2021. április 16., 14:29

Várhatóan növekszik a magyar elsősök száma Kassán és Szepsiben

Bár április végéig zajlik az elsősök beíratása az alapiskolákba, mostanra nagyjából már körvonalazódik, az egyes intézmények hány új diákkal számolhatnak a következő tanévben. Úgy tűnik, Kassán és Szepsiben több magyar elsős lesz a következő tanévben.

Csurkó Éva, a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola igazgatója arról tájékoztatott, hogy eddig 31 gyermeket írattak be. Néhányan halasztást kértek, így egyelőre 26 kiselsőssel számolnak szeptemberben. „Ez azt jelenti, hogy a következő tanévben is két osztályt tudunk nyitni” – mondta hozzátéve, az idén szintén két első osztály van, amelyben 24 gyerek tanul.

Az igazgatónő rámutatott, Kassán nagy választék van alapiskolákból, így kizárólag az, hogy magyar intézményről van szó, önmagában még nem garantálja, hogy a magyar szülők oda íratják be gyermekeiket.

A legtöbben azért döntenek így, mert ez egy jó iskola. Ezt szeretnénk továbbra is fenntartani, az igényes oktatást, a családias légkört, a délelőtti órákon kívüli sok egyéb foglalkozást. Nálunk a napközi sem csak gyermekmegőrző, nagyon sokféleképpen próbáljuk a gyerekeket foglalkoztatni, lekötni, tanítani úgy, hogy közben jól is érezzék magukat. Ez nagyon fontos az alsó tagozaton. Lényeges, hogy hatéves korában milyen közegben van a gyermek, fontos, hogy az anyanyelvén tudja magába szívni azokat az alapinformációkat, amelyek aztán hatással lesznek az egész életére”

– húzta alá.

Mivel a nyílt napot nem tudták megtartani, ezúttal virtuálisan, egy videó formájában tájékoztatták a szülőket a legfontosabb tudnivalókról, arról, mit érdemes tudni az első osztályról, az alsó tagozaton folyó munkáról, illetve a leendő nebulók is megismerhették az iskolát.

 „Nagyon örülünk, hogy sikerül két osztályt nyitni 26 gyerekkel. A hónap végéig talán lesznek még további jelentkezők. Szeretettel várunk mindenkit, aki gondolkodik, április végéig még van ideje beíratni a gyermekét” – tette hozzá Csurkó Éva.

Remélhetőleg már az új iskolában

Nagy István, a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont igazgatója elmondta, eddig 16 leendő elsőst írattak be és további kettőt várnak, vagyis arra számítanak, hogy szeptemberben 18 elsős diákjuk lesz. Ebből 12-en az intézmény óvodájából érkeznek.

Az idei tanévben 12 elsős van az iskolaközpontban, vagyis szeptembertől itt is növekszik az elsősök száma.

A beíratás alkalmából rövid videók sorozatát készítették. Ezek közül az egyik az új iskolaépületet mutatja be. Az igazgató szerint az épületen folyamatosan dolgoznak, megy a munka, s reményeik szerint szeptemberben már megkezdődhet az oktatás az új iskolában.

Még nem tudni, a Szepsi Alapiskolában hány első osztály lesz

Sirgely Andrea, a Szepsi Alapiskola igazgatója közölte, eddig 62 gyereket írattak be az intézménybe. Emellett vannak még további 13-an, akik tavaly halasztást kaptak. Tehát elméletileg szeptemberben 75 elsős lehetne, ami az idei tanévhez képest növekedést jelent.

Az iskolában jelenleg 3 nulladikos és 3 elsős osztály van. Az, hogy a következő tanévben mennyi lesz, egyelőre kérdéses.

Ez nagyban függ a pszichológiai kivizsgálások eredményeitől. Mivel szociálisan hátrányos gyerekekről van szó, valószínűleg nulladik osztályba lesznek javasolva. De a szülő dönthet úgy, hogy nem egyezik bele a nulladik évfolyamba, és elsőbe megy a gyerek. Meg kell várnunk a pszichológiai kivizsgálást, addig nem tudok adatot mondani ezzel kapcsolatban”

– magyarázta.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!