Újra nyitva az iskolák a Nagykürtösi járásban

2021. február 8., 20:00
ma7

Országos szinten járványügyileg a Nagykürtösi járásban a legkedvezőbb a helyzet. Ennek megfelelően 2021. február 8-án meg is nyíltak az oktatási intézmények kapui. A rendelkezések szerint – az óvodásokon kívül – az alsó tagozatos tanulók is visszaülhettek az iskolapadokba.

A Nagykürtösi járásban összesen öt magyar tanítási nyelvű alapiskola működik: Ipolynyéken, Lukanényén, Ipolybalogon, Csábon és Ipolyvarbón.

A szlovák és magyar tagozattal rendelkező csábi alapiskolát összesen nyolcvan tanuló látogatja, köztük 13 magyarral.

Február 8-án – a pedagógusokon és az alkalmazottakon túl – hetvenhét tanuló tért vissza, de előreláthatóan napokon belül teljes lesz a létszám. A magyar tagozaton mindenki megjelent”

– tájékoztatta portálunkat az intézmény igazgatónője, Jaskó Deák Gyöngyi. „Az étkeztetést is ugyanúgy oldjuk, mint eddig. Nálunk óvoda és alapiskola is működik, így 160 főre főzünk. Újra beindult a napközink is, mégpedig külön osztályokkal” – tette hozzá.

Ipolyvarbón is nagyon várták már, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba, diákok, szülők és pedagógusok egyaránt. Mint arról az intézmény vezetője, Chudý Erzsébet beszámolt, ennek megfelelően részt is vettek a tesztelésen; mindannyiuk nagy örömére egyik minta sem mutatott pozitivitást.

A nyitás során semmilyen problémába nem ütköztünk. Mindenki tudomásul vette, hogy negatív teszt szükséges az újranyitáshoz; felelősségteljesen álltunk hozzá a dolgokhoz. Továbbra is betartunk minden óvintézkedést. A maszkviselés és a fertőtlenítés már hozzátartozik a mindennapjainkhoz. Az iskola megnyitásával egyidejűleg az iskolai konyha is megkezdte működését. Napközi nálunk nincs”

– részletezte Chudý Erzsébet.

Az ipolynyéki Balassi Bálint Alapiskola negyvennégy tanulójából negyvenhárom kapcsolódott be újra a tantermi oktatásba. Gyurász Szilvia igazgatónő ekképpen számolt be az iskolanyitás körülményeiről:

Az egyik kolléganőnk február 9-én tér vissza, rajta kívül mindenki munkába állt. Az újranyitás gördülékenyen, különösebb problémák nélkül zajlott, semmilyen fennakadást nem tapasztaltunk. A szülők reggel elküldték a szükséges dokumentumokat, azokat összegyűjtöttük, s nyolc óra előtt öt perccel ismét becsengettek.”

Mint mondta, az étkeztetés is a megszokott módon történt. Ezúttal is arra kérték a szülőket, hogy amennyiben gyermekük nem jön iskolába, 7 óráig jelentsék őt ki ebédről. Ebben sem volt semmilyen fennakadás, ahogy a napközi működése is problémák nélkül folyik.

Hasonlóról tudott beszámolni a lukanényei Alapiskola és Óvoda igazgatója, Lupták Marián is. Mint mondta, mind az étkeztetés, mind a napközi a korábban megszokott módon működik:

Összesen a szlovák-magyar tagozaton 49 diákunk van, ebből 16 magyar. Egy tanuló kivételével mindenki visszatért, de hamarosan ő is vissza fog. Az óvodát már a múlt héten megnyitottuk a kritikus infrastruktúra területén dolgozók gyermekei számára.”

Az ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola negyvenhat alsó tagozatos kisdiákja közül negyvenöten vesznek részt a tantermi oktatásban. Számukra természetesen az étkezést és a napközi foglalkozásokat is biztosítják. Molnár Barnabás iskolaigazgató abban bízik, hogy mire vége lesz a Nagykürtösi járásban február 15-én kezdődő tavaszi szünetnek, már kikristályosodik minden részlet. Hozzá hasonlóan a régió intézményvezetői csak remélni tudják, hogy a múlt hétvégi fejetlenséghez hasonlót már nem kell megtapasztalniuk. Elég, ha csupán a tanulók törvényes képviselői számára készített becsületbeli nyilatkozat példáját vesszük; az oktatási minisztérium munkatársai három nap alatt több alkalommal is módosítottak rajta.

Jaskó Deák Gyöngyi az egyik fő problémaforrásként az információhiányt emelte ki, míg Gyurász Szilvia szerint a tavaszi szünet rendszerén lehetett volna módosítani. Véleménye szerint a járványhelyzetre való tekintettel egységesen erre a hétre lehetett volna azt meghirdetni, s február 15-étől kezdték volna el az oktatást.

Tény, hogy ilyen feltételek mellett, ilyen mértékű fejetlenség közepette sok esetben az iskolaigazgatók sem tudnak megnyugtató információkkal szolgálni a szülők irányába. Éppen emiatt indokolatlanul csattan rajtuk az ostor, a legnagyobb felelősség ugyanis rajtuk van, pedig esetenként az is előfordult, hogy kérdéseikre sem a minisztériumból, sem pedig a Regionális Közegészségügyi Hivataltól sem kaptak érdemi választ.

Akárhogy is, az újranyitás idegtépő előkészületeit a hétfő reggeli találkozás feledtetni tudta, hiszen amint azt Molnár Barnabás megfogalmazta: „Az a lényeg, hogy végre látjuk a gyerekeket és egymást!”

Kövesse facebook oldalunkat is!