2021. szeptember 6., 13:40

Veszélyes tűzeset Galántán

Tűz ütött ki vasárnap éjjel a galántai Ada Waste hulladékkezelő telepen. A lángokkal három egységnyi hivatásos tűzoltó és a régió önkéntes tűzoltói küzdöttek hétfő reggel hét óráig. A környéken sokáig terjengett a sűrű, maró füst. Feltételezhető, hogy vegyi hulladék maradéka is égett. Személyi sérülés nem történt.

galántai tűz
Fotó: ifj. Tibor Rózsár

A galántai hivatásos tűzoltókat vasárnap éjjel riasztották a Galánta-Diószeg között elterülő Ada Waste hulladékkezelő telepre, ahol a fémhulladék kapott lángra.

galántai tűz
Kép forrása: ifj. Tibor Rózsár

A tűz oka egyelőre ismeretlen, a hatóságok vizsgálódnak az ügyben. Információink szerint a felütő lángokat kezdetben a telep biztonsági őre próbálta eloltani, mikor igyekezete sikertelennek bizonyult, riasztotta a hivatásos tűzoltókat. Az eset komolyságát tekintve rögtön három egységgel érkeztek ki a helyszínre és segítséget kértek a környék önkéntes tűzoltóitól is.

galanta tűz
Kép forrása: ifj. Tibor Rózsár

Rózsár Tibor, a hidaskürti önkéntes tűzoltók parancsnoka, polgármester portálunknak elmondta, vasárnap este negyed tizenegykor érkeztek ki a helyszínre a 3600 literes tartálykocsijukkal. A helyszínre megérkeztek a vágai és a nagyfödémesi önkéntes tűzoltó alakulatok is. Az oltás során több-százezer liter vizet mertek ki a közeli Sárd patakból, de olyan mértékben csaptak fel a lángok és terjengett a sűrű, maró füst, hogy még reggel hétkor is a helyszínen dolgoztak a tűzoltó egységek.

galántai tűz
Kép forrása: ifj. Tibor Rózsár

A telepen a fémhulladék-kupac gyulladt meg. A szemtanúk állítása szerint, hiába próbálták a munkások rakodókkal takarítani a fémet, az a hő hatására csak olvadt és folyt. Az oltási munkálatokat nehezítette, hogy a fémhordókban található maradék vegyi hulladék is lángra kapott, valószínű, hogy ettől volt a környéken terjedő sűrű, fojtogató füst. Azt, hogy szennyező anyag nem került a levegőbe, csak remélik. A fehér, ömlő füstöt még a reggeli órákban is lehetett látni. Galántától lefelé, nyugati irányba fújta a szél.

galántai tűz
Kép forrása: ifj. Tibor Rózsár

Rózsár Tibor hozzátette, hosszú pályafutása során ekkora kiterjedésű és ilyen veszélyes tűzzel még nem találkozott a régióban.

Megosztás
Címkék