2019. november 12., 09:07

Tudást és emberséget kapnak - Megkezdődött a Vámbéry Hét a dunaszerdahelyi gimnáziumban

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét november 11-én az egyhetes programsorozat a Vámbéry Ármin Gimnáziumban Dunaszerdahelyen. Az elkövetkezendő napokban számos verseny, vetélkedő, előadás vár a diákokra és a november 15-én sorra kerülő nyílt napon az érdeklődők betekintést nyerhetnek a tanítás és a tanulás folyamatába is.

Vámbéry Hét
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

Nagyon sokrétű programot állítottak össze a gimnázium pedagógusai a Vámbéry Hétre diákjaik számára. A sport, az idegen nyelvek, a magyar irodalom, a matematika és az informatika lesz a középpontban, de megszervezik a hagyományos GI-MIT TUD tehetségkutató versenyt is és számos érdekes témájú előadásra is sor kerül. 

A nagy múltú iskola aulájában gyűltek össze a november 11-i nyitóünnepségen a tanárok, a meghívott vendégek és természetesen a diákok, akik erre az alkalomra felkötötték a „vámbérys” nyakkendőjüket.

Az intézmény új igazgatója, Valkai Anett megnyitó beszédében az iskola múltjáról és névadójáról, Vámbéry Árminról beszélt, akinek életét, munkásságát követendő példaként állította a mai gimnazisták elé. Kiemelte, hogy a tudományok és az idegen nyelvek elsajátítása mellett rendkívül fontos, hogy a felnövekvő generáció saját anyanyelvén tanuljon és büszkén vállalja magyarságát. „A jövőnk záloga a szülőföldjén boldogulni tudó magyar fiatalság”, mondta az igazgatónő.

Valkai Anett
Fotó:  Bodó Károly
Valkai Anett

A megjelent vendégek között jelen volt többek között Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere, Berényi József megyei alelnök, Menyhárt József, az MKP országos elnöke, Fekete Irén, a SzMPSz országos elnöke és Masszi János, a szövetség járási elnöke. Eljött a megnyitóra Szőköl István, a Módszertani-Pedagógiai Központ igazgatója és Lázok Attila, a Csemadok területi választmányának elnöke is, ahogyan Kovács Tibor, a gimnázium szülői szövetségének elnöke, valamint a megyei és városi képviselők és iskolaigazgatók.

Berényi József, Menyhárt József és Hájos Zoltán is köszöntötte a gimnáziumot. Berényi példaértékűnek nevezte a pedagógusok és a diákok komoly hozzáállását az egyhetes konferenciához. Rámutatott, hogy a Vámbéry Ármin Gimnázium nagyon fontos szerepet tölt be nemcsak a régió, hanem a felvidéki magyarság életében is. „Az iskola számunkra, megyei képviselők számára, a város és az egész régió számára nagyon fontos, a küldetése rendkívül jelentős.” Hozzátette, abban, hogy ez így maradjon, elsősorban a pedagógusoknak, de a diákoknak is óriási szerepük van.

Berényi József
Fotó:  Bodó Károly
Berényi József

Menyhárt József, aki maga is a gimnázium diákja volt, beszédében felhívta a fiatalok figyelmét az együtt töltött négy év jelentőségére. „A virtuális világ mellett itt napi szinten együtt lehettek. Ez olyan idő, amit később nagyon fogtok értékelni, mert ez egy valós idő, amikor valódi emberekkel, társakkal, barátokkal, tanárokkal találkozhattok” - mondta.

Hájos Zoltán is ebbe a gimnáziumba járt. Hallgatóságának felidézte volt osztályfőnöke szavait: „Mindig tudatosítsuk, akárhova is vet minket a sors, hogy mi a szlovákiai magyar értelmiségnek a képviselői leszünk. Munkánk során majd úgy tegyük a dolgunkat, hogy a közösség méltán legyen ránk büszke.” Kiemelte, hogy a pedagógusok nem csak a tudományra oktatnak, de emberségre is nevelnek. A lexikális tudáson túl meg kell tanulni szót érteni az emberekkel, közösségben dolgozni és a közösségért tenni, mondta a polgármester a diákoknak.

Fotó:  Bodó Károly

Fotó:  Szabados Kati

Menyhárt József
Fotó:  Bodó Károly
Menyhárt József

Fotó:  Szabados Kati

Hájos Zoltán
Fotó:  Bodó Károly
Hájos Zoltán

Fotó:  Bodó Károly

Huber Enikő és Aranyossy Levente, a diáktanács elnöke koszorúznak
Fotó:  Bodó Károly
Huber Enikő és Aranyossy Levente, a diáktanács elnöke koszorúznak

Vámbéry Hét
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.