2022. május 19., 15:46

Új pihenőzóna a Vaskutacskán

A vadregényes Vaskutacska máig a pozsonyiak legkedvelt kiránduló- és pihenőhelye. A Kárpátok gyűrűjével körülvett tavak gyönyörű látványt nyújtanak minden évszakban. Hétvégenként sok pozsonyinak nyújt kellemes időtöltést és felüdülést, egyrést mert könnyen megközelíthető, másrészt, mert különösebb anyagi ráfordatás nélkül is remek kikapcsolódást kínál a természet kedvelőinek.

Vaskutacska, pihenőzóna
Fotó: Pozsony megye honlapja/Marek Velček

A Pozsonyi Erdőpart részét képező Vaskutacska arról a vastartalmú forrásról kapta a nevét, amely itt található. A 19. században még teljesen más élet zajlott itt, idejárt ugyanis a pozsonyi polgárok színe-java, s nemcsak a vastartalmú víz gyógyhatásai miatt, hanem mert jelentős társasági élet is zajlott itt. Az itt létesített fürdőház messze földön híres volt, ma meg már a pozsonyiak közül sokan azt se tudják, hogy valaha nyüzsgő élettel teli fürdő állt is.

Kirándulóhelyként azonban mindig is közkedvelt maradt, a szocializmus évei alatt is, a természet által nyújtott itteni lehetőségeket minden korban kihasználtak az emberek.

A múló évek vasfoga azonban az itt lévő létesítményeken is nyomot hagyott, a valaha szebb napokat megélt szabadtéri színpad a rendszerváltás után többnyire csak kihasználatlanul állt, a kertvendéglőből csak egy ütött-kopott büfé maradt, a fő tavon álló stég meg, amely egyébként a pozsonyi házasulandók egyik kedvenc esküvői fotóshelye is, többször életveszélyes állapotban volt az évek során. Időnként elhelyeztek itt egy-két szépségtapaszt, de lényegesebb változásra nem nagyon került itt sor.

Így aztán a pozsonyiak örömmel fogadták a hírt, hogy a város vezetése észrevette ezt is, és fokozatosan felújítják a Vaskutacskán lévő létesítményeket. Az Élő Helyek projekt keretén belül a gyerekek nagy örömére először a Vaskutacskához tartozó Partizánréten lévő játszóparkot újították fel, jelenleg pedig éppen a partizánréti büfé felújítása zajlik.

A falépcsők közelebb engednek a vízhez

A Vaskutacska halastavai közül a negyediken legújabban egy vadonatúj pihenőzónát alakítottak ki, amelyet a napokban adtak át a természetkedvelő nyilvánosságnak. A fából készült pihenőlépcsők nem messze az amfiteátrumtól és a büfétől, a negyedik tó partján épültek.

A különböző szélességű falépcsőknek köszönhetően az emberek közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a vízzel”

– nyilatkozta a bratislavaden.sk portál szerint az átadás után Marcela Glevická, az átfogó városfejlesztéssel megbízott Pozsonyi Városi Intézet (MIB) szóvivője hozzáfűzve, hogy az új pihenőzóna egész évben hozzáférhető lesz a nyilvánosság számára.

A pihenőlépcsők a fővárosi önkormányzat és a Pozsonyi Városi Erdők vállalat közös projektje. Az építményt a természetvédők is engedélyezték, mivel az megfelel a természet- és tájvédelmi követelményeknek.

Ezen a helyen egy világosabb, fák nélküli terület volt, és észrevettük, hogy a kirándulók az aszfaltút szegélyén ülve szívesen nézik innen a tavat. Ennek a terepnek az akadálymentesítése, hogy többek számára hozzáférhető legyen, tehát természetes választás volt”

– magyarázza Marek Páva, Pozsonyi Városi Erdők igazgatója.

A Pozsonyi Városi Intézet szerint a pihenőlépcsők kialakítása során tiszteletben tartották a környező természetet, s az természetes módon egészíti ki a táj jellegét és domborzatát. „A fő látványelemet a masszív fatáblák adják, amelyek egy teraszosan elhelyezkedő acél tartószerkezeten helyezkednek el” – fogalmazott a szóvivő. A teraszosan elhelyezkedő falépcsők egyszerre több embernek is lehetőséget nyújtanak arra, hogy a tó megnyugtató látványában gyönyörködjenek.

Zajlik a büfé és az erdészház felújítása is

Az Élő Helyek projekt keretében néhány hónapon belül felújításra kerül a közelben lévő partizánréti büfé is. „És tervben van a Partizánréthez vezető új akadálymentes gyaloghíd megépítése is. Az erdőpark Szép út felőli bejáratánál pedig már folynak a munkálatok a hajdani erdészház felújításán az egykori lőszerraktár területén” – magyarázta a MIB Városfejlesztő főosztályának igazgatója Marcel Dzurilla.

Két másik projekt már befejeződött: a Vödric állatmegfigyelő és a Kis Slavín komplexum.

Az állatmegfigyelő Récse és Máriavölgy közt található, a nvét a Vödric-patakról kapta, amelynek ott van a forrása. Egyedülálló környezetben, kaszálatlan réteken, kidőlt fák és bokrok közt figyelhetők meg itt az olyan vadon élő állatok, mint a dámszarvas, a muflon, a vaddisznó, róka vagy fácánok. A Kis Slavín – amely a második világháborúban elesett két szovjet katonának itt állított emlékműről kapta nevét – nagyon rossz állapotban lévő fedett pihenőteraszai is felújításra kerültek. Felújították az emlékművet, a kutat, illetve a sportolásra és rekreációra alkalmas területeket is.

Nagyon örülök, hogy egyre több olyan helyünk van Pozsonyban, ahol megpihenhetünk és gyönyörködhetünk a város erdeinek szépségében”

– fogalmazott Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere a közösségi oldalán hozzáfűzve, az ilyen kis építészeti elem is hozzájárulhat a természet felfedezéséhez és az új élmények szerzéséhez.

Az öröm kölcsönös. A természetet kedvelő turisták is örülnek, ha a természet összhangját nem megbontva komfortosabb körülmények között hódolhatnak a kedvtelésüknek. Mivel azonban ez a hely rendkívül közkedvelt, a Vaskutacska bejáratánál lévő parkolóhelyek száma messze nem elégíti ki az igényeket. Aki kocsival igyekszik idáig, annak gyakran fél órát is várnia kell egy-egy közelben lévő szabad parkolóhelyre. A városi rendőrök pedig szinte mindig árgus szemekkel figyelik itt a rendet, és komoly büntetéseket szabnak ki a parkolási szabályok be nem tartásáért. A helyzet esténként sem jobb, ilyenkor járnak ugyanis ide a munka után azok, akik sportolással szeretnék a szabadidejüket tölteni. Jó lenne, ha a város a kielégítő parkolást is meg tudná oldani itt, arról azonban egyelőre még nincsen hír.

Addig is, amíg ez a vágyunk is teljesül, marad a kerékpár vagy a városi busz, amivel kényelmesen eljuthatunk idáig, és nem kell a szabad parkolóhely hiánya miatt bosszankodnunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.