2023. február 15., 14:32

Valentin-napi véradás Rozsnyón

A rozsnyói kórház hematológiai osztályán Valentin-napi véradást szerveztek, amelyen fiatal első véradók is részt vettek, a helyi gimnázium 18 diákja adott vért.

véradás, Valentin-nap, Rozsnyó, rozsnyói kórház
Fotó: Svet zdravia

A véradókat Valentin-napi díszletek és tematikus ajándékok várták. Összesen 42-en adtak vért, köztük a rozsnyói gimnázium 18 diákja, aki első alkalommal tettek így – tájékoztatott Bianka Krejčíová, a rozsnyói kórházat is üzemeltető Svet zdravia kórházhálózat PR-szakembere.

Hozzátette, az egészségügyi dolgozók sokszor találkoznak azzal, hogy az emberek nem tudják, milyen vércsoportjuk van. Ennek kiderítésére is jó alkalom a véradás, amellett, hogy egyben fontos segítségnyújtás, ami életeket menthet.

„Súlyos autóbaleset, hirtelen vérveszteség, más egészségügyi komplikáció vagy váratlan helyzet esetén fontos, hogy az ember tudja, milyen a vércsoportja, s hasonlóan fontos az Rh faktor ismerete is. A döntő helyzetekben ugyanis segíthet megmenteni a saját vagy a hozzátartozóink életét. Ezért is kapcsoltuk össze a kórházban egy nem hagyományos Valentin-napi élményt a vércsoport megismerésével” – magyarázta a szóvivő.

Bár a Valentin-nap ihlette, ez az élmény nem egyetlen napra korlátozódik, a véradók február 24-ig részt vehetnek ilyen véradáson keddenként és péntekenként a rozsnyói kórházban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.