2019. szeptember 1., 07:27

Túra tábort szervezett a Via Nova füleki csapata

Idén első alkalommal szervezett napközis túra tábort a Via Nova füleki csapata. A négy nap során a régió történelmével, a környezettudatos életmóddal ismertették meg a 10 és 18 év közötti fiatalokat.

ics-tabor4.jpg
Médialapozó
Fotó: Via Nova ICS

Ádám Diana, a füleki Via Nova tagja, a túra szervezője elmondta: a tábor gondolata jópár éve megfogant, viszont idén sikerült először realizálni. „Több közös gyűlés alkalmával felmerült az ötlet, hogy szeretnénk gyerekekkel is foglalkozni, akikkel megszerettethetjük a rendezvényszervezést. És úgy gondoltuk, hogy a fiatalok bevonásának egyik legjobb módja a táborozás, így e mellett döntöttünk”- nyilatkozta.

Fotó:  Via Nova ICS

Miután a besztercebányai megyei önkormányzathoz benyújtott pályázatuk sikeres lett, következett a megvalósítás.

Szeretnénk, ha a gyerekek már fiatalkorban megismerkednének régiónk történelmével, illetve a környezettudatos életmód felé szerettünk volna utat mutatni nekik ezzel a kezdeményezéssel"

- mondta a szervező.

Első nap Somoskőre kirándultak, ahol megnézték a várat és a híres bazaltorgonát. A középkori várból csodás kilátás nyílik a környék településeire. A várhegytől rövid séta után eljutottak a somoskői bazaltorgonákhoz, melyek a területen lejátszódó, egykori vulkanizmus gyönyörű bizonyítékai.

Fotó:  Via Nova ICS

Másnap Óbást községből indulva túráztak a Pogányvárhoz, majd pedig Sőregre. A Pogányvár a környék egyik legismertebb turisztikai nevezetessége. Az 578 méter magas hegy nem csupán a lenyűgöző látképével emelkedik ki, hanem az intenzív vulkanikus tevékenységnek köszönhetően a saját szemünkkel láthattuk annak következményeit. Kőtengerek, érdekes sziklák, barlangok, üregek sokasága található a nem túl széles területen.

Harmadik nap a Murányi-fennsíkra vezetett az útjuk. Az 1997-ben nemzeti parkká nyilvánított Murányi-fennsík Nemzeti Park mintegy 203 hektáron fekszik, 217 ha tájvédelmi övezeten belül. Területén számos karsztforrás, búvópatak és bugyogó forrás, több mint 300 barlang és 15 szakadék található, és egy kiemelkedő sziklaszirten áll a Murányi vár. A túrákat az ICS tagjai vezették.

Fotó:  Via Nova ICS

Vannak köztünk pedagógusok, régészek, de segítségünkre volt óvónő és cserkész is, így valóban színes programot tudtunk kínálni a résztvevőknek”

- mondta Diana. 

Az utolsó nap programja a Várlak Családi piknik volt, ahol kézműves és sportfoglalkozásokon vehettek részt a gyerekek, és élvezhették a fellépők műsorait. A nagy sikerre való tekintettel jövőre is szeretnék megszervezni a tábort. 

ics-tabor4.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.