2021. július 14., 08:34

Fent a felhő szélén egy angyal mindent lát - megjelent a Magyar7 legújabb, 28. száma

A jól ismert dallam csendül fel a képzeletben, amikor a Kormorán zenekar törékeny és szép énekesnője, Fehér Nóra bukkan fel a színpadon meglett férfiak mellett, hogy csengő hangja betöltse a teret. A koncert után pedig nyilatkozik a Magyar7-nek. Az interjú a lap legújabb számában olvasható, a beszélgetést Szomolai Andrea készítette.

magyar7
Fotó: ma7

Más és mégis ugyanaz – állítja vezércikkében Molnár Judit, aki a Heger-kormány száz napját veszi górcső alá, megállapítva, hogy nincs itt semmi látnivaló, a tűzoltás folytatódik. Kolek Zsolt ugyancsak a közelmúlt politikai történéseit tálalja meglehetősen ironikus hangnemben, középpontban a különös népszavazási nekibuzdulással. Donald Tust bejelentette, hogy felhagy az Európai Néppárt további züllesztésével, és inkább hazamegy Lengyelországba a baloldalt összerázni. Erről szól Hajtman Gábor külpolitikai jegyzete. És ők tudni fogják a dolgukat – ezt a címet viseli Kövesdi Károly jegyzete, amely az Európai Parlament legújabb boszorkányüldözéséről szól.

interjú
Fotó:  ma7

A lap gazdasági rovatában Matus Tibor gyorselemzését találjuk (Alaposan kiköltekeztünk), aki a Számvevőszék furcsa elemzését ismerteti, illetve a kormány tavalyi költekezését. Pozsonyból Dunaszerdahelyre vonatozni a nyári hőségben felér egy kalandos utazással, írja Kövesdi Károly kisriportjában. Somogyi Szilárd a felvidéki magyar könyvpiac anomáliáit járja körbe, kiadót, terjesztőt, írót szólaltatva meg. Parasztbecsület címmel közli a hetilap Fülöp Antal jegyzetét.

A kulturális rovatban Pomichal Krisztián ír a Népirtás Pozsonyligetfalun című film különös sorsáról. A film, finoman szólva, nem maradt visszhangtalan. Lacza Tihamér kultúrtörténeti históriájának főszereplője ezúttal Tóth Árpád, az ideiglenes zsidó. Befejező, harmadik részét olvashatjuk Pék László írásának (A magyar iskolák újraindítása a II. világháború után.

magyar 7
Fotó:  ma7

A Tájaink rovatban a pozsonyi Kecske-kapui temetőről olvashatunk, illetve a pozsonyi reformátusság múltjáról. Búza Zsolt lelkipásztor kutatásairól ír Radi Anita. Agócs Szvorák Emese egy rendhagyó budapesti módszertani konferencia tapasztalatairól tudósít, míg Kaszmán Zoltán ugyancsak egy konferencia tanulságait tárja az olvasók elé, Nagyölvedről. Nagy-Miskó Ildikó az Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége országos elnökével, Fekete Irénnel készített beszélgetést. Kívül-belül megújul a párkányi Szent Imre-plébániatemplom, erről beszélget Bokor Klára Fóthy Zoltán atyával, Párkány esperesplébánosával. Ha Várhosszúrét, akkor kézművespiac. A gömöri településen mozgalmas nyár várható, köszönhetően a Gömöri Kézművesek Társulásának. Az eseményről Fábián Gergely tudósít. A járvány lazulásával a galántai központú Megbecsültek Társaságánál is beindult az élet, tudjuk meg Szomolai Andrea írásából. Virsinszky Tamás pedig arról tudósít, hogy (ki tudja hányadszor) újra felújítják a szebb napokat megélt tornaljai strandot. Zsebik Ildikó a felvidéki Bodrogköz és a magyarországi Hegyköz kulturális-turisztikai összefogásáról, míg Reczai Lilla a Vámos nevet viselő falvak találkozójáról ír a lapban.

A Kávézó rovatban Domonkos Andor kutatóorvos a légkondicionáló berendezések veszélyeire hívja fel a figyelmet, ami különösen a nyári kánikulába időszerű. Ugyancsak a nyári hőség elviselésére ad tippeket B. Vida Júlia az Életmód rovatban.  A Barangoló rovatban egy retróutazásra invitálja az olvasót Csermák Zoltán, mégpedig a varázslatos Szicíliába. A Hobbi rovatban anya és leánya mutatkozik be szép és hasznos időtöltéssel Komáromból. Az Íz-lelőben ezúttal Vass Laura olasz lepénykenyerével és a levendulás baracklekvár készítésének rejtelmeivel ismerkedhetünk meg, míg Vas Gyula autós rovatában egy különös verdát mutat be, amelynek a neve sem mindennapi: Mini Countryman.  

magyar7
Fotó:  ma7

Olaszország ismét felülhetett az európai futball trónjára. A különös, és magyar szempontból sok szivet megdobogtató Európa-bajnokság tanulságait olvashatunk Rajkovics György tollából a lap sportrovatában. Az uszonyosúszó-világbajnokságnak nyilván kevesebb figyelem jutott, mint a futballnak, pedig a felvidéki Bukor Ádám világbajnok lett, s a magyar sportolók 14 érmet szereztek. Erről ír Rajkovics Péter.

Ezúttal sem hiányozik a lapból a heti tv-műsor és a keresztrejtvény, míg a hátsó borítón ezúttal Taksony Szűz Mária születése templomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.