2023. július 9., 07:44

VII. Felvidéki Vágta: Feketenyéki győzelem, verőfényes napsütés, jó szervezés, magas árak – KÉPEKKEL

A lovas hagyományok és a magyar városok, falvak ünnepén nemcsak a lovaglás szerelmesei érezhették jól magukat az immár Szilvásváradon, a Lipicai Lovasközpontban megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta tegnapi felvidéki előfutamán, ugyanis a nagyszínpad műsorai, a gasztronómiai különlegességek, a kézműves portékák széles választéka és a legkisebbekhez szóló programok, játékok és foglalkozások is mind-mind azt jelezték, hogy aki ellátogatott a helyszínre, színvonalas, minden korosztály igényeit kielégítő rendezvényre csöppent.

a-befuto
Galéria
+30 kép a galériában
A befutó
Fotó: Lacza Gergely

A sikabonyi reptéren kialakított rendezvényszigetet a nagy hőség ellenére már a délelőtt folyamán hatalmas embertömeg lepte el, főleg fiatal családok látogattak ki óvodás és kisiskolás „porontyaikkal”, ugyanis a nálunk is népszerű magyarországi Kicsi Gesztenye Klub szereplői szolgáltatták a műsort a nagyszínpadon. A tízen aluliakat egy varázslatos, „fából faragott” népi játszótér fogadta, de a legkisebbek az arcfestést és a pónilovaglást is kipróbálhatták. A helyszínen kézműves termékek széles választéka is kapható volt, mint ahogyan a korgó gyomrúak sem panaszkodhattak, amennyiben jó vastag pénztárcával érkeztek, ugyanis a gasztro szektor árai még finoman fogalmazva sem tükrözték a realitást, a standok árlapjai a fesztiválárakat is jócskán túllicitálták. Személyesen vagy 5-6 vendéglátó egységet „teszteltem”, de csupán a lángos megvételekor kaptam számlát. Ez nyilván nem a szervezőket minősíti, mert a rendezvény megszervezése kifogástalan volt, bár még egy mobil nézőtér elkelt volna.

kicsi-gesztenye-klub
Kicsi Gesztenye Klub
Fotó:  Lacza Gergely

Délben zajlott az esemény hivatalos megnyitója, ahol elsőként a rendezvény háziasszonyai, Bíró Éva és Tilajčík Edit köszöntötték a megjelenteket, majd átadták a szót Czimbalmosné Molnár Évának, a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetőjének, aki először is Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár üzenetét tolmácsolta, majd kifejtette, hogy mi magyarok legyünk büszkék arra, hogy lovas nemzet vagyunk, hiszen a ló történelmünk szereplője, szabadságunk szimbóluma, és ebből gyökerezik a lovassport, a lovasversenyek illetve a lovas turizmus is. A főosztályvezető köszöntő beszéde után Bíró Éva megjegyezte, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság anyagi támogatása is hozzájárult ahhoz, hogy a rendezvény megvalósulhasson.

czimbalmosne-molnar-eva
Czimbalmosné Molnár Éva
Fotó:  Lacza Gergely

Ezután a műsorvezetők a vágtára benevezett felvidéki települések polgármestereit köszöntötték, továbbá ismertették a lovasok és lovaik nevét. A kishuszár vágtán már két előfutamot rendeztek, amelyen négy fiatal lány mérte össze ügyességét Somorja, Gúta, Bős és Nyárasd színeiben. A „nagyok” között ott voltak mind a rutinos versenyzők mind pedig az újoncok. Lovast indított Somorja, Tallós, Nyárasd, Feketenyék, Albár, Királyrév, Ekecs, Csallóköznádasd és Dunaszerdahely.

A 3500 euró összdíjazású sikabonyi verseny első három helyezett lovasa képviseli majd Felvidéket a Nemzeti Vágtán, Dunaszerdahely házigazdaként pedig zöld kártyával indul.
hajra-hajra
Hajrá, hajrá!
Fotó:  Lacza Gergely

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere örömét fejezte ki, hogy ezúttal sokkal nagyobb számban látogattak ki a családok, hiszen ez a nap egyben egy családi esemény is. „Számunkra az is nagyon fontos, hogy a magyar kultúra, a magyar hagyományok és nyelvünk megőrzése az, ami ezt a rendezvényt fémjelzi”, emelte ki beszédében a polgármester, majd megköszönte Bóna Erzsébetnek és csapatának, hogy a sikabonyi reptérre varázsolták ezt a kis „falut”.

hajos-zoltan-dunaszerdahely-polgarmestere
Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere
Fotó:  Lacza Gergely

Forró Krisztián, a Szövetség párt országos elnöke hangsúlyozta, hogy nemcsak egy lóversenyről van szó, hanem egy közösségi rendezvényről, amely összeköti a hagyományokat, a modernitást, a családi együttlétet, a gasztronómiát, a kultúrát és sok minden mást.

