2019. január 12., 17:39

Új lendülettel kezdte az évet a Pósfa zenekar

Január 11-én a gellei kultúrházban ez évi első táncházát tartotta meg a Pósfa zenekar. A táncokat a gyerekeknek Oláh Attila, a felnőtteknek Madocsai Imre és Écsi Nóra tanította. A táncházba rengetegen jöttek, főleg a Csallóközből, de megjelentek a mátyusföldi néptáncosok, népzenekedvelők is.

Pósfa újévi táncház
Galéria
+20 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

A csallóközi Pósfa zenekart 2010-es első, majd az azt követő számtalan fellépése a Csallóközben és fokozatosan az egész Felvidéken népszerűvé tette, és mióta a 2017-es Fölszállott a páván elnyerték a legjobb zenekar díját, elmondhatjuk, hogy az egész Kárpát-medencében megismerték őket a magyar népzenész és néptáncos berkekben.

A népzene szeretete és megszerettetése a fő ösztönző erő

2018-ban elnyerték Nagyszombat Megye Önkormányzati Díját és a Pro Traditione Díjat is, amelyet azok érdemelnek ki, „akik színvonalas előadásukkal tovább ápolják a hagyományainkat, nemzetünk kulturális örökségét és méltón képviselik a Felvidéket.” Bár az elismerések mindenkinek jól esnek, a Pósfa zenekart nem a díjak, elismerések ösztönözték eddig sem elsősorban, sokkal inkább a magyar népzene szeretete és annak megismertetése és megszerettetése a közönséggel, elsősorban a fiatal generációval. A jövőben is az a céljuk, hogy minél több táncházat szervezzenek és emellett még a lassan feledésbe merülő népi hagyományokat is felújítsák, visszahozzák szülőfalujukban, Gellén.

Fotó:  Szabados Kati

„Ami hamarosan lesz, az a bőgőtemetés március 5-én. – mondta el a Ma7-nek Iván Zoltán, akit a zenekar ez évi terveiről kérdeztünk. „A későbbiekben a pünkösdi király választást, a szentiváni tűzugrást, az aratóbált és a szüreti ünnepséget is újra megszerveznénk.” – folytatta a zenész és elárulta, hogy szeretnék ismét életre kelteni a Kondoros Hagyományőrző Napot, amelynek a megszervezése öt éve abbamaradt a faluban.

Távolabbi településeken is terveznek táncházakat

Gellén nagyböjt és advent kivételével havonta lesznek táncházak, de távolabbi városokba is szeretnék elvinni a Pósfa táncházak hangulatát. „Szencre, Galántára, Vágsellyére, Érsekújvárra gondoltunk, mert szerintünk lenne rá igény. Gútán ezelőtt is muzsikáltunk már, idén is biztosan elmegyünk oda a pünkösdi sortánchoz muzsikálni. Somorján, Dunaszerdahelyen, Nagymegyeren és a környező falukban is tervezünk táncházakat, fellépéseket.” – mondták el az Iván testvérek, és Zoltán még hozzátette, hogy a táncházaikban a felvidéki tájegységek táncait igyekeznek előtérbe helyezni.

Fotó:  Szabados Kati

Meghívásokban sem szűkölködik a zenekar: január 22-én Veszprémbe hivatalosak egy Páva gálára, utána Csallóközcsütörtökben koncerteznek és Szencen is zenélnek majd a közeljövőben az ottani tánccsoportnak, a Möggyesnek. De már a nyári fesztiválok, mint például az Alsószeli Jurtanapok szervezőivel is folynak az egyeztetések.

Lesz utánpótlás

Az újévi gellei rendezvény jókedvű gyerektáncházzal indult. Miközben a gyerekek igyekeztek Oláh Attila, Nyuszi bácsi lépéseit utánozni, a zenekar mellé odaült egy pici fiúcska, Pecsuk Benedek egy icipici hegedűvel és szépen játszotta a csallóközi polgári táncok dallamait. Édesanyja elmondta, hogy a most hatéves Benedek már két évvel ezelőtt elkezdett érdeklődni a hegedülés iránt. Először vágódeszkán „játszott”, és amióta megkapta az igazi hangszert, rendszeresen tanítgatják őt az Iván fivérek. „Amint elkezd iskolába járni, zeneiskolába is beíratjuk majd.” - mondta az édesanya.

Fotó:  Szabados Kati

A gyerektáncház szüneteiben az egyik nagy asztalnál gyöngyöt fűztek és rongybabát készítettek a gyerekek a mindig mosolygós és türelmes Zlatarits Anett segítségével. Mikorra a kicsik már kellőképpen elfáradtak, két következő néptáncoktató, Madocsai Imre és Écsi Nóra vette át a stafétát Oláh Attilától. A felnőttek az első körben mintha bátortalanabbak lettek volna a gyerekeknél, de egy kis ráhangolódás után megtelt a táncparkett.

Magyar népzenét kedvelő kamaszok márpedig vannak!

Az est során egy következő fiú, a 15 éves bélvatai Rajcsányi Ádám is betársult a Pósfa zenészei közé. A kilencedikes Ádám Illésházára jár iskolába és a somorjai Csali táncosa. A zeneiskolában harmonikán tanul, de a hegedülés az utóbbi években jobban vonzotta, ezért tavaly karácsonyra hegedűt kért és kapott a Jézuskától. „Magam sem tudom, miért tetszik. Néptáncos vagyok, szeretem a magyar népzenét.” – mondta Ádám, akitől azt is megtudtuk, hogy autodidakta módon – ahogy fogalmazott, „filhallás után” tanul hegedülni, a táncházba is azért jött el, hogy a tapasztalt zenészektől, velük együtt muzsikálva tanulhasson. Az autentikus népzene mellett a magyar nótákat is kedveli, a népi vonalon a kedvenc tájegysége Magyarbőd. A kamasz néptáncos, népzenész azt is elárulta, hogy nemrégiben, dunaszerdahelyi és somorjai barátaival, megalakította Illésházán a Vonós bandát. Egy hagyományos magyar népi zenekart hegedűvel, brácsával, bőgővel, ahogy kell. Már az első fellépésükön is túl vannak.

Fotó:  Szabados Kati

Addig is, amíg a Vonós banda megkezdi táncházas karrierjét, a Pósfa zenekar igyekszik minden hónapban kielégíteni majd a rajongók igényét. A legközelebbi táncház az egyházgellei kultúrházban február 8-án lesz.

Pósfa újévi táncház
Galéria
+20 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.