2020. szeptember 30., 20:18

Trianon 100. évfordulójára emlékeztek Fülekpüspökiben

A Csemadok Nógrádi Területi Választmánya az október 1-től hatályba lépő járványügyi szabályok miatt az október 4-re tervezett, több programból álló Trianon Emléknap dátumát módosította. A közadakozásból létrejött emlékmű felavatására, szerényebb formában, szeptember 30-án, Fülekpüspökiben került sor.   

Galcsík Károly, a Csemadok Nógrádi Területi Választmányának titkára portálunknak elmondta: az eredeti elképzelés szerint október 4-én, két helyszínen zajlott volna az esemény.

Az évforduló tiszteletére Füleken emléktáblát, Fülekpüspökiben emlékművet szerettünk volna felavatni, és több programot is beterveztünk. Sajnos ezt az igyekezetet a koronavírus felülírta, ugyanis október 1-jétől tilos rendezvényeket szervezni. Ezért olyan pótmegoldás mellett döntöttünk, hogy a fülekpüspöki emlékműavatást megtartjuk, a füleki táblaavatást pedig egy másik időpontra halasztjuk”

- részletezte.

Trianon emlékmű

A Csemadok Nógrádi Területi Választmánya Trianon 100. évfordulójának napján, június 4-én adománygyűjtést indított, hogy közös összefogással létrejöjjön a Trianon emlékhely Fülekpüspökiben. A kezdeményezés sikerrel zárult, ugyanis összegyűlt a szükséges anyagi támogatás.

Trianon emlékmű
Így a jövőben lesz olyan emlékhelye a nógrádiaknak, ahol megemlékezhetnek a nemzeti összetartozás napjáról, feltöltődhetnek nemzettudatban, hogy mindig újult erővel tudjanak tenni a magyarság érdekében, mert úgy gondolom, hogy erre nagy szükség lesz a jövőben”

- hangsúlyozta Galcsík Károly.

Teleki Béla, a Csemadok Nógrádi Területi Választmányának tagja ünnepi beszédében a sokak számára máig fájdalmas történelmi eseményekre emlékeztetett. Hangsúlyozta: a magyarságnak 1000 év alatt rengeteg igazságtalanságot, megaláztatást, területvesztést kellett elszenvednie, mégis képes volt az újjászületésre.

Embert próbáló időket élünk, ma sokkal nagyobb szükség van az összefogásra és az összetartásra. De tegyünk is ezért a nemzetért. Ki-ki a maga őrhelyén, úgy szellemiekben, mint anyagiakban gazdagítsa ezt a nemzetet”

- emelte ki.

Trianon emlékmű

Az emlékmű felavatását rövid kultúrműsor előzte meg. Majd az áldást követően Noskó László polgármester és Koronczi Ferenc a Csemadok Nógrádi Területi Választmányának elnöke leleplezték az emlékművet. A rendezvény koszorúzással és a Himnusz közös eléneklésével zárult.

Az eseményről bővebben a Magyar7 hetilap jövő heti számában olvashatnak.

Trianon emlékmű
Trianon emlékmű

 

Megosztás
Címkék