cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. március 12., 14:39

Vizsgalesen a „Selyében”: Édes Annát tiszta szívvel vitte el a nyugati szél…

Március 12. és 15. között 688 szlovákiai középiskolában tartják az írásbeli érettségi vizsgát. Több mint 41 ezer érettségiző bizonyíthat szlovák nyelvből és irodalomból, idegen nyelvből, matematikából, illetve magyar vagy ukrán nyelvből. Miközben a nyitónapon államnyelvből mérettetnek meg a szlovák oktatási intézmények diákjai, a magyar tannyelvű középiskolák több mint 1500 diákja magyar nyelvből és irodalomból írásbelizik. A Selye János Gimnázium több végzősével délidőben, a tesztírás után és a fogalmazás előtt beszélgettem.  

Vizsgalesen a „Selyében”: Édes Annát tiszta szívvel vitte el a nyugati szél…
Galéria
+1 kép a galériában
Na, kinek hogyan mentek a tesztfeladatok...?
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Mielőtt végeztek a tesztfeladatokkal, Andruskó Imre, az SJG igazgatója a Ma7-nek elmondta:

Már egy évtizede hasonlóképpen folynak az írásbeli vizsgák: mi, igazgatók ma is először a kijelölt telephelyen átvettük a kérdéseket tartalmazó teszteket. Majd azokat az előre elkészített időbeosztásunk szerint reggel kiosztottuk az SJG 118 magyar, angol és szlovák nyelvből e héten írásbeliző diákjának.

Ők délelőtt a magyar teszteket írták, majd miután a Szlovák Rádióban fél egykor ismertették az idei magyar nyelvű fogalmazás kisorsolt négy témáját, amelyeket e-mailben is megkaptunk, negyed órájuk volt eldönteni azt, hogy egytől fél négyig miről írnának legszívesebben. A tesztek toll piktogrammal megjelölt részét, vagyis a feleletalkotó feladatokat az intézményünk pedagógusai javítják ki, az X piktogrammal megjelöltet, vagyis a feleletválasztó (A,B,C.D) részt pedig majd központilag, számítógéppel ellenőrzik az illetékesek”.

Hozzátette: angol nyelvből a gimnáziumokban a B2 szintű érettségi vizsga kötelező, míg a szakközépiskolákban elegendőnek bizonyul a B1 szintű, de ott is választható a B2 szintű. „Mivel a matematika nálunk nem kötelező vizsgatantárgy, ezért abból csak 21-en akarnak érettségizni. Eddig minden zökkenőmentesen történt, s bízom abban, hogy a diákjaink tudásuk javát nyújtják a pénteken végződő írásbelin” – jegyezte meg az igazgató.

Vizsgalesen a „Selyében”: Édes Annát tiszta szívvel vitte el a nyugati szél…
E héten a hírneves alma mater végzősei is bizonyíthatnak...
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Hangsúlyozta: a tesztet legalább 33 százalékra kell megírniuk, a délutáni esszét pedig legrosszabb esetben 25 százalékra. Azoknak, akik e két százalék egyikét teljesítik, a szóbelijük pedig legalább hármasra sikerül, meglesz az érettségijük. Azoknak akik csak négyesre tudnak szóbelizni, meg kell ismételniük a vizsgát.  

Tehát ma magyar, szerdán angol nyelvből, csütörtökön matematikából, pénteken pedig szlovák nyelvből írásbeliznek a diákok. Minden nap a nyomtatványok fejlécének kitöltése után 9,45 órakor kezdődhet az érdemi munka, ami kedden 15,30, szerdán 14,00, csütörtökön 12,15, pénteken pedig 14,30 órakor, az elkészített munkák leadásával zárul. A nyelvi vizsgák délelőtti tesztből és délutáni fogalmazásból állnak Azok a diákok, akik nem matek-írásbeliznek, aznap odahaza készülődnek a pénteki szlovák-írásbelire.

Andruskó Imre rámutatott a sajnálatos tényre, hogy Szlovákiában ez alkalommal érettségiző több mint 41 ezer diák közül csupán több mint 1500 vizsgázik magyar nyelvből és irodalomból, ami csak 4 százalék körüli arányt jelent, miközben a hazai magyarok az összlakosság 8,5 százalékát képezik.

