Újra megnyílik a Kalonda és Ipolytarnóc közötti határátkelő

2021. július 8., 15:52
Szvorák Emese

Hosszas huzavona után úgy tűnik holnaptól újra megnyílik a 2020 októberétől lezárt Kalonda-Ipolytarnóc közötti határátkelő. Erről Papp Réka, Kalonda polgármestere tájékoztatta portálunkat.

kalondai határzár
Fotó: Papp Sándor

A polgármester elmondta, a régiót legfőképp a turizmus szempontjából érintette hátrányosan a határzár, hiszen a Covid miatt eddig is döcögősen működő vendéglátó és szolgáltató egységek nem tudták kiszolgálni a magyarországi turistákat. Sokáig családok voltak elszakítva egymástól.

A magyar kormány ősszel lezárta a határait. És bár június 23-a után Magyarország visszaállította belső schengeni határain a normális átjárást, ezután Szlovákia szigorított. A besztercebányai megyei rendőrparancsnoktól azt az információt kaptuk, hogy mivel a kormány döntése szerint minden határátkelőn ellenőrizni kell a bejövő forgalmat, ezért rendőrök hiányában a kisebb határokat lezárták”

- tájékoztatott Papp Réka, hozzátéve: úgy tűnik a határzár a holnapi nappal érvényét veszti.

Információink szerint holnaptól feloldják a határzárat, de ellenőrzésekkel kell számolni. Az oltási igazolással és PCR teszttel rendelkezőknek nem kell karanténba vonulniuk, illetve azoknak sem, akik igazolni tudják, hogy átestek a Covid betegségen”

- hangsúlyozta a polgármester.

Jó hír ez azok számára, akik munkahelyük miatt naponta használják a Kalonda-Ipolytarnóc közötti határátkelőt, vagy ingatlanjaik vannak a határ egyik vagy másik oldalán.

A kalondai Papp Andrea a magyarországi Ludányhalásziban dolgozik, ezért napi szinten használta a kalondai átkelőt. Azt mondja, számára nem jelentett nagy gondot a kerülő, viszont Ipolytarnócon van az autószerelője, aki évek óta szervizeli a járművét. A határzár miatt 60 km-t kellett pluszban megtennie, hogy átjusson a szomszédos faluba.

Rengeteg vállalkozót érintett a dolog, akik évek óta együttműködnek, őket rendkívüli mértékben sújtotta ez a helyzet. A ’96-os határnyitás óta azon dolgozunk, hogy határokon átívelő együttműködést alakítsunk ki, ezt most erőszakkal elvágták. Ez a legkárosabb”

- nyilatkozta Andrea.

A Losoncon élő Gáspár Dávid a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban dolgozik, ezért napi szinten jár át a határon. És bár a Sátorosbánya-Somoskőújfalu  közötti határátkelőn szabad az átjárás, az eddigiekkel ellentétben katonák őrzik, akik a Szlovákiába érkezőket megállítják és ellenőrzik.

A visszajövetel nem megy olyan zökkenőmentesen, mint eddig. Minden autót megállítanak, emiatt kocsisorok alakulnak ki. Ha az illető be van oltva, akkor a védettségi igazolványt és egy képes igazolványt kérnek. Illetve, tudomásom szerint, hét napnál nem régebbi antigén vagy PCR teszttel is átengedik az embereket”

- osztotta meg tapasztalatait.  

Kövesse facebook oldalunkat is!