2022. november 30., 10:04

Változik a vasúti menetrend! Mutatjuk, mi lesz másként december 11-től

Mint minden évben, idén is „újraírják” a vasúti menetrendeket. Az idén különös hangsúlyt kapnak a távolsági vonatjáratok, amelyeken csökken a menetidő.

Pozsony- vasút - nagyállomás
Fotó: TASR
Illusztrációs felvétel

A Szlovák Államvasutak úgy tájékoztatott, gyorsulnak az IC-vonatok, az expressz vonatokkal szemben. A Kassa-Pozsony vonalon átlagosan 49 perccel korábban érnek egyik végállomásról a másikra.

Az IC 44 Kassa-Bécs vonalon, ami Kelet-Szlovákiát köti össze az osztrák fővárossal, Pozsonyig 12 perccel rövidül a menetidő, amivel azt eddigi leggyorsabb összeköttetés jön létre Szlovákia nyugati és keleti vége között az IC-vonatok történetében.

A Kassa-Pozsony távot 4 óra 31 perc alatt teszi meg ez a vonat.

Az átlagos menetidő az összes IC-vonaton ezen a vonalon oda és vissza jelenleg 4 óra 51 perc, az új menetrend szerint 4 óra 42 perc lesz.

Zsolna-Pozsony, Pozsony-Eperjes

Az utasok a fenti két vonalon is időt spórolnak. Itt ezt azzal érik el, hogy kevesebb helyen áll meg majd a vonat.

Kassán, Sároskőszegen (Kysak), Poprádon, Zsolnán és Pozsonyban minden IC-vonat meg fog állni, némely pedig Nagyszombatban és Iglón is.

Az összes IC-vonat újraindításával emelkedett a napi átlagos utasszám is. Míg májusban 1 622-en utaztak velük, októberben pedig már 1 924-en.

A vasúti közlekedésnek, akárcsak a többi szektornak, alaposan betett a koronavírus-járvány. A járvány előtt októberben nagyjából 70 ezer embert szállított a vasút, után egy komoly visszaesés következett.

Az idén azonban újra emelkedésnek indult az utasszám, 2022 októberében csaknem 60 ezer utast szállított az államvasút, áll az aktuális helyzetjelentésükben.

Rekord év lesz 2023

Ami a jövő évet illeti, az rekordévnek ígérkezik a levezetett vonatkilométerek tekintetében.

A Szlovák Államvasutak ugyanis több mint 37 millió vonatkilométer levezetését és 644 ezer vonat indítását tervezi. 2014-hez képest ez 25 százalékos emelkedést jelent.

A vonatok számában ez körülbelül 25 százalékos növekedést jelent, a vonatkilométerek számában pedig 21 százalékos emelkedést.

Több vonatot indítanak főleg az Ex 6xx Pozsony-Kassa vonalon, a főváros környékén, valamint a megyei városokban, Nagyszombatban, Zsolnán, Kassán és Eperjesen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.