míg Ipolyvisken Antal Nyustin Ágnes függetlenként, de a Szövetség listáján indulva lett újra polgármester.

A magyar párt listáján kilenc olyan polgármesterjelölt volt, aki újonnan vette volna át a településvezetői tisztséget: mindez Ipolyságon Zachar Pálnak, Ipolyszakálloson Gasparik Ágotának, Ipolypásztón Riczo Dánielnek és Ipolybélen Tenczel Jánosnak sikerült is.

Zselízen ismét a Szövetség helyi szervezete által támogatott, de függetlenként induló Juhász András lett a befutó, hiszen nem akadt kihívója. 29,30%-os részvétel mellett, 1 500 szavazatot gyűjtve maradt ő a polgármester. A Garam menti városban tizenkét önkormányzati képviselő fogja segíteni a munkáját, köztük hét szövetséges is: Baka Lajos, Csenger Tibor, Csonka Ákos, Juhász Eszter, Kepka Márk, Kovács Kázmér és Rák Norbert.

Hét mandátumot értünk el a tizenkettőből, ezt egyértelműen győzelemként értékeljük, főleg ahhoz képest, hogy a népszámlálási adatok alapján a zselízieknek már csak 44% vallja magát magyarnak”

– értékelt a Szövetség zselízi szervezetének elnöke, Csonka Ákos, aki úgy látja, hogy egy nagyon jó, konstruktív testület alakulhat ki.

Tolmácson a független Miroslav Kupčit választották meg, aki 878 szavazattal a harmadik ciklusát kezdheti meg.

Ipolyságon 2658 érvényes szavazatot adtak le (az összes 44,09%-a); a győztes, Zachar Pál (Szövetség) 1094-et, az addigi polgármester, Štefan Gregor 899-et, Szőllősy Péter 361-et, Jozef Šuchter pedig 304-et kapott. A testületben négy szövetséges (Bakai Péter – 1116 szavazat, Bugyi István – 961 szavazat, Kürthy Gábor – 944 szavazat, Nagy Tímea – 852 szavazat) és hét független képviselő (Nemcsok István – 1125 szavazat, Szőllősy Péter – 1107 szavazat, Kapusník Csaba – 972 szavazat, Antalfi Gyula – 927 szavazat, Dian Csaba – 916 szavazat, Žaneta Paulínyiová – 871 szavazat, Moys Dániel – 849 szavazat) segíti majd a munkáját, s jelen lesz az eddigi városvezető, Štefan Gregor is (1 091 szavazat).

Az elmúlt években folyamatosan dolgoztunk, ez most meghozta az eredményét. Olyan ez, mint egy középiskolás érettségi: a napján sosincs meglepetés; általában négy év eredményei tükröződnek. Erről a választásról is azt gondolom, hogy nem az utolsó hetekben dőlt el, hanem elsődlegesen az elmúlt négy év munkája hozta meg a gyümölcsét, s kellett hozzá egy kampány is”

– fogalmazta meg kérdésünkre az új polgármester, majd így folytatta:

Elsősorban szeretném megköszönni a családom, különösen a feleségem támogatását, aki mellettem állt a kampányidőszakban. Szeretném megköszönni a csapat minden tagjának, aki dolgozott ezen a kampányon; rengeteg munkát beletettek szívvel-lélekkel. Végül, de nem utolsó sorban minden ipolysági, pereszlényi és tesmagi lakosnak, akik bizalmat szavaztak nekem, s gyakorlatilag ezzel azt mondták, hogy partnerségre tudunk lépni a tervek megvalósításában, és együtt tudunk dolgozni egy szebb Ipolyságért.”

A jelenlegi lévai városvezetőnek, Ján Krtíknek öt kihívója akadt: Eva Bielik Hajdamárová, Igor Éder, Igor Kúdela, Ervín Szalma és Petra Števková. 33,43%-os részvételnél ismét Krtík kapta a legtöbb szavazatot, 2 965-öt. A huszonnégy tagú testületbe 128 jelölt szeretett volna bejutni, közülük négyet, Cziria Eriket, Kluch Lenkét, Jedlička Pétert és Kucsa Richárdot a Szövetség támogatott, de egyikük sem fogja tudni elfoglalni a képviselői székeket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.