2018. június 21., 16:05

Újjáéledő kulturális élet Kuntapolcán

Hosszú évek után újjáéledni látszik a remény arra, hogy felélénkül a kulturális élet a Csetnek-patak völgyében. Legalábbis ezt, illetve gyökereink, hagyományaink ápolását tűzte ki célul a kuntapolcai Partocska Polgári Társulás. Minderről Bódis Enikőt, a társulás elnökét kérdeztük.

img_5370.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

A Partocska Polgári Társulást hivatalosan 2017-ben jegyezték be, de az alapító tagok gyakorlatilag 2015 óta tevékenykednek, szerveznek különböző rendezvényeket Kuntapolcán. „Amikor húszévnyi nagymegyeri lét után hazaköltöztem szülőfalumba, szomorúan láttam, mennyire apatikusak az itthoniak. Gondolkodtam, mivel is lehetne felrázni az embereket, megmutatni nekik, mennyire igaz a mondás, miszerint mindent lehet, csak akarni kell. Szerettem volna magam körül sok mosolygós arcot látni. Nosztalgiával emlegették, milyen jó volt rég, amikor anyám színdarabokat tanított, esztrádműsorokat csinált, énekkart vezetett, hogy milyen jó volt együtt lenni, sokat nevetni... Azt mondtam, nem sopánkodni kell, hogy nincs semmi, de csinálni. Ugyan ki lenne benne ilyesmiben, ma már ilyet nem hozol össze, nem lesz itt már semmi – jöttek a válaszok. Te szerepelnél egy színdarabban? – kérdeztem az egyik sopánkodót. Én igen! – jött a válasz. Hát így kezdődött” – emlékezett vissza a kezdetekre Bódis Enikő, a Partocska Polgári Társulás elnöke.

Kialakult egy, hasonló értékrendet képviselő kis, héttagú csoport, akiknek köszönhetően a helyi kultúrház húsz év után vidám közönséggel telt meg. „A fiam és a párom mellett Tohol Orsolya és Liptai Angéla, a szomszéd faluból, Páskaházáról pedig Blatnyik Teodóra és Jakubecz Nórika csatlakozott. Velük végre elindulhatott a munkálkodás, amivel hozzájárulhatunk megmaradásunkhoz, azon dolgozunk, hogy mára szórvánnyá vált falunkban maradjon meg a nyelvünk, nemzetünk” – fogalmazott a polgári társulás elnöke. Hozzáfűzte, szeretnék bővíteni a taglétszámot. „A lényeg, hogy sokfélék legyünk, de azonos értékrenddel, azonos célokkal.”

Mint elmondta, a kezdetek nem voltak könnyűek, anyagi szempontból sem. A rendezvényekre a frissítőt otthonról viszik, sütnek-főznek, s ha pénzbeli segítségre van szükség, a helyi kisvállalkozókat keresik fel. „Persze egyre nagyobb, több embert megmozgató rendezvényeket akarunk. Ezért alakult meg a polgári társulásunk” – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, fontosnak tartják ráébreszteni az embereket, különösen a gyerekeket, hogy meg kell ismerni gyökereinket, csak így lehetünk lelkileg stabil, környezetünk számára értékes, elégedett lények. Ennek érdekében egyebek mellett felelevenítik a faluban régen használatos tájneveket. „Döbbenten tapasztaltam, hogy a mai huszonévesek nem tudják, melyik erdőnk neve a Haraszt, hol a Bikadomb vagy a Véniskola. Bűnnek érzem a szülők részéről, hogy hagyták ezt feledésbe merülni. És még mennyi minden mást! Ez hatalmas érték! A Partocska ezen is megpróbál változtatni” – szögezte le.

Honnan is ered a polgári társulás neve? – merül fel a kérdés. „Páskaháza és Kuntapolca között körülbelül félúton van egy emelkedő, ezt mindig Partocskának hívták az emberek. Két tagunk is páskaházi lakos, emellett mindenképp szeretnénk bevonni a szomszéd falubelieket is a rendezvényeinkbe – hiszen olyan kevesen vagyunk már, létszükséglet az összefogás –, ezért lett a társulásunk neve Partocska” – magyarázta Bódis Enikő.

A polgári társulás elnöke nagy érvágásnak nevezte, hogy a faluban nincs iskola. Ennek kompenzálására rendszeresen tartanak foglalkozásokat gyerekekkel, ezek keretében mesékkel, versekkel ismerkedhetnek meg a kicsik, s esztrádműsorokat is készítenek. Ezzel azonban nem ér véget a rendezvények sora. „Januárban a Magyar Kultúra Napjáról emlékeztünk meg, könyvvásárral egybekötve. Március 15-én az egyházzal közösen emlékeztünk egy színvonalas műsorral, áprilisban a hontalanság éveiről Fábián Edit tartott előadást, májusban a helyi magyar roma gyerekekkel szerveztünk egy műsort a szokásos évi tábortűz mellé” – sorolta. Hozzátette, júliusban kézműves tábort, augusztusban népművészeti fesztivált szerveznek – mindkettőt hagyományteremtő szándékkal –, amit a Bethlen Gábor Alap pályázata tesz lehetővé.

Az 1. Csetnekvölgyi jövőépítő tábort július 26-28. között tartják, s gyöngyfűzés, kosárfonás, üvegfestés, régi népi gyermekjátékok felelevenítése és sportjátékok várják a gyerekeket. Az 1. Csetnekvölgyi népzenei fesztivált augusztus 11-én rendezik, fellép a Borostyán Néptáncegyüttes, az Új Gömör Néptáncegyüttes, a Bíborka népdalkör, a Berkő népdalkör, a Paskova dance és Máté Adriena, este pedig táncház várja az érdeklődőket a Garaboly együttessel.

Jövőt csak akkor építhetünk, ha ismerjük, megértjük múltunkat – vallja Bódis Enikő, egyúttal kiemelte, a polgári társulással olyan helyzeteken igyekeznek teremteni, ahol anyanyelvünket nem csak konyhai szinten használjuk, hanem igazán műveljük, emellett a helyi értékekre is fel akarják hívni a figyelmet. „Azon vagyunk, hogy segítsünk az itt lakóknak észrevenni, milyen igazi csoda ez a hely, ahol élünk, milyen érték lakozik az itteni emberekben, vegyék már észre, milyen jó egymásnak önzetlenül segíteni, mennyire gazdaggá tesz ez minket!” – fogalmazott.

A Partocska Polgári Társulás elnöke végezetül azt is elmondta, a jövőben erősíteni akarják a kapcsolatokat és az együttműködést hazai és magyarországi szervezetekkel, aminek egyebek mellett az lenne a célja, hogy minél több rendezvényt szervezhessenek a faluban. „Ezúton talán sikerülne beindítani kicsiben a falusi turizmust. Erre emberileg lenne is kapacitásunk, s ez anyagi hasznot is hozhatna az itt élőknek” – fejtette ki.

img_5370.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék