Válsághelyzetet hirdettek ki Mátyusföldön a szúnyoginvázió miatt

Horváth Szomolai Andrea 2019. június 13., 20:48

A  Galántai járási hivatal válságstábjának ülése után vészhelyzeti állapotot hirdettek ki a Mátyusföldre a szúnyoginvázió miatt június 13-án, délután három órától. A szakember jelentése szerint, több, mint ötven csípőszúnyog is jut egy személyre a járásban percenként.

Fotó: health.com

A Galántai járáshoz tartozó falvak polgármesterei június 13-án a kora délutáni órákban kapták meg a járási hivataltól azt a rendeletet, miszerint a Mátyusföldön válsághelyzetet kell kihirdetni a csípőszúnyogok elszaporodása miatt. Ez idő alatt a községeknek szorgalmazni kell a szúnyoggyérítést.

Nasir Jalili, mikrobiológus mintavételei alapján kiderült, hogy a Mátyusföld több falujában első és másodfokú a szúnyogtelítettség- mondta portálunknak Juhos Ferenc, járási elöljáró.

Ez annyit jelent, hogy egy perc alatt ötven -száz szúnyog is rászállhat egy emberre.

Az eredmények alapján a higiéniai hivatal is elrendelte a válsághelyzet kihirdettetését.

A válsághelyzet kihirdetése után a községeknek monitorozniuk kell a szúnyoghelyzetet, este és reggel hat órakor is jelentést küldeni a járási hivatalba. A permetezés után a hivatal oldhatja fel a válsághelyzetet – magyarázta Juhos Ferenc. Hozzátette, efféle krízisszituáció nem alakul ki minden évben,

emlékei szerint legutóbb tíz évvel ezelőtt álltak szemben hasonló szintű problémával a községek.

Ez az állapot akkor következik be, amikor a sok esőzés miatt megemelkedik a Duna vízállása, a lárvák pedig lerakódnak a töltések oldalán.

Mint ahogy arról portálunk korábban is beszámolt, a mátyusföldi polgármesterek már napok óta oldják a kellemetlen, életminőséget rontó helyzetet és meg is rendelték a szúnyogirtást, amelynek folyamatáról, időpontjáról és más természetben élő egyedekre (például a méhekre) való hatásairól értesítették a lakosságot.

A polgármesterek tudatták a szúnyogirtó permet és az így keletkezett füst

emberre, állatra és más élőlényre nem káros, ennek ellenére javasolják az ablakok, ajtók zárva tartását a permetezés ideje alatt.

Kérik a lakosságot, legyenek elnézőek a permetezőgép esetleges rövid zajkeltésével szemben,

valamint felhívják a méhészek figyelmét, hogy méheiket (egyedül a méhek érzékenyek a füstre) a szúnyogirtás idején ne engedjék ki és tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket.

Mátyusföldön a következő időpontokban lesz szúnyogirtás, termomechanikus szórással:
Nádszeg – június 13., 21:00 óra után
Királyrév – június 13., 23:00 óra után
Felsőszeli – június 16., 21:00 óra után
Taksony – június 15., 21:00 óra után
Vezekény - június 15., 21:00 óra után
Deáki – június 12., 23:00 óra után
Pered - június 14-ről 15-re 24:00 és 05:00 óra között
Vágselye – június 15-ről 16-ra 24:00 és 05:00 óra között
0 HOZZÁSZÓLÁS