2020. augusztus 1., 18:01

Végre bölcsőde épülhet Izsán

Bő 736 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást kapott bölcsődeépítésre a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési tárcától Izsa község. A részletekről Domin István polgármester tájékoztatta portálunkat.

 

Médialapozó
Fotó: Facebook
A tervezett bölcsőde látványterve 2.

„Egy régi tervünk válhat valóra azáltal, hogy bár a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium előzőleg anyagilag nem támogatta az izsaiak által hiányolt bölcsőde felépítését, meglepetésünkre, az e heti levelében - az Intergrált Regionális Operatív Program keretében - már a 736 212,45 eurós támogatásáról biztosította e pályázatunkat. A vonatkozó projektünk összértéke 774 960,47 euró, amely már a község által kifizetendő önrészt is tartalmazza. A terveink szerint a 20 fős befogadóképességű bölcsőde majd a teljes szervezettség Döme Károly Alapiskola és Óvoda területén, zöldmezős beruházásként épül fel“ - mondta el Domin István polgármester.

Felidézte, hogy korábban a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében hozzávetőleg 90 ezer eurós támogatást kaptak az anyaországtól, aminek köszönhetően tavaly fejeződött be a Döme Károly Alapiskola és Óvoda épületének bővítése-korszerűsítése.

„A magyar kormánytámogatás jóvoltából egy tornatermet építhettünk a már meglevő oktatási intézményünk épületéhez, továbbá megvalósulhatott a nyílászárók cseréje, a falak és a tetőtér szigetelése is. Az összesen 120 ezer euróba kerülő felújíási munkálatok árából közel 30 ezer eurót Izsa község fizetett. Bölcsődével eddig nem rendelkeztünk, holott annak az építésére vonatkozó ötlet már korábban megszületett, mint az óvodabővítésé. Örvendetes, hogy a hazai minisztériumi támogatásnak köszönhetően, vélhetően 2021-ben már a 0-3 éves kicsik gondozását is tudjuk vállalni a községi fenntartású és irányítású bölcsődében“ - magyarázta.

Elárulta, hogy már rendelkeznek az érvényes építkezési engedéllyel, és remélik, hogy hamarosan sikerül megkötniük a szerződést az illetékes hatósággal.

A szerződéskötés után 45 napon belül pedig ki kell írnunk a vonatkoztó közbeszerzést. Még idén szeretnénk lerakni a bölcsőde alapjait, majd a téli zimankó után, jövőre folytatnánk az építkezést az 500 négyzetméter beépítendő területen. Bízunk abban, hogy jövőre sor kerülhet a bölcsőde kollaudációjára“ - tette hozzá.

A faluvezetés reméli, hogy az említett oktatási-nevelési, illetve szociális intézmények felújítása, bővítése és építése is hozzájárulhat az ifjú párok szülőfalujukban való megtartásához, illetve a helyi népszaporulat, valamint az óvodások és alapiskolások létszámának növekedéséhez.

+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!