2020. június 12., 19:40

Védőmaszkok világa közelebbről

A koronavírus elleni védekezés kapcsán használt arcmaszkok tarkasága annyira felkeltette a varannói Felsőzempléni Könyvtár dolgozóinak figyelmét, hogy ezekből kiállítást terveznek. Az ötlet bemutatását Marianna Majzlíková, a könyvtár információs szolgálatának vezetője vállalta magára.

Médialapozó

"Az, hogy könyvtárunkba különböző korosztályhoz, szociális csoporthoz tartozó emberek járnak, és mindannyian más-más szájmaszkot viselnek, adta számunkra az ötletet, hogy ezeket összegyűjtsük, elrakjuk, hogy a járvány végén emlékként megmaradjanak" - mondta el kérdésünkre.

A pandémia idején saját kis műhelyükben maguk is varrtak szájmaszkokat. Kezdetben csupán a védelem volt számukra az egyetlen cél, ám az idő múlásával  rájöttek: a szájmaszk nemcsak egy darab textil, benne van az emberek egyénisége, a dolgokhoz való hozzáállása, stílusa. Alakja és a mintája tükrözi tulajdonosát is. Ezért április végén gyűjtést hírdették arcmaszkokból.

Eddig több mint 30 fajtára sikerült szert tenniük. Kezdetben elsősorban céges logókkal ellátottakat kaptak, idővel azonban megjelentek a virágmintások, a kötött, a horgolt maszkok, majd az elsőáldozói, az esküvői stb. A továbbiakban is minden új darabot örömmel fogadnak.

A kiállítás megnyitását akkorra tervezik, amikor az arcmaszkok hordása végérvényesen befejeződik, előreláthatólag szeptemberben vagy októberben, kiállításuk pedig Egy nappal azután, hogy ... címet kapja majd.  
 

+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.