Ma itt verseny lesz. Mi, többnyire csak nézőként fogunk szurkolni az egyes versenyzőknek, de ugyanúgy egy nagy megmérettetés áll előttünk szeptember 30-án, amikor a közösségünk mérettetik meg, és ott már nemcsak nézői hanem résztvevői is leszünk a küzdelemnek. Gondoljunk arra, hogy mindig csak magunkra számíthattunk, mindig csak magunkban bízhattunk, és senki mástól nem várhatjuk azt, hogy a mi problémáinkat, gondjainkat megoldja, csak mi magunk lehetünk erre képesek. Ahogy az őseink belovagoltak a Kárpát-medencébe és egy szövetséget alkotott a hét vezér, úgy szövetséget alkotunk mi is, bár néhányan úgy döntöttek, hogy hátat fordítanak ennek a szövetségnek és a közösségünknek, de azokkal, akik itt maradtak, hiszem, hogy önökkel együtt, sikerül felépítenünk egy olyan erős Szövetséget, ami a közösségünket segíti majd az elkövetkező időszakban. Szükségünk van rá. Ez ugyanúgy fontos nemcsak az itt élő magyaroknak, hanem az itt élő szlovákoknak, romáknak és a többi nemzetiségnek is, hogy ne az itt élőket büntesség azért, hogy Dél- vagy Kelet-Szlovákiában élnek, amelyek elfelejtett régiói ennek az országnak”,

nyomatékosította Forró.

forro-krisztian
Forró Krisztián
Fotó:  Lacza Gergely
Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke hangsúlyozta, hogy a megye anyagilag támogatja ezt a rendezvényt, ami annak is köszönhető, hogy jelentős magyar és regionális képviselet foglal helyet Nagyszombatban.
Ilyen jellegű összefogással lehet ilyen szép rendezvényeket megszervezni, mint a Felvidéki Vágta. (...) Én csak gratulálni tudok Dunaszerdahely városának és mindenkinek, aki ebben részt vállalt, hogy egyre színvonalasabbra szervezik meg számunkra, a közönség számára ezt a rendezvényt”,

fogalmazta meg az alispán.

berenyi-jozsef
Berényi József
Fotó:  Lacza Gergely

Az előfutamokból Egri Árpád (Dunaszerdahely), Apponyi Ádám (Feketenyék) és Pőthe Zoltán (Somorja) jutott a délutáni döntőbe, a kishuszár vágta legjobbjai Kohút Linda (Gúta) és Molnár Borbála (Bős) lettek.

kovacs-koppany-ma-harom-helyen-is-fellepett
Kovács Koppány három helyen is fellépett azon a napon!
Fotó:  Lacza Gergely

Az előfutamok után egy indián-western lovas kaszkadőr show következett az Ördöglovasokkal, a nagyszínpadon pedig a Kis-Megyer és a Csilizke Gyermek Néptáncegyüttes fellépését láthatta a közönség. Nagy Viki retró slágereket énekelt, majd középkori játékok következtek. A Bíró Kert Lovas Központ és az ARGYLL hagyományőrző egyesület közös bemutatója idézte meg a pozsonyi csatát, amelynek 1116. évfordulójára a napokban emlékeztünk.

a-nepi-jatszoter
A népi játszótér
Fotó:  Lacza Gergely
A kishuszár vágta döntőjét a somorjai Pőthe Laura nyerte meg Midnight Rose nyergében, a VII. Felvidéki Vágta győztese pedig Feketenyék lovasa, Apponyi Ádám lett.
ponilovaglas
Pónilovaglás
Fotó:  Lacza Gergely

Az esti zenés programot a Három Királyok fellépése nyitotta meg. Kovács Koppányt, Vadkerti Imrét és Derzsi Györgyöt Rúzsa Magdi és zenekara követte, végül DJ Peller állt színpadra.

ruzsa-magdi-felvideki-vagta-facebook
Rúzsa Magdi
Fotó:  Felvidéki Vágta Facebook
a-befuto
Galéria
+30 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.