2019. november 15., 07:25

Vág-híd-petíció: pár nap alatt mintegy két és fél ezer aláírás

Petíciót indított a Vág-híd azonnali felújítása, valamint az izsai körforgalom megépülése érdekében a hetényi Gólya Polgári Társulás elnöke, Rozbroy Éva. Kezdeményezéséhez csütörtök estig közel két és fél ezren csatlakoztak. Az indokolt aláírásgyűjtés legalább addig folytatódik, amíg össze nem gyűlik 10 ezer aláírás, hiszen akkor már az illetékeseknek össz-szlovákiai problémaként kell foglalkozniuk a veszélyességi skálán hatos fokozatba sorolt híd kritikus állapotával.

Vág-híd-petíció
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Portálunk huzamos ideje figyelemmel kíséri a Komárom és a járás több települése között ingázók közösségi hálón közzétett dühös bejegyzéseit és a kialakult áldatlan helyzetről készített fotóit. Azok hosszasan kígyózó kocsisorokra, a munkahelyükre, illetve az iskolájukba késve érkező felnőttek és gyerekek tehetetlenségére, a közbiztonság miatt aggódók kiszolgáltatottságára hívják fel a figyelmet. Okkal-joggal sürgetik az illetékeseket, így a Most-Híd közlekedési miniszterét, Érsek Árpádot és a vegyespárt 3 térségbeli parlamenti képviselőjét, valamint a Szlovák Útkezelő Vállalatot (SSC), s időnként Komárom városvezetését, hogy találjanak mielőbbi megoldást.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Nos, Rozbroy Évánál, a hetényi Gólya Polgári Társulás elnökénél hétfőn betelt a pohár, s a tettek mezejére lépett: online petíciót indított a Vág-híd azonnali felújítása és az izsai körforgalom megépülése érdekében.

„A Gólya Társulásunk évek óta sokrétű tevékenységet végez a családok érdekében. Például Mikulás-nap táján siklóernyős segítségével szoktunk édességgel megajándékozni a gyerekeket, mintha az az égből hullana. Továbbá nyári vakációs programokat szerveztünk nekik, a hátrányos helyzetű családoknak pedig ruhákat gyűjtöttünk. Ezek is fontos dolgok, de most még fontosabbnak tartottam azt, hogy megfogalmazzak egy petíciót a Vág-híd azonnali felújítása, valamint az izsai körforgalom megépülése érdekében“ – mondta el a Ma7.sk-nak.

Hozzátette: másokhoz hasonlóan sokáig tűrte azt, hogy Hetényből a reggeli órákban csak késve lehet bejutni Komáromba. Korábban több facebookos poszt segítségével hívta fel a figyelmet a kocsitorlódásokra és a híd-mizéria további velejáróira. 

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

„Volt úgy, hogy kavai kerülővel, csak késve tudtam eljutni a komáromi orvosomhoz. Sőt, előfordult, hogy a komáromi Eötvös Utcai Alapiskolába járó gyermekem is késett a tanításról, délután pedig 80 kilométeres kerülővel kellett hazabuszoznia. A barátnőm pedig arról panaszkodott, hogy késve érkezett a győri munkahelyére, ahol ezt a komáromi hídhelyzetről nem értesült főnökei csöppet sem nézték jó szemmel. A sofőrök ugyanis mindig csak lassan araszolva tudnak haladni a Vág-híd kiálló kövek által is veszélyeztetett útján. Attól tartva, hogy a kocsikerekünk majd további autók elé dobja a köveket. Az ekképp okozott kárt nekünk kellene kifizetnünk, s egyébként sem akarunk bajt okozni. Nem csoda, hogy zúgolódnak az emberek, miközben az életüket, testi épségüket is féltik“ – magyarázta.

Hozzátette: az I/63-as és az I/64-es első osztályú utak kereszteződésében pedig mielőbb meg kellene épülnie a Hídverő Társulás polgármesterei által már évek óta kért izsai körforgalomnak, ami biztonságosabbá és folyamatosabbá tenné a közlekedést. Annak ellenére, hogy már halálos kimenetelű autóbaleset is történt e kereszteződésben, céljukat mindmáig nem érték el. 

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Miután Rozbroy Éva feldúlt állapotban megfogalmazta petícióját, szerdán reggel leadta a Komáromi Városi Hivatal elöljárójának, akinek azt tíz napon belül továbbítania kell az illetékeseknek. Csütörtök estig már közel két és fél ezren írták alá az íveket.

„Nem igaz, hogy az illetékesek nem léphetnének a Vág-híd azonnali felújítása, valamint az izsai körforgalom megépülése érdekében! Legalább 10 ezer aláírásnak kellene összegyűlnie ahhoz, hogy ez össz-szlovákiai problémának minősüljön, amivel odafenn végre kénytelenek lennének gyorsabban és hatékonyabban foglalkozni. Ha továbbra is ilyen ütemben halad az ívek aláírása, akkor talán november végéig elérhető lesz e lélektani határ, s az ügyben mielőbbi megoldás születhet. Széleskörű összefogásra kérem hát nem csak a Komáromi járás lakosait, hanem mindazokat, akik együttéreznek velünk, és fontosnak tartják e gond gyors orvoslását.”

A petíció ITT írható alá.

Vág-híd-petíció
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.