2020. augusztus 8., 18:06

Világhíres borok a bélai kastély pincéjében

A muzslai szőlőhegy három folyó összefolyása közelében terül el, több itt a napfény, mint Tokajban. Petrech Miroslav, a kastély pincészetének országos hírű enológusa vallja, a legjobb borász maga a természet, ehhez a legkiválóbb szakember is csak pár százalékot adhat. 

Kastély szinte elképzelhetetlen pince nélkül. Amikor 2000 de-cemberében az utolsó tulajdonos, Ulmann György leszármazottjai Ilona von Krockow grófnő és Matthias gróf visszavásárolták az ősi birtokot, nemcsak a kastély volt rossz állapotban, de a pince is, hiszen vegyszerek tárolására használta akkortájt a szövetkezet. A tulajdonosok úgy határoztak, jó lenne visszahozni a borkészítés hagyományát. Ezt a döntést nagyban segítette az is, hogy a családba beházasodott a híres német borász, Egon Müller.

Béla borászat
Ideális a pince mikroklímája

Még mielőtt kinyitott volna a kastélyszálló, már volt saját boruk – Chầteau Béla. A pincészet élére a környék legjobb szakembere, Miroslav Petrech került, aki azóta is ellátja ezt a feladatot. 2000-ben kezdték az 1742-ben épült hatalmas pincét felújítani. Mivel a vegyszerek szaga beivódott a falakba, kihordták a földet, lekaparták a vakolatot, majd fél évig tartott a rekonstrukció, és 2001-ben megvették a pincébe az új technológiát, sorolja az elvégzett munkát Petrech úr.

A kastély pincéje ideális feltételeket biztosít a borok tárolására. Télen 9 fok van odalent, nyáron 12. Már 2001-ben húszezer liter bor készült itt. Ebben az évben született a Chầteau Béla pincéjének félhomályában a hajdani Csehszlovákia területéről származó eddig leghíresebb rajnai rizling. New Yorkban 2003-ban aranyérmet kapott.

Béla borászat Petrech
Borunkat Robert Parker, világhírű borkóstoló bírálta. Nála a legmagasabb pontszám a száz, de ha az általa bírált borok valamelyike eléri a 85-öt, már felfigyel rá a világ. A mi rajnai rizling borunkra 94 pontot adott, ezzel bekerült 2003 tíz legjobb bora közé. Ekkor sokan kezdték azt kérdezgetni, hol is van ez a Béla nevű vidék

 – emlékezik vissza a borász, aki sokat ad a minőségre és annak megtartására.

Hangsúlyozza, az a cél, hogy kis mennyiségben nagyon jó borokat készítsenek. Ha rossz az évjárat, akkor inkább nem készítenek bort. 2010-ben és 2016-ban például csak ötezer üveg bort gyártottak, mert nem hagyhatták elrontani a márkanevet.

A pincészetben évente 50-60 ezer üveg bor készül, több munkafázist kézzel végeznek, mert ilyen kis mennyiség mellett tudnak erre időt áldozni. Az is a kis mennyiség mellett szól, hogy lassan, nyugodtan, nagyon odafigyelve az arányokra fókuszálva lehet a borral dolgozni, ami nagy mennyiség esetében elképzelhetetlen. A borok 70 százaléka fehér, 30 százaléka vörös. Fajtájukat tekintve legtöbb a rajnai rizling, de van mazsolaszőlő- és jégbor is. A termékek több mint a fele exportra megy Amerikába, Honkongba, Japánba, Indiába, Mexikóba, Skandináviába, Nyugat-Európába, és 400-500 dolláros áron kerül a vendégek asztalára. A kastélyban a borok húsz százaléka marad, a többi pedig különleges vinotékákba, gasztronómiai központokba kerül.

A szénsavas, lédús, mézédes rizling szülőhelye

A muzslai szőlőhegy, ahonnan a pincészet a szőlőt vásárolja, 80 hektáros, déli fekvésű terület 130-tól 255 méter tengerszint feletti magasságig. A meszes löszföldek teli ásványi anyagokkal, három folyó – a Duna, a Garam és az Ipoly közelségében. Petrech úr szerint kis Tokajnak is nevezhetnénk, annyira hasonló adottságai vannak a tokaji borvidékkel.

Itt is 10-20 százalékban mazsolás a szőlő, nem kell tehát semmiféle különleges tudomány a jó bor készítéséhez, de azt vallom, hogy hatszor kell megfogni kézzel a tőkét, a művelése során. Én 48 évig dolgoztam a muzslai szövetkezet szőlőjében, és nem volt olyan nap, még szombat, vasárnap se, hogy ki ne mentem volna a szőlőhegyre. Szerencsém van, hogy a szakmám a hobbim.

Azt is elmeséli, hogy szüretelnek mazsolaszőlőt, de jégbort is készítenek.

Ez utóbbi titka, hogy hajnalok hajnalán, mínusz 7-10 fokban kell szüretelni, káromkodnak is rendesen a munkások. Ha felkel a nap, be kell fejezni. A szemek olyan kemények, mint a kő, ezeket csigalassúsággal préseljük, csak a cukor meg az aroma csordogál ki. Nagyon szép munka ez, három év alatt kísérleteztem ki. A jégbor rettentően drága, ami nem is csoda, hiszen száz kiló szőlőből 12 liter bor lesz.
Borkóstolók színhelye

A pincében a rozsdamentes acélból készült hordók mellett ott találjuk a fahordókat is. Ezekben legalább két évig a vörösbort érlelik. A munkások éppen a fehérborokat palackozzák, a napokban indul útnak 2400 palack Japánba.

Borkóstolókat is tartanak a kastélyban, ahol az érdeklődők mindent megtudhatnak a pincészet vezetőjétől.

El tudom mondani a bor történetét, kezdve onnan, hogy mikor szüreteltük a szőlőt, hány fokos volt, mit lehet benne érezni, milyen ételhez kínáljuk, hogyan kell raktározni. Órákig tudok beszélni a borról, mondhatom, bármilyen nyelven. Egy francia borásszal például órákig csevegtünk, bár én németül, ő franciául, de rajzoltunk, mutogattunk és szinte mindent megtudtunk egymástól.
Béla borászat

Az elegánsan felújított kastély ma szállóként működik, ideális helye lakodalmaknak, báloknak, konferenciáknak, ünnepségeknek. 2013-ban és 2018-ban elnyerték a „legromantikusabb barokk kastély” címet. A vendégek itt nemesi miliőben élhetik meg a XIX. és XX. század fordulójának arisztokrata életét. És persze ihatják a kastély pincészetének borait, melyek számtalan országba eljutnak, és viszik nemcsak a pincészet, de Béla hírnevét is szerte a világban.  

Miroslav Petrech
A 76 éves szlovákiai borász az egyik legnagyobb tekintély a szakmában. Az egyetemen Vilém Kraus volt a professzora, aki a csehszlovák szőlőtermesztés nagy egyénisége. Fiatal diplomásként érkezett a muzslai szövetkezetbe, ahol rövid időn belül megtanult magyarul. Foglalkozott sok mindennel a növénytermesztésen belül, de teljes hévvel a szőlészetbe és borászatba vetette bele magát.  Hogy kiváló szakember lett, azt a föld és a szőlő iránti alázatának köszönheti. Ismereteit igyekszik továbbadni a gazdáknak. A környék borkóstolóinak, szakmai napjainak népszerű személyisége, de neve nemzetközi fórumokon is ismert.   
Béla borászat Petrech

Megjelent a Magyar7 hetilap 202/32. számában.

Megosztás
Címkék