Tovább ápolják Mács József emlékét

2021. május 1., 12:31
Virsinszky Tamás

Bátkában, Mács József szülőfalujában máig őrzik, ápolják és igyekeznek továbbadni a Felvidék krónikásának is nevezett író szellemi örökségét. Születésének 90. évfordulóján az ő nevét vette fel a helyi alapiskola könyvtára.

Mács József

 Mács József ízig-vérig lokálpatrióta lévén, gyakran ellátogatott Bátkába. Nem csoda, hogy egész életében nagy köztiszteletnek örvendett a balogvölgyi faluban. Különösen szívügyének tartotta a templomot és az iskolát. Ez utóbbiról úgy nyilatkozott, hogy maga is szívesen tanult volna ilyen szépen felújított iskola falai közt.

Nagyon jó kapcsolatban álltunk Józsi bácsival, szoros kapcsolat fűzött hozzá hosszú éveken át

 – mondja Sebők Csilla igazgatónő.

Gyakran járt nálunk az iskolában író-olvasó találkozón, a gyerekek pedig a különböző projektnapok során többször feldolgozták a műveit. Mindig is a szívügyének tartotta az oktatást, a közösségformálást és a magyarságot. Nagyon sok jótanáccsal látott el minket, mi pedig viszonoztuk ezt azzal, hogy köszöntöttük a 85. születésnapján, valamint igyekeztünk őt az életében is megbecsülni.

Az iskola vezetése Mács József 2017-es halálát követően úgy döntött, lépéseket tesz annak érdekében, hogy az intézmény felvehesse a nevét.

Még az előző kormány idején beadtuk a kérvényünket, amely, bármily érthetetlennek tűnik, az első körben elutasításra talált.

Természetesen nem álltunk el a szándékunktól. A névváltoztatást az oktatásügyi minisztériumnak kell több szempont figyelembevételével engedélyeznie. Így most elsődlegesen arra koncentráltunk, hogy az alapiskola és az óvoda egy közös intézménnyé egyesüljön.

Ez szeptemberben megtörténhet, és miután sikerült az egyesítés, a következő lépésünk ismét az lesz, hogy kérvényezni fogjuk Mács József nevének a felvételét

– részletezi az igazgatónő.

Mács József
Ünnepség helyett kisfilm

Addig is, amíg a névváltoztatáshoz megkapják az engedélyt, szerették volna, ha legalább az iskola könyvtára felveszi az író nevét, hiszen az újonnan létrejött könyvgyűjtemény első száz kötetét éppen Mács József ajándékozta az iskolának, valamint az utolsó köteteiből is több példányt eljuttatott szülőfaluja iskolájába.

– Születésének 90. évfordulóján így szerettünk volna tisztelegni előtte és a munkássága előtt, mindenkit emlékeztetve arra, hogy Józsi bácsi mennyire szívén viselte az iskola sorsát. Eredetileg egy nagyobb ünnepségen szerettük volna megejteni a névadást, ezt azonban a járványhelyzet nem tette lehetővé. Felmerült még egy online konferencia lehetősége is, végül egy kisfilm leforgatása mellett döntöttünk. Ezt Gál Sándor segítségével vettük fel, és megosztottuk a Bátkai Alapiskola közösségi oldalán, valamint a YouTube videómegosztó csatornán – mondja Sebők Csilla.

Jóska bácsi, annak ellenére, hogy életének nagy részét a szülőfalujától távol élte és töltötte, mindig is ragaszkodott a szeretett Szívos-szögéhez, az itteni barátaihoz, ismerőseihez. 2006-ban ezt a ragaszkodást a község díszpolgári címmel hálálta meg neki. A ragaszkodását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Jóska bácsinak az utolsó kívánsága az volt, hogy itt, a szülőfalujában legyen eltemetve

– fejti ki a kisfilmben Hencz Péter, Bátka község polgármestere.

Értéktár és kiállítás

Gyurán Ágnes igazgatóhelyettes lapunknak elmondta, hogy az öt évvel ezelőtti Felvidéki értékőrzők vetélkedőn a Balog-völgyiek csapata Mács József hagyatékát dolgozta fel, részben ennek köszönhetően is került be az író a Felvidéki Értéktár jeles személyiségei közé.

– Igyekszünk Mács József emlékét őrizni, ápolni és továbbadni. Amikor Bátka díszpolgára lett, a diákokkal irodalmi színpadot állítottunk össze a műveiből. Volt háromnapos felolvasódélután, amikor ismertettük a műveit. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a pedagógusok és a helyi lakosok a lelkésszel közösen felvállalták, hogy elolvassák egy-egy könyvét és bemutatják. Aztán köszöntöttük a félkerek, 85. születésnapján. A mostani évforduló alkalmából pedig a könyvtárat neveztük el róla, és ehhez kapcsolódóan „Mács József 90” címmel kiállítás és egy kis tárlatkísérő füzet is készült – sorolja Gyurán Ágnes.

A kiállítást a tanári kar több tagja közösen állította össze. Megtalálható benne az író életrajza, a könyvei, a könyvborítói. Egyik-másik kissé kopott, és látszik rajtuk, hogy sűrűn forgatták őket. A könyvtár falát az író unokája, Kamarás Máté által festett színes arckép díszíti, amely szintén ebből az alkalomból került leleplezésre.

Eddig a falusi könyvtárban volt egy vitrinszekrény tele személyes tárgyakkal és iratokkal, ezeknek másolatai már az iskolában is megtalálhatók. Összeállítottak még egy Mács József-albumot, amely különböző dokumentumokat, emléklapokat, díszokleveleket, születésnapi köszöntőket, elismeréseket, tagsági igazolványokat, leveleket, üdvözleteket (többek között az MMA-tól, Lezsák Sándortól és Orbán Viktortól), továbbá rengeteg újságcikket mutat be. A becses relikviák összegyűjtésében az író családja is nagy segítséget nyújtott, az iskolában pedig még jó sokáig szeretnék a gyűjteményt megőrizni és bővíteni. Bízva abban, hogy az egész intézmény névadója hamarosan Mács József lesz.  

macs_jozsef_album

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/17. számában.  

2021. április 28., 07:29

Vacillálnak a vakcinával Szlovákiában. A Magyar7 legújabb, 17. számáról

Ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

Kövesse facebook oldalunkat is!