cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. augusztus 20., 20:18

“Uralkodjál szelíden, alázattal, békésen, harag és gyűlölködés nélkül!”

A Csemadok Füleki Alapszervezete és a Nógrádi Fiatalok szervezésében Szent István napi megemlékezésre került sor a füleki katolikus templom előtt.

Szent István nap Füleken
Fotó: Szvorák Dávid

Az esti szentmise után, amelyen az államalapító királyra emlékeztek, Varga Henrietta mondott ünnepi beszédet. Emlékeztetett: uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Az ünnepi dátum 1083-ban került augusztus 20-ra, amikor ezen a napon oltárra emelték I. István relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.

Szent István nap Füleken
Fotó:  Zupko Teréz

Kiemelte: Szent István volt az az uralkodó, aki nem többet bízott a magyarokra, mint hogy legyenek képesek megtartani azt, ami őket nemzetté teszi, erősítsék gyökereiket, hogy képesek legyenek ellenállni a szél és vihar kihívásainak. I. István a kereszténységet hozta el számunkra, a keresztény magyar államot alapította meg.

Ma is büszkének kell lennünk a több mint 1000 éves államra; a nemzeti egységre, mely annak dacára töretlen, hogy határok szabdalják. Főleg egységben kell akkor gondolkodnunk, amikor betegség, ínség üti fel a fejét, és nekünk szétszórt magyar lekeknek, segítenünk kell egymást. Mert együtt erő vagyunk, szerteszét gyengeség”

- hangsúlyozta. Majd István király fiának, Imre hercegnek írt sorait idézte, s arra bíztatta az egybegyűlteket, hogy kövessék ma is az intelmeket.

Szent István nap Füleken
Fotó:  Zupko Teréz
Alázatosnak, hithűnek, kitartóan szerénynek és irgalmasnak kell lennünk, mert mindnyájan egyek vagyunk. Főleg a határon túli magyar testvéreinkkel, akik e napon velünk együtt díszbe öltöztetik a szívüket. Isten éltesse hát a nemzetet, Isten éltesse a felvidéki, füleki magyar közösséget!”

- zárta szavait.

A beszédet követően Henrietta kislánya, Abigél elénekelte a székely himnuszt. Végezetül a megemlékezés virágait elhelyezve, gyertyát gyújtva, Szent István dalokkal tisztelegve szegték fel az új kenyeret, és szétosztották az ünneplő közönség körében.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.