2022. március 7., 17:37

Jövő héten az írásbelikkel kezdődnek az érettségik, kicsit másként

Két év távoktatás után a középiskolák és gimnáziumok végzősei, reményeik ellenére, az idén már nem ússzák meg a hagyományos érettségit. Abban bízhatnak, hogy az írásbelire 15 perccel több idejük lesz, a szóbeli érettségi vizsgák anyagát pedig a távoktatásban átvett tananyag mértékéhez igazítják. A felnőttség küszöbén álló diákoknak a nagy megmérettetésre való felkészülésben segítséget nyújthat egy a kézikönyv is.

Érettségi - Gröhling
Fotó: TASR

Branislav Gröhling oktatási miniszter mai sajtótájékoztatóján csak megerősítette, amit már hónapok óta ismételt, vagyis, hogy idén már rendes formában zajlanak le az érettségi vizsgák.

A végzős diákok március 15-18 között tesznek írásbeli érettségi vizsgát.

Akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek (vagy más betegségük van), azok április 5-8 között vizsgáznak. A pótvizsga időpontja pedig szeptember 5-8-a. A tesztet több mint 33 százalékosra kell megírni, a dolgozatot pedig több mint 25 százalékosra. A mintatesztek az egyes tantárgyakból a NÚCEM weboldalán találhatók meg.

A miniszter azt is elmondta, hogy a 2022-es érettségi teszteket a távoktatás figyelembe vételével készítették elő.

A szlovák nyelv és irodalom teszteket az előző évekhez képest több szakember állította össze, és 15-en bírálták el, a megszokott 4-5 helyett. Kikérték középiskolás tanárok véleményét is, akik arra a megállapításra jutottak, hogy a teszteket az érettségiző diákok meg tudják oldani.  Külön odafigyeltek arra is, hogy nem egyértelmű, félreértelmezhető kérdések ne kerüljenek be a feladványok közé.

A szóbeli érettségi vizsgákra május 23-a és június 10-e között kerül sor, pótterminust szeptemberre, javító időpontot pedig 2023 februárra adtak.

A miniszter és a jelenlévő Állami Gimnáziumok Szövetségének képviselője, Pavel Sadloň örömét fejezte ki, hogy ismét hagyományos érettségiket rendezhetnek.

Fel vagyunk készülve a diákok vizsgáztatására abból, amit megtanítottunk nekik”

– mondta.

Az érettségik az érvényben lévő járványügyi intézkedések betartása mellett valósulnak meg. 

Az elégedett érettségiző kézikönyve (Manuál spokojného maturanta) egy interaktív segédanyag, ami forrásokkal, weboldalakkal, videókkal, podcastekkel, mintatesztekkel szolgál 9 érettségi tantárgyból, s segítheti a sikeres érettségizést.

Kristián Krivda, a Középiskolások Szövetségének képviseletében elmondta, bár azt nem tudták elérni, hogy elmaradjon az érettségi, de sikerült úgy összeállítani a tételeket, hogy azok megfelelnek a távoktatás során átvett tananyag-mennyiségnek.

Aki akart és lelkiismeretesen készült az érettségire a távoktatás alatt is, az meg tudja csinálni, tette hozzá. Meggyőződését fejezte ki, hogy a tanároknak is az az érdekük, hogy a diák letegye az érettségit.

Hozzátette azt is: a jövőbeli érettségi rendszerhez mindenképpen szeretnének hozzászólni.

Ami a felvételi vizsgákat illeti, arról Gröhling elmondta, a megszokott módon és menetrendben mennek végbe.

Tesz és dolgozat + 15 perccel

A Felvidék legnagyobb magyar gimnáziumában, a komáromi Selye János Gimnáziumban éppen a nemzeti ünnepen, március 15-én és éppen magyar nyelv és irodalommal kezdődik az érettségi, amit másnap az idegen nyelvek követnek.

Angolból 116 diákunk vizsgázik és mindössze 1 választotta a német nyelvet. A harmadik napon a matematika következik, ami nem kötelező. Ezt általában diákjaink 30-40 százaléka szokta választani, azok, akik műszaki vagy gazdasági egyetemre készülnek, általában 50-en-60-an. Az utolsó napon pedig szlovák nyelvből vizsgáznak. A szlovák iskolák diákjainak ez már pihenőnap”

– tudjuk meg Andruskó Imre igazgatótól.

érettségi
Fotó:  TASR

A tesztekre és dolgozatokra egyaránt 15 pluszperc jár. Bíznak abban, hogy diákjaik gond nélkül megbirkóznak ezekkel a kihívásokkal. A májusi szóbeli vizsgához a tételeket át kell dolgozni, az egyes iskolák maguk igazítják ezeket az átvett tananyaghoz. A 3. évfolyam az, ami a járvány miatt jórészt kimaradt az idén érettségizőknek, jobban mondva, ezt távoktatásban abszolválták.

Meg fogom kérni tanár kollégáimat, hogy dolgozzák át a tételeket, vagy csökkentsék azok mélységét, mert még a legbecsületesebben dolgozók sem tudtak átvenni annyi tananyagot online, amennyit jelenléti formában szoktak.

Ráadásul a gyerekek is elfásultak a bezártságtól, szorongóbak lettek. Próbatesztek írásán is gyakorolnak diákjaink és szerencsére rengeteg segédanyag elérhető, a minisztériumnak köszönhetően is”– tette hozzá.

Andruskó Imre szerint a diákok többsége megbékélt azzal, hogy idén már nem maradnak el az érettségik. A miniszter is többször hangoztatta, hogy hagyományos módon kerítenek sort rájuk. Az is megnyugtató lehet számukra, hogy ha véletlenül koronavírusok lennének, vagy megbetegednének, akkor két hét múlva le tudják tenni a vizsgát.

Egyúttal felhívta a szülők figyelmét, hogy a felvételi kérelmeket idén március 20-ig kell benyújtani, egy hónappal előbb, mint tavaly. Online is van mód erre, de az iskolák nevelési tanácsadóihoz is segítségül lehet fordulni. A felvételikre május elején kerül sor.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.