2021. január 14., 12:27

Újabb tömeges Covid-19-fertőzés egy-egy ógyallai és komáromi idősotthonban

A Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal január 14-én összesen 940 igazolt aktív koronavírus-fertőzött személyt tart nyilván a Komáromi járásban. Az ógyallai Magnólia idősotthonban ma 54 új pozitív eset derült ki, s ekképp az ottani fertőzöttek száma 87-re nőtt. A komáromi Ispotály utcai idősotthonban pedig a mai napon összesen 33 Covid-19 fertőzött személyt regisztráltak.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Jelenleg a Komáromi járásban 940 igazolt Covid-19-fertőzött személyt, azaz 483 nőt és 457 férfi tartunk nyilván. A legfiatalabb vírusfertőzött 4, a legidősebb pedig 83 éves. A pozitív esetek közül 406 PCR, 534 eset pedig antigénes mintavétel során derült ki. Bár továbbra is többségében családon belüli pozitivitásról beszélhetünk, sajnos, újabb két szociális otthon számít friss fertőzési gócpontnak.

Az őszi esetekhez képest változást jelent, hogy ha napjainkban egy családtag megfertőződik, akkor annak a többi tagja is rövid időn belül elkapja a fertőzést tőle.

Előzőleg sok olyan családról volt tudomásunk, amelynek csak 1-2 tagjánál mutatkozott pozitivitás, a többiek eredménye azonban negatív maradt. Úgy tűnik, hogy a koronavírus a korábbinál agresszívebben támad“ – mondta el Mgr. Helena Uríčková, az illetékes hivatal igazgató-helyettese.

Hangsúlyozta: az idősotthonokban is a korábbinál gyorsabb ütemű a fertőzés terjedése.

Az ógyallai Magnólia idősotthonban ma 54 új pozitív esettel szembesültünk, s ekképp a számuk már 87-re nőtt. A komáromi Ispotály utcai idősotthonban pedig ma összesen 33 Covid-19 fertőzött személyt tartunk nyilván“

– árulta el.

Köztudott, hogy e héten megnyíltak a járásbeli óvodák, napközi klubok és az intézmények konyhái.

„A nyitással kapcsolatos tesztelés során a pedagógusoknál egyetlen pozitív eset sem ugrott ki, ám a karbantartók és a konyhai dolgozók körében mutatkozott némi pozitivitás. Mivel azonban őket tudták helyettesíteni, ezért a hatályos karanténjuk egyik ilyen oktatási intézmény megnyitását sem gátolta“ – tudtuk meg a járványügyi szakembertől.

Arról is beszámolt, hogy az iskolanyitások feltételeként szabott intézménybeli tesztelés iránti kérelmét korábban a dunamocsi, az ímelyi és az újgyallai alapiskola is benyújtotta, mivel azonban az időszerű központi rendelet szerint az újranyitásukra egyelőre mégsem kerülhet sor, az ímelyi polgármester már visszavonta a kérelmét.

Mivel e téren nagy a bizonytalanság, ezért a többi oktatási intézmény fenntartója nem sietett a tesztelésre vonatkozó kérelem elküldésével.“
Újabb tömeges Covid-19-fertőzés egy-egy ógyallai és komáromi idősotthonban
Kép forrása: Nagy-Miskó Ildikó
Interjúalanyunk leszögezte: az általuk szerdánként és péntekenként 8-11 óra között végzett antigénes mintavételre nem indítottak internetes előjegyzést, vagyis az érdeklődőket továbbra is az érkezésük sorrendje szerint tesztelik.

„Az internetes előjegyzés indításába csak az egészségügyi szolgáltatást nyújtók kapcsolódtak be, de mivel a közegészségügyi hivatalok nem tartoznak azok közé, mi ebből kimaradunk“ – magyarázta Uríčková.

Arról érdeklődtünk, hogy országos vagy járási szintű rendelet szerint cselekednek-e azok a járásbeli fogorvosok, akik újabban 24 órásnál nem régebbi antigénes tesztet kérnek a pácienseiktől.

„Sem országos, sem járási szintű járványügyi rendelet nem vonatkozik e lépésükre, amelyről egyes fogorvosok maguk döntöttek. Ez ügyben már panasszal fordult hozzánk egy páciens, s neki is ugyanezt mondtuk.

Én egyáltalán nem pártolom azt, hogy például egy begyulladt ínnyel, fájó foggal több napon át a téli hidegben teszteredményért sorakozzon valaki.

Ekképp a fogproblémája mellett esetleg majd megfázásos tünetek is jelentkezhetnek. Persze, az is megérthető, hogy főleg az idősebb orvosok felettébb elővigyázatosak“ – véli az igazgató-helyettes.

Végül arról szólt, hogy ez idő tájt a komáromi kórház Covid-részlegén 32 fertőzöttet ápolnak, közülük ketten szorulnak lélegeztetőgépre.

Újabb tömeges Covid-19-fertőzés egy-egy ógyallai és komáromi idősotthonban
Kép forrása: Nagy-Miskó Ildikó
Megosztás
Címkék