2023. augusztus 10., 08:51

Új út, új híd, régi gondok a generációk között – megjelent a MAGYAR7 32. száma

Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

magyar7 32
Fotó: ma7

Billogot kaptak Amerikától a kettős állampolgárok, írja legfrissebb számunk vezércikkében Molnár Judit főszerkesztő. Csakhogy kilóg a lóláb, a korlátozás hamis érveken, sőt, nettó hazugságon alapszik, a demokrata hatalom ugyanis biztonsági aggályokra hivatkozott a külhoniak kapcsán – főként a kárpátaljaiak és vajdaságiak miatt – és a kettős állampolgárok adatbázisát eredménytelenül követelve vonta meg a korlátok nélküli szabad beutazás lehetőségét a magyaroktól. Mintha a külhoni magyarok en bloc kétes egzisztenciák lennének…

magyar7 32
Fotó:  ma7
E számunk megjelenése idején mintegy 50 nap van még hátra a választási kampányból. A lakosság egy része Horvátországban fagyoskodik, vagy Szlovéniából próbál(t) hazajutni a pusztító árvíz elől, a választás atipikus időpontja miatt, látszik, a pártok kampánygépezetei még nem kapcsoltak maximális fordulatszámra, írja Közélet rovatunkban Kocur László.  A Választás és Barbie cikkben arról is olvashatnak, hogy van-e elveszett szavazat.

Haják Szabó Mária külpolitikai jegyzetében is a kampány játssza a főszerepet, hiszen északi szomszédunkban októberben választanak. És Lengyelország legtekintélyesebb politikusa bizony keményen beleállt a kampányba: Brüsszel el akar benneteket tiltani a gombászástól – mondta. Kaczynski faék egyszerűségű üzenetét megértik az emberek. És amit megért az egyszerű választó, az populáris üzenet, Kaczynski pedig populista. És akkor mi van? Kérdezhetné, de nem teszi, szerintem nem foglalkozik azzal, hogy mit mondanak róla. Nyerni akar. Azokat a kérdéseket veszi elő, amelyek húsbavágóak.

magyar7 32
Fotó:  ma7
Hogyan nyer egyre nagyobb teret a genderideológia? Útját lehet-e állni az egyre erősebben zakatoló propagandagépezetnek? Miért szélesedik a szakadék a fiatalabb és idősebb generációk között? Kényes kérdéseinkre szakértői válaszokat kaptunk interjú rovatunkban dr. Bordás Sándor klinikai pszichológustól, főiskolai tanártól. Pomichal Krisztián kérdésére elmondta, egy kisgyereknek nem lehet olyan mesét mondani, amelyben a királyfi nem a hercegnőbe lesz szerelmes…

A kevesebb Dél-Szlovákiában még kevesebb. Bár emelkednek a bérek, az inflációt nem érik utol, így az életszínvonalunk esik. Ez a folyamat azonban délen még inkább tetten érhető, mert a magyarok lakta társégekben alig van ipar, amely a legnagyobb béremeléseket produkálja, olvasható Rajkovics Péter írásában.

magyar7 32
Fotó:  ma7

2023-ban elérkezett a nagy nap, s május elejétől teljes útlezárással megkezdődtek a felújítási munkák a hírhedt nagymegyeri betonúton. Ezt jött augusztus első péntekjén ellenőrizni a közlekedési tárca államtitkára, Jaroslav Kmeť, és legfőképpen arról érdeklődött a kivitelező Doprastav Rt. képviselőjétől, hogy milyen módon lehetne lerövidíteni a 14 hónaposra tervezett munkákat? A helyszínen kérdezte az államtitkár Somogyi Szilárd.

A térképek nem hazudnak: a felvidéki magyarság hovatovább kisebb-nagyobb szigetekbe zsugorodik össze. Az a bizonyos csík, amely évtizedeken keresztül élt a tudatunkban, a folyamatos szórványosodással megdöbbentő gyorsasággal foszladozik, írja lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly A piros szilva és a felvidékiség-tudat című elemzésében. Megállapítja, hogy a felvidéki magyarság kötődése sokkal inkább határozható meg észak–déli relációban, mint kelet–nyugatiban.
magyar7 32
Fotó:  ma7

Élményt adni extrém „köntösben” a címe Balla Rita interjújának, amelyet Kovács Barna képzőművésszel készített.

Jurán Vidorra emlékeztek hozzátartozói halálának hatvanadik évfordulóján. Jurán Vidor (1879–1963) újságíróként, lapalapító szerkesztőként és vadászíróként vált ismertté. „Ordasok” című regénye a vadászirodalom első önálló farkas-monográfiája. A családi megemlékezésről Jurán Anna írt Vadászáldás az ordasok regősének címmel.

Fülöp Antal: Tűzföldi elégia című jegyzetében az újabb brüsszeli befogadó parancsot ostorozza, Lacza Tihamér egy nagyon hosszú és izgalmas alkotó Striker Éva Amália életéről ír a Leporolt históriákban, aki Eva Zeiselként lett világhírű formatervező.

Robert Capa, a tudósító címmel idén júniusban nyílt meg a világhírű fotográfus munkásságának szentelt első állandó kiállítás a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A Nagymező utcában található központ 2013-ban részben azzal a céllal jött létre, hogy bemutathassa a magyar állam által 2008-ban megvásárolt, 937 darabból álló Robert Capa-gyűjteményt. Zsebik Ildikó: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”

magyar7 32
Fotó:  ma7

A szlovákiai Helembát és a magyarországi Ipolydamásdot összekötő Károly Róbert híd átadásával nemcsak egy új határátkelővel lett több, hanem új fejezet indult mindkét település, illetve a szűkebb térség életében is, írja Virsinszky Tamás Összeköt a Károly Róbert híd című beszámolójában.

