2022. november 27., 09:13

Változatos programmal készültek az idei Pozsonyi Karácsonyra a szervezők

Idén november 24-én nyitotta meg kapuit a pozsonyi Főtéren a karácsonyi vásár, a hivatalos megnyitó november 25-én este hatkor volt a Ferencesek terén, ahol a főpolgármester részvételével felgyúltak a fények a város karácsonyfáján is, majd ezt követően különböző zenei produkciókkal szórakoztatták a szervezők az érdeklődőket.

pozsonyi karácsony 2022
Médialapozó
Fotó: Dunajszky Éva

A karácsonyi vásár december 22-éig tart nyitva, és a szervezők változatos karácsonyi programmal – koncertekkel, felolvasóestekkel, gyerekeknek szóló kreatív foglalkozásokkal, ruha- és játékcserével, amelyek a Klarisszák templomának hangversenytermében zajlanak majd, vagy tematikus városi sétákkal várják az érdeklődőket. Érdekes kulturális programmal készülnek a városrészek és a városi szervezetek is, így a karácsonyi hangulat városszerte garantált lesz.

pozsonyi karácsony 2022
Az ünnepi kivilágítás energiatakarékos LED-izzókkal történik
Fotó:  Dunajszky Éva

A Pozsonyi Kulturális és Információs Központ (BKIS) a Pozsonyi Karácsony főszervezőjeként és dramaturgjaként partnereivel együttműködve színes programmal készült az elkövetkező napokra is. A Ferencesek terén felállított színpad minden csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap életre kel. Csütörtökönként délután 17 órától karácsonyi történetek felolvasására kerül szól szlovák színészek előadásában. Péntekenként és szombatonként különböző koncertek lesznek, vasárnaponként pedig a legkisebbeket várják a szervezők különböző nekik szóló színházi előadásokkal, koncertekkel vagy karácsonyi játékokkal.

pozsonyi karácsony 2022
Szelektív hulladékgyűjtést ígért a város vezetése, amit be is tartott, már csak a vendégek fegyelmezettségén múlik, lesz-e eredménye
Fotó:  Dunajszky Éva

Matúš Vallo újonnan megválasztott főpolgármester szerint örvendetes, hogy kétéves kihagyás után újra lesz karácsonyi piac is, no és persze egy sor érdekes program. A karácsonyi vásár idén is környezetkímélő lesz, komposztálható evőeszközökkel és visszaváltható poharakkal az étel- és italsátrakban, illetve szelektív hulladékgyűjtéssel. A közrendre a rendőrök és a városi rendőrök felügyelnek, lesznek tűzvédelmi őrjáratok és egészségügyi felügyelet is, sorolta a főpolgármester.

pozsonyi karácsony 2022
A Pozsonyi Kifli p.t. hamisítatlan pozsonyi kiflit is kínált az érdeklődőknek
Fotó:  Dunajszky Éva

A Prímás téren ismét lesz karácsonyi erdő, az elkészítésébe ezúttal is bekapcsolódnak a pozsonyi speciális és művészeti alapiskolák. A diákok természetes anyagokból készült, saját eredeti díszeikkel díszítik fel a tér karácsonyfáit. A karácsonyfák később jótékonysági szervezetekhez, hajléktalan egyesületekhez vagy nehezebb szociális helyzetben lévő családokhoz kerülnek.

pozsonyi karácsony 2022
Visszaváltható poharakban kínálták a forralt bort és a finom puncsokat
Fotó:  Dunajszky Éva

A Klarisszák templomában nemcsak csereakciókat valósítanak meg, hanem kreatív műhelyeket is a gyerekek számára az ÚĽUV kézműveseivel. A gyerekek mézeskalács házakat díszíthetnek, karácsonyi díszeket készíthetnek fából, drótból vagy zsinórból. A részvételhez regisztrálni kell.

pozsonyi karácsony 2022
Forró italokból van választék
Fotó:  Dunajszky Éva

Rövid szünet után az ún. Tyršák is újra megnyitja kapuit a látogatók előtt. A jó ételek és italok mellett a helyi kézműves termékeit is megvásárolhatják az idelátogatók.

pozsonyi karácsony 2022
Az illatos szappandíszek
Fotó:  Dunajszky Éva

A Pozsonyi Karácsonyra vonatkozó minden információ, beleértve a teljes programot – a városrészekét és egyéb szervezetekét is, megtalálható a www.vianocnabratislava.sk weboldalon.

pozsonyi karácsony 2022
+9 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.