2019. november 15., 12:17

Vág-híd-mizéria: pár szülő az egyéni oktatás kérvényezését fontolgatja

Gyűlnek az aláírások a katasztrofális állapotú Vág-híd azonnali felújítása, valamint az izsai körforgalom megépülése érdekében, a hetényi Gólya Polgári Társulás által a hét elején indított petíció kapcsán. Eközben vannak olyan Komárom környéki településeken élő szülők, akik naponta aggódva engedik el a komáromi iskolákba buszozó gyermekeiket, és számukra az individuális oktatás választását fontolgatják.

Egyéni oktatást
Fotó: Archív felvétel

Portálunk tudomására jutott, hogy egyes szülők a veszélyességi skálán már 6-os fokozatba sorolt híd állapotának további romlásától tartanak, s gyermekeik testi épségét, életét féltik. Ezért felmerült bennük a gondolat, hogy ha az illetékesek rövid idő alatt nem orvosolják az égető problémát, akkor csemetéik számára az iskolaigazgatóktól kérvényezik majd az individuális oktatásra való áttérést.

Értesüléseink alapján a négy komáromi magyar tannyelvű alapiskola igazgatójánál érdeklődtünk, hogy a szülők hozzájuk nyújtottak-e már be ilyen jellegű kérvényeket. Mátyás Katalin (Jókai Mór AI), Szikonya Judit (Munka Utcai AI), Madarász Róbert (Marianum Egyházi Iskolaközpont) és Majer Péter (Eötvös Utcai AI) egyhangúlag állították: bár az általuk irányított intézményekben tanulnak a Vág-hídon át ingázgató bejáró diákok, de még nem kaptak ilyen írásbeli kérvényeket.

Majer Péter igazgató a Ma7.sk-nak azt is elmondta: az ügyben érintett pedagógusaiktól hallotta, hogy akárcsak ők, úgy az érintett családok is, vagy saját gépkocsikkal utazgatnak be Komáromba, vagy igénybe veszik az Arriva társaság által indított kisbuszt.

Tőle az említett információink kapcsán az individuális oktatást biztosító jogszabály részleteiről is tudomást szereztünk.

„A vonatkozó jogszabály szerint az egyéni oktatás megítéléséről, bizonyos feltételek mellett az adott iskola igazgatója dönthet. A gyermek törvényes képviselője annak iskolába történő napi bejárásának mellőzését a következő esetekben kérvényezheti az igazgatótól: 1. ha a gyermeke egészségi állapota nem teszi lehetővé a tanítási órákon való rendszeres részvételét, 2. az alsótagozatosok esetében a jogszabály nem sorol fel konkrét okokat, 3. ha az alap- vagy középiskolás diákot bűncselekmény elkövetése miatt szabadságvesztésre ítélték, s a tanulmányait a büntetés-végrehajtó intézményben folytatja“ – sorolta a feltételeket.

Hozzáfűzte: iskolájukban korábban egy daganatos betegséggel és egy súlyos látáskárosodással küszködő tanuló számára kérvényezték e lehetőséget, amelyet jóváhagyott számukra.

„Az alsótagozatosokat a többnyire Komáromban dolgozó szülők kocsikkal szokták behozni Komáromba. Vannak, akik összefogtak, s felváltva biztosítják a napi oda-vissza ingázást. A már önállóan közlekedő felsőtagozatosok többsége pedig Örsújfalu irányából utazgat hozzánk. Eddig a Vág-híd állapota és az ebből adódó aggodalom miatt még senki sem kérte az egyéni oktatásra történő áttérést. Ha azonban ezt valaki írásban megteszi, a kérvényét a vonatkozó jogszabály értelmében elbírálom, s a meghozott határozatomról őt majd szintén írásban értesítem. Tudvalevő, hogy a megromlott egészségi állapotot az illetékes orvosnak is igazolnia kell. A 18 év feletti középiskolások a kérvényt maguk írhatják alá és nyújthatják be iskolájuk igazgatójának“ - ismertette a részleteket.

Az érdeklődők figyelmét felhívta arra a kötelezettségre, hogy a 2. pont kapcsán a szülőknek gyermekeik számára maguknak kell biztosítaniuk a megfelelő pedagógusokat.

„Pozitív elbírálás esetén a szülőknek kell biztosítaniuk a gyermekeiket odahaza rendszeresen oktató pedagógusokat. A velük átvett tananyagból pedig félévente vizsgázniuk kell a törzsiskolájuk tantárgy-bizottságai előtt. Csak a sikeres vizsgázás után kaphatnak bizonyítványt, illetve léphetnek felsőbb évfolyamba” – mondta el végül Majer igazgató, aki eddig csak egészségkárosodott gyerekek és élsportoló középiskolások kapcsán értesült az individuális oktatás kérvényezéséről. Lehet, hogy a romló állagú Vág-híd kapcsán majd a veszélyeztetettnek tartott gyerekek szülei is e lehetőséget választják...

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.