2019. február 7., 11:00

Új CT-készüléket kapott az érsekújvári kórház

Az Érsekújvári Egyetemi Kórház új, 1,2 millió euró értékű CT-készüléket kapott az Egészségügyi Minisztériumtól. Az árban benne van az öt éves szerviz is.

érsekújvári kórház
Fotó: TASR

Andrea Kalavská egészségügyi miniszter (a Smer-SD jelöltje) szerint a gép sok előnnyel bír. „A kórház és a páciensek előnyére válik, hogy az új készülék sokkal jobb teljesítményű és több funkcióval rendelkezik, mint az előző. Emellett sokkal gyorsabb is a régi készüléknél, ami reményeink szerint lerövidíti a vizsgálatra való várakozás idejét.

Az orvosok egy korszerű készüléket használhatnak, amelynek segítségével még korai stádiumban megállapíthatják a betegségeket,

ami a betegeknek nagy segítség lesz“ – mondta Kalavská.

Az érsekújvári kórház már 2018 elején megkapta a készüléket, de sokáig tartott a beüzemelése. „Nagy, három és fél tonnás gépről van szó. Ahhoz, hogy be tudjuk vinni a kórházba, el kellett távolítanunk az oldalfalak egy részét az ablakokkal együtt, és háromnegyed évig tartott, míg lezajlott a munkálatok végrehajtására kiírt verseny. Most tehát nemcsak új készülékünk, hanem új tereink is vannak“ – magyarázta Ľubica Bartošová, a kórház gazdasági igazgatója.

Az új CT-készülék előnyeiről már az orvosok is megbizonyosodhattak.

„Sokkal jobb teljesítményű számítógéppel rendelkezik, mint a régi, ami azt mutatja, hogy 16 év alatt nagyot fejlődött a számítástechnika.

Maga a készülék annál fejlettebb, minél több detektora van. Az előző CT-nek a 2011-es fejlesztés után 32 detektora lett, míg az újnak 256 van. Ez azt jelenti, hogy az új készülék egy körülfordulás alatt 256 szeletet képes feltérképezni, így az anatómiai kép minősége összehasonlíthatatlanul jobb“ – mondta Tibor Firický, a radiológiai osztály főorvosa.

Az új készülék gyorsabban dolgozik, ezért a vizsgált páciens rövidebb ideig van kitéve a sugárzásnak.

A jobb teljesítményű gépnek köszönhetően a kórház több beteget tud megvizsgálni. „A tavalyi évben összesen 8700 vizsgálatot végeztünk, ami egy napra lebontva nagyjából 30-40 vizsgálatot jelent. A kórházi betegeket igény szerint, de legkésőbb egy héten belül megvizsgálják. A járóbetegeknél a várakozási idő nagyjából két hét körül mozog“ – tette hozzá Firický.

Megosztás
Címkék