2018. augusztus 15., 14:01

Újra „Déli szél” fújt Oroszka felett

1945 februárjában a német haderő azzal a céllal indította Südwind elnevezésű hadműveletét, hogy megsemmisítse a szovjet csapatok hídfőállásait. Az oroszkai Hadtörténeti Múzeum vezetője, Zsákovics László és csapata által megálmodott –, 2012 óta minden évben megvalósuló – hadi bemutató a Garam mentén vívott csatákat hivatott bemutatni, s egyben emlékezni kíván a harcokban elesett hősökre.

Südwind
Médialapozó
Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

Nem volt ez másként idén sem. Augusztus 12-én mintegy négyszáz szereplő közreműködésével elevenedett meg a második világégés – Alsó-Garam mentén zajló – egy-egy összecsapása. Az Európa számos országából érkező hagyományőrzők által életre keltett történelmi eseményen több mint ötezren voltak jelen.

„Vidékünkön három hónapig állt a front, úgyhogy rengeteg háborús históriát ismerünk az idősek elbeszélései alapján. Ezek közül próbálunk minden évben más és más történetet feldolgozni az egyre több országból érkező hagyományőrzők segítségével” – mondta el Zsákovics László, majd hozzátette: „A hadi bemutató egésze előzőleg nincs elpróbálva, az egyes hadtestek parancsnokaival viszont mindig összeülünk, hogy megbeszéljük a stratégiai és taktikai elemeket. Sok múlik a csapatok vezetőinek improvizációs készségén, hiszen a bemutató akkor sikeres igazán, amikor a parancsnokok a lehető leggyorsabban ismerik fel a sokszor váratlanul adódó helyzeteket, és ügyesen reagálnak is rájuk.”

Fotó:  Puksa Mátyás Ferenc

A messziről érkező, önkéntes hagyományőrzők csupán lőszerért és élelemért cserébe vállalják a harcok modellezését. Évről évre örömmel térnek vissza Oroszkára, ahol mindig páratlan vendégszeretet fogadja őket. Zsákovicsék idén disznótoros lakomával vendégelték meg a katonákat.

A tankok és a harckocsik mellett ebben az esztendőben is nagy várakozás előzte meg a bemutatón részt vevő, magyar felségjelekkel ellátott repülőgép megjelenését, amelynek pilótája a zselízi Kováč Roman volt. A légi bombázás még izgalmasabbá tette a rendezvényt, amelynek fő programpontja ugyan a második világháborús hadi bemutató volt, emellett viszont teret kaptak az első világháború mozzanatait felidéző hagyományőrzők, lovas rendőrök, tűzszerészek, magyarországi csikósok, sőt az érdeklődők megtekinthették a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) egyik páncélautóját, valamint megismerkedhettek a Csehszlovák Néphadsereg katonáinak mindennapjaival is.

A szenzációs látványelemekben dúskáló pazar és rendkívül valósághű bemutató 2018-ban is méltó módon állított emléket az Alsó-Garam mentén harcoló katonáknak.

Südwind
+10 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!