2020. február 3., 18:40

Újbort kóstoltak Kisgéresben

A kisgéresi szőlészek és borászok társulata, a Polyhos hétvégén tartotta a XII. Kisgéresi és Bodrogközi Újbor Kóstolóját a falu kultúrházában. A társulat vezetőjét, Géresi Pált arra kértük, számoljon be olvasóinknak társulatuk legutóbbi rendezvényéről!

Médialapozó
Balassi Zsolt fotói

"A borkóstoló ötletét még képviselőként ajánlottam az önkormányzat figyelmébe, s miután az ötlet támogatókra talált, azóta azt évente megrendezzük. Első alkalommal 14 kisgéresi és 14 más településről érkező borosgazda mutatta be  büszkeségeit, mára ezek a számok jelentősen megemelkedtek" -  emelte ki. 

A rekordot 2017-ben érték el, amikor 91 borosgazda hozta el borát, és hét vendégborász is érkezett Hercegkútról. Rá kellett jönniük, hogy ez a szám nagyon magas, meglehetősen zsúfoltan voltak a teremben, ezért úgy döntöttek, a Polyhos tagjai mellett előbb a rendszeresen járó gazdákat hívják meg, azután ha még marad elég hely, szólnak más települések borászainak is.

"Ezúttal is érkeztek szakemberek Bodrogszerdahelytől Tiszacsernyőig, Nagykapostól Perbenyikig számtalan bodrogközi településről. A belépő feltétele mindig az, hogy mindenki minimum négy liter bort hoz magával, a minta lehetőleg kétfajta legyen. A felcímkézett üvegek elárulják a termelő nevét, a bor származási helyét, ill.a  bor fajtáját. Egyébként minden vendég kap egy katalógust a felkínált borokról.Ez a borkóstoló nem borverseny, mi itt ugyan megbeszéljük a borokkal kapcsolatos véleményünket, sőt a gondjaink is szóba kerülnek, de nem hirdetünk győzteseket."

Idén 133 borminta érkezett a rendezvényre, 40 hazai és 29  közeli település borászától. Ismét elfogadta meghívásukat a szolnoki Bereczki Máté Gazdakör. Ők negyedik alkalommal vettek részt a borkóstolónkon, és idén is meghívtak 8 felvidéki borászt saját nemzetközi versenyükre, amelyre február 28-án és 29-én kerül sor.

"A kínált borok színvonala egyre magasabb, valóban ritkaságszámba megy a nem minőségi bor. Elsősorban a száraz és félszáraz borok népszerűek, az édes csak itt-ott fordul elő. Szép kínálat jött össze idén a vörösborokból is. Hogy a kóstolás ne ártson meg senkinek, a borászok feleségei minden éven  sütnek sós aprósüteményeket, készítenek harapnivalót, este pedig kétfajta vacsorát kínáltunk. A megmaradt nedűt pedig március 7-én szolgáljuk majd fel legközelebb, amikor növényvédelmi szakelőadást tartunk az érdeklődőknek."

+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!