Váratlan közjáték a gútai képviselő-testület alakuló ülésén

Nagy Miskó Ildikó 2018. december 04., 11:39

A Komáromi járásban levő három város közül elsőként december 3-án a gútai önkormányzat tartotta meg alakuló ülését, amelyhez váratlan közjáték is párosult. A tanácskozáson egyebek mellett a városi tanácstagok és a szakbizottságok számáról, valamint majdnem valamennyi bizottsági elnök személyéről is döntöttek. A november 10-én megválasztott képviselők, élükön a 4. választási időszakát kezdő Horváth Árpád MKP-s polgármesterrel, letették esküjüket.

Archív Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Négy képviselői frakció alakult, ketten frakción kívüliek

A gútai testületben négy képviselői frakció alakult. A legnagyobb, 6 tagú MKP-s frakcióban régi-új alpolgármesterként Koczkás Beáta, valamint Hájas Tamás, Madarász Róbert, Samu István, Visnyei Gyula és Viola Miklós foglal helyet.

Azonkívül háromféle 3 tagú csoport kíván tevékenykedni. A ForTE 3 független képviselőből (Angyal Béla, Ferencz László és Németh Iveta) áll. A Fiatal Független Képviselők frakciójában Forró Tibor, Forgács Attila és Kárpáty Ernő tömörül. A Gúta fejlődéséért elnevezésű frakciót Árgyusi Imre, Halász Béla és Lengyel István alkotják. Decsi Katalin és Nagy Finta Adrianna egyelőre frakción kívüli független képviselőként kíván dolgozni.

A képviselő-testület által létrehozott városi tanács már nem 6, hanem csak 5 tagú lesz. Abban az MKP részéről Koczkás Beáta alpolgármester és Viola Miklós, valamint 3 független képviselő: Decsi Katalin, Árgyusi Imre és Forró Tibor kapott helyet. A vonatkozó törvény kimondja, hogy a képviselők számának legfeljebb egyharmada lehet tanácstag.

Váratlan közjáték: a ForTE tagjai távoztak  

Némi vita alakult ki az önkormányzat mellett működő szakbizottságok számának és elnökeinek meghatározása kapcsán. Angyal Béla, a ForTE csoport tagja felszólalásában leszögezte: mivel a tárgyalási pont nincs összhangban az önkormányzat szervezési rendjével, ezért azt javasolja levenni a napirendről. Szerinte csak arról kellene dönteni, hogy az majd később kerüljön az önkormányzat elé. Felmerült benne annak a gyanúja, mintha bizonyos szinten megpróbálnák őket kiszorítani és megfosztani az információktól. A képviselők többsége azonban nem támogatta javaslatát. Tiltakozásul Angyal frakciótársaival távoztak az ülésteremből.

"Angyal Béláék azt szerették volna elérni, hogy az alakuló ülésen még ne határozzuk meg a szakbizottságok számát és elnökeinek személyét. Pedig erről korábban is az alakuló üléseken szoktunk dönteni. Mivel a testület sem akarta mindezt halasztgatni, ezért a ForTE 3 tagja tiltakozásul távozott az ülésteremből, és később sem tért vissza. Mi tagadás, váratlan volt ez a közjáték” – reagált a történtekre Horváth Árpád polgármester.

A hét szakbizottság elnöke közül hatot megválasztottak

A képviselő-testület végül a korábbi 10 helyett 7 szakbizottság létrehozását hagyta jóvá azzal, hogy a jövőben az önkormányzati hatáskörből kifolyólag ez a szám bármikor módosítható. Bár Samu István, MKP-s képviselő 8 szakbizottság létrehozását javasolta, ám e módosítását nem sikerült átvinnie.

Eddig 3 szakbizottság élére a Gúta fejlődéséért csoport emberei kerültek. Ezek a következők: Lengyel István – a pénzügyi és vagyonvédelmi bizottság, Árgyusi Imre – az összevont környezet – és árvízvédelmi, illetve idegenforgalmi, valamint Halász Béla - az építési, terület- és városfejlesztési bizottság elnöke lett.

Két bizottsági elnöki poszt jutott az MKP-nak: az összevont oktatási és kulturális bizottságot Madarász Róbert, a szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottságot pedig Viola Miklós irányíthatja.

A sport- és ifjúságnevelési bizottságot Kárpáty Ernő (Fiatal Független Képviselők Frakciója) elnök vezetheti. Az utóbbi csoportosulás akár egy további bizottsági elnöki tisztséggel is gyarapodhatott volna. Forró Tibor ugyanis a közrendvédelmi bizottság élére Forgács Attilát javasolta, ám a voksolást megelőző szünetben meggondolta magát. A tervezett jelölést azzal vonta vissza, hogy arról inkább majd a képviselő-testület januári ülésén szavazzanak.

Racionalizáció és további tervek

Képviselői megállapodás értelmében az egyes szakbizottságok a elnököt is beleértve, 7-11 taggal működhetnek – mondta el a ma7.sk-nak Horváth Árpád polgármester.

"Racionálni akartuk a szakbizottságok működését, ezért hétre csökkentettük azok számát, illetve összevontunk egyes területeket. Ekképp is le tudunk fedni minden kompetenciát. Környékünkön a Gútánál nagyobb városokban sem dolgozik 10 szakbizottság. Ha a bizottsági elnök úgy látja jónak, akkor a választási ciklus során a bizottsági tagok számának növeléséről úgy dönthet, hogy annak vele együtt legfeljebb 11 tagja legyen. Egy képviselő akár 2-3 bizottságban is dolgozhat, ha akar” – magyarázta a régi-új polgármester.

Horváth Árpád tájékoztatása szerint legközelebb január 21-én tanácskoznak. Akkor meghatározzák az egyes szakbizottságok munkatöltetét. Továbbá konkrét témákkal, így a tervezett beruházásokkal , projektekkel és lakossági beadványokkal is szeretnének foglalkozni. Gúta jövő évi költségvetését az előző városi önkormányzat az októberi ülésén már jóváhagyta.

FRISSÍTÉS: „A gútai önkormányzat történetében példa nélkül áll, hogy ilyen szabályellenesen, etikai elveket és politikai kultúrát sértő módon, minden egyeztetés nélkül rekesszenek ki képviselőcsoportot, képviselőket az önkormányzat szerveinek összeállításából” – közölte az üggyel kapcsolatban szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Angyal Béla, a forTE-frakció tagja.
0 HOZZÁSZÓLÁS