2022. november 15., 15:22

Mi lehet az idei karácsonyi ajándékozás slágere?

Arról már korábban írtunk, hogy a magas infláció hatásai a karácsonyi vásárlásokat is befolyásolhatják, most már az is látszik, mi az, amit a vásárlók leginkább vásárolni szeretnének.

karácsony
Fotó: unsplash.com

Elsőként meg kell jegyeznünk, kevesebbet akarnak venni, vagyis jobban átgondoltan fog vásárolni a szlovákiai fogyasztó a felmérések és a statisztikák alapján. Ebből adódóan a kedvezményes kínálatokat sokkal nagyobb mértékben használja ki, mint korábban.

A Black Friday névre keresztelt első nagy karácsonyi "kiárusítás" a legtöbb online kereskedésben már elindult, s az elemzők kíváncsian várják, hogy vajon a jóslatok, miszerint a gyorsan növekvő árak időszakában még többen fognak a világhálón ajándékot keresni, igaz lesz-e az idén. A növekvés persze minden évben látható, de most még egyértelműbb adatokat várnak, hiszen online könnyebb összehasonlítani az árakat és kivárni a legmegfelelőbb vásárlási pillanatot.

A klasszikus ajándékötleteket természetesen idén is hódítani fognak, de a Heureka szerint, amely a legnagyobb hazai árukereső, az elmúlt időszakban jócskán megnőtt a keresések száma a Barbie-babák iránt is, így ezek iránt is növekedhet az érdeklődés.

A trend.sk összeállítása szerint az okoseszközök is slágertermékek lesznek idén, ahogy az alacsonyabb energiafogyasztású termékek is. Az ún. smart tárgyak már évek óta nem csak a telefonokat jelentik, hanem a lakások biztonságát elősegítő kamerákat, zárakat és sok minden mást.

Amiből viszont már most hiány van, azok a játékkonzolok, ezekre akár több hónapot is várnak a rajongóik és a kereslet nagyobb a kínálatnál az Apple termékei iránt is. Ezen a téren viszont túl nagy változás nincs a tavalyi helyzethez képest, ha leszámítjuk azt a korántsem lényegtelen információt, hogy a termékek ára jelentősen növekedett.

A piaci működési elvek szerint viszont ezen a téren lehet a kisebb, adott termékekre szakosodó szereplők lehetnek előnyben a nagyobb kereskedőkkel szemben, már csak az a kérdés, hogy milyen ár mellett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.