2021. július 18., 08:14

Tüntetés politikai felhangokkal

Úgy, mint egy héttel ezelőtt, tegnap ismételten lezárták a párkányi Mária Valéria hídra vezető közlekedési sávokat a tüntetők, így tiltakozva a kormány koronavírus elleni intézkedései és a határátlépési szabályok ellen.

1-tuntetes-a-hidon
Fotó: Bokor Klára

A demonstrálók hangsúlyozták, nincs hova hátrálni, joguk van nemet mondani az oltásra, az államnak pedig nincs joga ezt megkövetelni tőlünk. Addig tüntetnek, amíg visszaszerzik szabadságukat és az életüket. A gyerekektől pedig el a kezekkel!

tüntetés a hídon
Fotó:  Bokor Klára

A tüntetésen Marek Géci jogász a kormányt és intézkedéseit szidalmazta –

milliókat dobtak ki az ablakon, lábbal tiporják a törvényt és semmibe veszik az alkotmányt, mindemellett hanyatlik az egészségügy.

Marek Šoun a tüntetés szóvivője arra biztatta a résztvevőket, ne tartsák be a kormány és a közegészségügyi hivatal rendelkezéseit határátlépéskor se. Szót kapott még Tomáš Taraba, az Élet-Nemzeti Párt parlamenti képviselője.

tüntetés a hídon
Fotó:  Bokor Klára

Feltette a kérdést, ha ugyanolyan a járványhelyzet Szlovákiában, mint Magyarországon, akkor miért is kell az embereket egymás ellen hergelni a határokon. Elítélte Čaputová köztársasági elnököt, amiért nem lehet kiírni népszavazást a kormányváltásról. Szerinte az oltás egy piszkos üzlet, és reméli már az év végére megbukik a kormány.

Mellettük még két magyar – Kicsindi Melinda és Gyetven Miklós is felszólalt, mindketten hangsúlyozták, hogy az oltás kikényszerítése a leggyalázatosabb módja a zsarolásnak.

tüntetés a hídon
Fotó:  Bokor Klára

Három fiatalember és két hölgy állt a közelemben. Tőlük tudakoltam, ők mi okból jöttek ki a tüntetésre. Tamás elmondta, ment volna nyaralni Horvátországba, de mivel nincs beoltva, ez nehézségekbe ütközött. Még Budapestre és Esztergomba se mehet át anélkül, hogy ne kelljen karanténba vonulnia. A mellette álló fiatalembernek üzlete van Szlovákiában, de mivel nincs beoltva, nem tud átmenni áruért Esztergomba, ami neki hatalmas kiesés. Az állam ezért nem kárpótolja, az adót és egyéb járulékokat pedig be kell fizetnie.

tüntetés a hídon
Fotó:  Bokor Klára

Rákérdeztem, bíznak-e abban, hogy ha a szónokok által képviselt pártok jutnak hatalomra, akkor változik a helyzet?

Ebben egyikük se nagyon bízott, hiszen a probléma világméretű, de abban egyetértettek, tenni kell valamit, mert itt már nincs demokrácia.

tüntetés a hídon
Fotó:  Bokor Klára

A megmozdulásnak nem kis politikai felhangja volt. Az volt az érzésem, hogy elsődleges cél a kormány leváltása, s ha ennek az oltásellenesség felkarolása az eszköze, akkor arra a lóra kell felülni.

tüntetés a hídon
Fotó:  Bokor Klára

A megmozdulás után ingyenes autóbusz várta az utasokat és aki úgy gondolta, folytathatta a tüntetést Pozsonyban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.