2021. július 18., 18:12

Vámosok ha találkoznak

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg az idén a Vámos nevű települések nemzetközi találkozóját, amelynek ezúttal a Hajdú-Bihar megyei Vámospércs adott otthont. A 2007-ben Vámosgyökön alakult Vámos Települések Szövetségének Hám László az elnöke. A civil szervezet célja, hogy összefogja az anyaországi és a külhoni „vámosokat”.

Vámosok találkozója
Fotó: Láng-Miticzky András felvétele
Az idei találkozó főszervezői

Napjainkban tizenkilenc tagot számlál a szövetség, közülük tizenegy magyarországi, hat szlovákiai és két erdélyi település. A szlovákiai falvak a következők: Vámosbalog (Veľký Blh), Vámos (Mýto pod Ďumbierom), Vámosladány (Mýtne Ludany), Vámoslucska (Lúčky), Felsővámos (Horné Mýto) és Vámosfalva (Mýtna). A Dunaszerdahelyi járásban fekvő Felsővámos, vagy ahogyan sokan ismerik: Vámosfalu büszke a tagságára. A találkozóról Puss András polgármestert kérdeztük.

Az együttműködés

A megalakulás évében tíz település csatlakozott a kezdeményezéshez, majd miután megalkották a szövetség alapszabályát, fokozatosan keresték fel a környező országokban található Vámos nevű településeket. Így csatlakoztak egymás után a felvidéki és az erdélyi települések is a szövetséghez. Az évente megtartott fesztivál támogatója egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. 

A Vámos-települések polgármesterei minden év elején Hévízen tartják a közgyűlésüket, ahol eldöntik, ki szervezi meg az adott évben a települések találkozóját. A falvak vezetői önként jelentkezhetnek, de közös döntéssel is választhatnak szervezőt, hiszen a rendezvény nem csekély kiadással jár.

A legutóbbi gyűlésen, még 2020 elején Vámospércs polgármestere, Ménes Andrea vállalta a szervezés lebonyolítását. A fesztivál azonban a koronavírus-járvány miatt tavaly meghiúsult, így a tizenharmadik találkozót csak 2021 júliusában tudták megtartani. Az idei ünnepség Vámospércs számára kettős ünnepet jelentett, hiszen 20 éve kapta vissza városi rangját a település. Az eseményen végül tíz község vett részt, köztük a felsővámosiak is, akiknek sikerült megtölteniük egy buszt, amellyel a több mint 400 kilométeres utat megtették.

Felsővámos és a fesztivál

Felsővámos 2018-ban rendezhette meg a tizenegyedik találkozót, amely nagy sikert aratott a vendégek körében. A jeles esemény apropójaként emléktáblát lepleztek le a helyi kultúrház falán, amely a rendezvényt hivatott megörökíteni.

A fesztivál programja minden alkalommal formális vámszedéssel kezdődik, hiszen a történelem során Felsővámoson is vámot szedtek a falu hídján áthaladóktól: az északi részen a Kis-Dunánál, a déli részen pedig a Tőkési-ágnál.

Felsővámos
Fotó:  A szerző felvétele
A vámosfalui községháza

A vámszedés, az ajándék átadása és a megnyitók után a helyi kultúrcsoportok kedveskednek műsorral a vendégeknek, s természetesen a vendégek is bemutatják a saját kultúrájukat. A Csemadok felsővámosi alapszervezete égisze alatt működő asszonykórus szokott szebbnél szebb dalokkal szerepelni.

A fesztiválon a települések polgármesterei átadják egymásnak a vándorbotot, amelyet mindig az aktuális szervező kap kézhez. A barátság gyertyájának meggyújtása is fontos mozzanat, az ugyanis a rendezvény egész ideje alatt ég.

A vendégek között akadnak olyanok, akik előszeretettel hordják a saját népviseletüket, ezzel is mutatva kulturális sajátosságukat. Az idei anyaországi eseményen a vendégtelepülések például egy követ hagytak emlékül a rendezvény helyszínén, amely szimbólumként szolgál a továbbiakban.

A cél

A találkozók mindig is a kapcsolattartásról, a közösségi létről és a barátságok kialakításáról szólnak.

Természetesen év közben is tartjuk egymással a kapcsolatot, hiszen rég járunk össze szinte az egész Kárpát-medencéből. Elfogadtuk egymás nemzeti értékeit, közösen szórakozunk, és még a nyelvi béklyók is lehullanak. A nemzetek közti barátság kialakítása a fontos szempont minden település részéről, és a fesztiválra mindig biztosítunk tolmácsot is. Szeretnénk egy kicsit a régi világot visszahozni, hogy a gyermekeink és az unokáink is tudják, milyen volt a valamikori élet. Az ember a szívét és a lelkét is belerakja ezekbe a rendezvényekbe"

– mondja Puss András polgármester.

Az újabb információk szerint Hám László szervezeti elnök már Csehországban és Ausztriában is talált újabb Vámos-településeket, amelyekkel szeretnék felvenni a kapcsolatot, és kialakítani velük is a szorosabb együttműködést.

Valójában a Vámos-települések hálózata az egyik legnagyobb a maga nemében a Kárpát-medencében.  

 Megjelent a Magyar7 2021/28. számában.      

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.