2022. február 8., 18:38

Új honlap számol be a zselízi Esterházy-kastély rekonstrukciójáról

Zselíz városa korábban sikeresen pályázott az Európai Gazdasági Térség (EGT) és a Norvég Alap támogatására, valamint az állami költségvetés pénzügyi hozzájárulására a helyi Esterházy-kastély rekonstrukciójához.

a zselízi kastély
Médialapozó
Fotó: Polka Pál

A Vállalkozás a kultúrában, kulturális örökség és kulturális együttműködés című projekt célja a kulturális örökségi helyszínek helyreállításának, revitalizációjának a támogatása azok újbóli használhatósága vagy további hasznosítása, valamint üzleti potenciáljuk támogatása céljából. Sor kerül így az Esterházy-kastély tetőszerkezetének helyreállítására és a nagyközönség számára hozzáférhetővé tételére is.

A projektben a város – partnereivel, a Castellum ZELIZ Polgári Társulással és a Csemadok helyi alapszervezetével karöltve – együttműködik a Norvég Zeneszerzők és Szövegírók Társaságával (NOPA) is. A helyi partnerek a kulturális rendezvények szervezésével vesznek részt a projektben, míg a NOPA a pályázat három konferenciáján vesz részt, valamint zeneszerzők és előadók szerepeltetésével járul hozzá a projekthez, hiszen a kastély felújítását kulturális tevékenységek és bemutatók kísérik.

A tetőszerkezet felújítása után egy kulturális művészeti központ jöhet létre, amely a tervek szerint konferenciáknak és rendezvényeknek adna otthont, szem előtt tartva a kulturális örökség megőrzésének feladatát.

A projekt teljes költségvetése 775 733 euró; az Európai Gazdasági Térség és Norvégia Finanszírozási Mechanizmusa ezt 626 404 euróval, a Szlovák Köztársaság állami költségvetése 110 542 euróval támogatja, Zselíz város önkormányzata saját forrásaiból 38 787 eurót szán a projektre, amelynek megvalósítása az előzetes tervek szerint 2024. április 30-áig megtörténik.

A városvezetés – többek között az épített kulturális örökség megőrzése céljából – a jövőben is nyitott szeretne lenni a nemzetközi partnerek irányában. A témában további projektekkel készül, hogy a grófi házaspár, Esterházy János Károly és Festetics Róza egykori nyári lakja újra a régi fényében tündökölhessen, otthont adva akár a Zselízi Városi Könyvtárnak, akár az 1818-ban és 1824-ben itt járt kiváló osztrák zeneszerzőről, Franz Schubertről elnevezett művészeti alapiskolának.

Időközben elkészült a szebb napokat is megélt patinás zselízi objektum honlapja is, amely a projektről, a kastélyról, a felújítás folyamatairól és a projekthez kapcsolódó eseményekről tartalmaz információkat.

A patinás zselízi épület 1720-tól az Esterházy család kúriájaként szolgált. Az 1804-ben kastélynak minősített ingatlan a 19. század elején nyerte el ma is látható alakját. Az akkori tulajdonos, Esterházy János Károly (1775-1834) feleségével, Festetics Rózával (1779-1854) együtt nyári lakként használta. Az 1800-as évek elején kezdték meg a parkosítást a négyszárnyú, belső udvarral rendelkező épület körül, ahová ma is ugyanazokon a – tardosi márványból készült – lépcsőkön át juthatunk be, amelyeken egykor többek között Franz Schubert is lépdelt, hiszen 1818-ban éppen őt ajánlották be János Károlynak, a grófkisasszonyok zenei műveltségének pallérozójaként. János Károly dédunokája, Coudenhove (szül. Breunner) Ernesztina (1861-1945) volt a kastély utolsó nemesi tulajdonosa.
a zselízi kastély
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.