2022. október 23., 10:29

Választások gyerekésszel

Kiket választunk mostanában? Mi a dolga a polgármesternek? Vannak segítői? Mit csinálnál, ha te lennél a polgármester? - ezekre a kérdésekre kerestem a választ az alapiskolák 1 – 2- 3. osztályos diákjai közt.

valasztasok-gyerekessszel.jpg
A szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskola 3. osztályos tanulói osztályfőnökükkel
Fotó: Bokor Klára

Kiket választunk mostanában?

Erre bizony kevesen tudták a választ, az elsősök a férjükre, orvosra, tanító nénire, esetleg kisbabára tippeltek, csak a harmadikos Zénó tudta, polgármestert, és ő azt is tudta, miért.

Mert minden vezetőnek letelik az ideje és akkor újat kell választani. Az elsős Dani úgy véli, akkor is újat kell választani, ha a réginek már nincs több ötlete.

Ki szeretne polgármester lenni?

Amíg az elsősök közül csak Dani jelentkezett, addig a másodikban már négyen, a harmadikban meg sokan. Az elsősökkel polgármestert is választottunk az osztálytársak közül. Mindenki más nevet kiabált be. Megegyeztünk, a fülembe súgják a nevet. A legtöbb szavazatot Zsombor kapta, így hát ő lett a polgármester. Aki nem az őt akarta, csak a száját húzogatta, miért pont ő…?

Na, de mi dolga a polgármesternek?

Erről megoszlottak a vélemények. Kormányozza az építkezéseket, a rendőrséget…. meg a falut, furikázik, mert sok a dolga – vélik az elsősök. Dorka elgondolkodik, nehéz lehet irányítani mindenkit, mert kapkodni kell és sietni. Erre Dani is meggondolja magát, mégsem polgármester lesz, hanem focista. A másodikos Gergő szerint a polgármester szorgalmaskodik, eldönti, hogy mit szabad és mit nem. Ügyel arra is, hogy tisztaság legyen az utcákon. Máté szerint polgármester nélkül semmi se lenne a faluban, még munka sem.

A harmadikosok többsége már név szerint ismeri a polgármestert, sokan találkoztak is vele. Ők úgy vélik, játszótereket meg házakat épít, segít a bajbajutottakon és megszabja a lakosok életét.

Mit tennél, ha te lennél a polgármester?

Erre szinte mindenkinek volt kész válasza. Az elsős Viktor házakat építene meg parancsolgatna, mert az csudajó lehet. És ha nem fogadnak szót? – kérdezek közbe. Akkor leparkoltatnánk a munkát – mondja határozottan. A másodikos Lili szétosztaná az összes pénzt, ami van a faluban – ezt mindenki arra használná, amire akarja. A harmadikos Oli is házakat építene a szegényeknek, megújítaná a tornatermet és venne sok-sok labdát. A játszótereket is körülkerítené, hogy a kicsik ki ne szaladjanak az utakra. Honnan vennéd rá a pénz? – vetem közbe. … „JRD”-ből… bankautomatából sorolja a nem is rossz ötleteket.

Damian fákat ültetne, az iskolai futópálya közepébe pedig padot tenne, hogy aki elfárad, leülhessen. Ezen felül okvetlen lenne az iskolánál egy büfé. Mások a kistemplomot építenék újjá, az utakat tennék simává, a régi házakat is felújítanák, hogy mindenkinek legyen hol laknia, aki idejön.

Bárki jöhetne? – kérdezem. Igen, bárki… de azért az oroszok nem! - kiáltja be egy kisfiú.

Vannak a polgármesternek segítői? Őt ellenőrzi valaki?

Általános volt a vélemény, hogy vannak segítői, mégpedig jó sokan. Ők megírják a leveleket, összesöprögetnek. Aztán a nagyobbaknak eszébe jutott, tanácsosok is vannak a polgármester körül, hiszen látták a falutévében. Dalibor tudni véli, bizony a polgármester nem csinálhat azt, amit akar, mert őt az egész falu ellenőrizheti… meg talán a miniszterelnök.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.