 „A család a hozzánk legközelebb eső kórház, a gyerekeink első iskolája, és egyben a legjobb, legszebb öregek otthona is” – mondotta XVI. Benedek pápa. Családias környezetet azonban az idősek otthonában is meg lehet teremteni - Szomolai Andrea: Boldog időskor Nemesgombán.

A keleti végekre kincset érő segítség érkezik, írja Molnár Gabriella. Komárom, Kassa, Méhi – egy járási, egy megyei központ és végül egy község után az alig ezer lelket számláló, a Tisza közelségében megbúvó csendes kis faluban, Bélyben is elérhetővé válik a Pető-módszer. A bodrogköziek és Ung-vidékiek mellett egy kárpátaljai magyar gyerek számára is gyógyulást jelenthet a lehetőség. 

Alsószemeréd szeptemberben újra önkormányzatot választ. Mivel a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság (NSS) a tavaly őszi alsószemerédi önkormányzati választásokat alkotmányellenesnek ítélve érvénytelennek nyilvánította a polgármester és a képviselő-testület megválasztását, a voksolást 2023. szeptember 9-én újra megismétlik. A helyzetről Kaszmán Zoltán számol be.

800 éves Bart az Alsó-Garam mentén található, húsz kilométerre Párkánytól és Esztergomtól. Éltek itt kelták, harcoltak itt a rómaiak, átviharzottak a tájon az avarok és a hunok, majd honfoglaló magyar törzsek telepedtek le a környéken. A település története a magyarság történelmének keresztmetszete. Az ünneplő községben Bokor Klára járt.

A Koch-kert olya paradicsom a város szívében, amelyet a forró nyári melegben különösen értékelnének a pozsonyiak, ha tudnának róla. Évekig elhagyatottan állt, de már van remény a megújulására. Az 1929–1930-as években építtette az ismert pozsonyi orvos és sebész, Karol Koch a magánszanatóriumát, és 1932–1935 között a hozzátartozó egyedülálló kertet, írja Dunajszky Éva. 

Négy Lámpás ontotta a zene és a lélek fényét a színpadon. A XIV. Udvari Muzsika rendezvénysorozatának egyik fellépőjeként láthattuk és hallhattuk Dunaszerdahelyen a nyárasdi Lámpás citerazenekart, illetve annak különféle variánsait. Tagjai szívvel-lélekkel pengették a hangszert és énekelték a magyar népdalokat, s olykor-olykor néhány nótát is előadtak. A muzsikusokat Lacza Gergely mutatja be.

Nagy-Miskó Ildikó: EZ AZ – új kultúrkuckó Komárom szívében. Nemrég nyílt a komáromi Európa-udvarban Beck Tímea műfordító és Stein Richard zenész által családi vállalkozásként működtetett új kulturális tér, az EZ AZ. A korábban teázóként működő helyen magyar és szlovák nyelvű kulturális rendezvényekkel kívánják elősegíteni az együttélést.

Mit csinál az ügyelő, a súgó és a fénytechnikus? Színházi tábort szervezett a kassai Thália Színház. A résztvevő fiatalok a színészet mellett megismerkedhettek azokkal a szakmákkal is, amelyek nélkül nem lehet színházi produkciókat megvalósítani, amelyek nélkül nem jöhetnének létre és nem működhetnének az előadások. Fábián Gergely: Ismerkedés a színház titkaival.

Rapp községben található a legtöbb fehér gólya a Losonci járásban. A főút szinte hemzseg a gilicéktől, a környékbeli községekben viszont csupán egy-két fészekkel lehet találkozni. Idén Rappon fészkenként átlagon felüli számú fióka született. A jelentős gólyaállomány az Ipoly folyó közelségének és a mocsaraknak köszönhető, olvasható Agócs Szvorák Emese Gólya, gólya, gilice című riportjában.

„Azért csináljuk, mert hisszük, hogy ez az egyedüli út az emberiség számára” – hangzott el a mondat 2017 őszén a győri Személyiségfejlesztő Akadémia legelső tanévnyitóján. S bár ez kissé túlzónak, radikálisnak is tűnhet, én mélységesen egyetértettem. Németh Nikolas: Önismeret ma.

magyar7 32
Fotó:  ma7

A Keleti-Kárpátok része, de már félig „kilóg” történelmi hazánkból. Míg délnyugaton Erdélyre ereszkedik, nagyobbik része már átnyúlik Moldvába. Ez az ismeretlen ismerős, a Kis- és az Aranyos-Beszterce ölelésében fekvő Besztercei-havasok, ahova a Hazajáró csapata is ellátogatott.

Tejszínes csirkeragu házi tésztával és egy limoncellós sajttorta, az Íz-lelő rovat két receptje Szabó B. Csillától, Vas Gyula a Kia Niro EV Platinum autót tesztelte.

Lehet-e a hoki után a fociban is csodát tenni Érsekújvárban? Száraz Dénes kérdésére Sucharda Ferenc, a HC Mikron Nové Zámky extraligás jégkorongklub sikeres elnöke válaszol, akit felkértek, hogy vállalja el a focicsapat menedzselését is.
magyar7 32
Fotó:  ma7

Rajkovics György: Miért akarnak a sztárok Szaúd-Arábiába szerződni? Ez a Szurkoló rovat másik cikke.

MAGYAR7 27. számának hátlapján a csallóközcsütörtöki Szentháromszág-szobor. Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.