2023. augusztus 11., 11:00

Új trolibuszok a fővárosban

A főváros július elsejétől 20 százakkal megemelte a városi tömegközlekedés menetjegyeinek árát. A főpolgármester szerint erre a lépésre azért volt szükség, hogy a szállítási szolgáltatások jelenlegi választéka és színvonala ne romoljon. A főváros némely tömegközlekedési járműve azonban a különböző észszerűsítő intézkedések ellenére is túlzsúfolt.

trolibusz
Fotó: Pozsonyi Közlekedési Vállalat

Ezen próbál segíteni a duplacsuklós trolibuszok korábban jelzett bevetése is, ami a tervek szerint még idén megvalósul: az első megatrolibuszok már nyár végén megérkeznek a fővárosba, és a szükséges vizsgálatok elvégzése után a kétcsuklós, 24 méteres, négytengelyes, 60 üléses és 160 utas befogadására alkalmas Škoda-Solaris megatrolibuszok még ebben az évben forgalomba kerülnek Pozsony utcáin. 

A karosszériák egy része már elkészült, jelenleg a gyárban az elektromos berendezésekkel való felszerelésük zajlik, amit a járművek Pozsonyba szállítása követ. Várakozásaink szerint már 2023 őszén próbaforgalomba állhatnak az új megatrolibuszok, az első utasok pedig az év végén szállhatnak majd fel rájuk

– fogalmazott lapunknak Martin Chlebovec, a Pozsonyi Közlekedési Vállalat szóvivője.

A város több mint 16 millió euróért 16 ilyen járművet szerzett be, amelyek elsősorban a jelenlegi 71-es troli vonalán, azaz a főpályaudvar és a pozsonyvereknyei Csiliz utcai végállomás között közlekednek majd, pontosította a szóvivő. 

Az új trolibuszok egyik beszállítója a Škoda Group lesz. A társaság szóvivője, Jan Švehla szerint üzem közben ezek a járművek ugyanúgy viselkednek, mint a klasszikus trolibuszok, amit a Pilsenben végzett tesztek is igazolnak. A pozsonyi trolibuszvezetők számára pedig jól ismertek az egycsuklós trolik. Chlebovec azt mondta, hogy ezek a trolibuszok is hibridek lesznek. – A klasszikus botok mellett akkumulátorral is ellátják őket, így a jármű a felsővezeték nélkül is közlekedhet. A jármű tehát teljesen elektromos, csak a vontatómotor hajtásforrása más. A duplacsuklós trolibuszok előnyei közé tartozik az is, hogy kevesebb járműre és gépjárművezetőre van szükség nagyobb számú utas szállításához, és a trolibusz rövidebb időintervallumban is üzemelhet.

A Pozsonyi Közlekedési Vállalat 2020 novemberében már tesztelte a 24 méteres trolibusz csaknem azonos prototípusát Pozsony utcáin a teljes trolibuszhálózaton belül. 

Cégünk számára kihívást jelentett a világ egyik leghosszabb trolibuszának tesztelése, ami sikeresnek bizonyult. 

A kölcsönvett jármű minden éles kereszteződést bevett, és gond nélkül megbirkózott Pozsony szűk utcáival is. A gépjárművezetők pozitívan értékelték a menettulajdonságait. Ma már több svájci városban is közlekednek azonos hosszúságú trolibuszok, ráadásul bonyolultabb pályaprofillal, mint Pozsonyban – zárta Chlebovec.

A közlekedési vállalat több mint 34 millió euróért vásárol hibrid trolibuszokat, nemcsak 24 métereseket, hanem további 18 és 12 métereseket is, összesen 50 darab új járművet, amelyeket a tervek szerint még idén leszállítanak. A cél az, hogy egyes buszvonalakat trolibuszokkal váltsanak fel, tájékoztat a cég a közösségi oldalán.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.