„Elsőben még 6 százalék körüli a magyar nyelvű oktatást választó iskolakezdők aránya, de ez az arány az évek múltával folyamatosan csökken. Ennek egyik oka az lehet, hogy ők esetleg szlovák tannyelvű középiskolában folytatják a tanulmányaikat, vagy pedig az, hogy többségében a roma gyerekek még az alapiskolát sem fejezik be, az érettségi vizsga megszerzéséről nem is beszélve…” -- fejtette ki.

Vizsgalesen a „Selyében”: Édes Annát tiszta szívvel vitte el a nyugati szél…
A tesztelés után felszabadultan csevegtek az írásbelizők
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Időközben az írásbelizők végeztek a magyar teszt kitöltésével, amiben egyebek mellett Kosztolányi Dezső, József Attila, Petrarca, Tőzsér Árpád, Kazinczy Ferenc, Percy Bysshe Shelley munkásságának egy-egy szelete is helyet kapott.  Fellélegezve, csoportosan siettek ebédelni. Közülük páran, az esszétémákról még semmit sem sejtve, hajlandók voltak megosztani a tapasztalataikat olvasóinkkal.

Szántó Anna nem titkolta: eléggé félt a magyar teszttől, mert évközben előfordult, hogy összekeverte az írókat, költőket és műveiket.

„Meglepően könnyűnek bizonyultak a feleletalkotó feladatok, ám a feleletválasztó, azaz X-szelendő feladatok során a döntésünket nehezítő, kétértelmű szövegekkel is szembesültünk. A fogalmazás témái közül olyannak örülnék, aminek köze van a fiatalok életéhez, a műfajok közül pedig az elmélkedést választanám. Csak a mesterséges intelligenciáról ne kelljen írnom, mert az nagyon távol áll tőlem” – mondta el a Ma7-nek a végzős lány, aki a két hátralevő nyelv közül jobban a szlovák nyelvű teszttől tart. „Mivel a kellő szlovák szókincsem megvan, a fogalmazásom rendben lesz. Az angol teszteket pedig az órákon is 70-80 százalékra szoktam megírni, ezért azzal nagyobb baj nem lehet, az angol fogalmazás pedig remélhetőleg könnyű lesz…”

Gyetvan Attila észrevette, hogy a magyar feladatsorban olyan kérdés is volt, amilyennel már egy korábbi, világhálóra feltett tesztben is találkozott. „A magyar teszt sokkal könnyebb volt, mint amire számítottam, feleslegesen stresszeltem. Leginkább a szlovák nyelvű fogalmazástól tartok, amihez a jó szókincsen kívül kellő nyelvtani, helyesírási ismeretek is kellenek. Már szívesen túl lennék ezen a héten…” – mondta.

Bernáth Bence szerint a teszt feleletválasztó feladatai nehezebbek voltak, mint a feleletalkotók. „Remélem, hogy a fogalmazás témái között helyet adnak az elbeszélésnek vagy az elmélkedésnek is, amelyek egyikében például az életem legszebb napjáról vagy valami hasonlóról írhatok” – árulta el a srác, aki azt gondolja, hogy számára majd az angol teszt lesz a legnehezebb…

Vitálos Tünde Eszternek is úgy tűnt, hogy a tesztkérdések között az általa neten böngészettek közül is akadt néhány. „A magyar fogalmazástól kevésbé tartok, mint a teszttől. Bízom abban, hogy az előbbi műfajai között lesz leírás vagy elbeszélés, a témák közül pedig a modern technológiákkal kapcsolatosnak örülnék” – magyarázta  a magyarországi egyetemi tanulmányokat tervező lány, aki ugyan tart a szlovák írásbelitől, főleg annak fogalmazás részétől, de mivel az anyaországban majd az angol vizsgaeredménye jobban beszámít, abból szeretne a lehető legjobban teljesíteni. 

Tudvalevő, hogy azon tanulók, akik nyomós – elsősorban egészségi – okokból nem tudnak részt venni az e heti írásbelin, majd április 9-12. között tehetnek vizsgát. A vizsgaeredményeket május 3-án minden iskola elektronikusan letöltheti. A pótvizsgák pedig szeptember 3-6-án lesznek.   

Vizsgalesen a „Selyében”: Édes Annát tiszta szívvel vitte el a nyugati szél…
Galéria
+1 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.