2021. április 28., 07:29

Vacillálnak a vakcinával Szlovákiában. A Magyar7 legújabb, 17. számáról

Vakcinavacilla címmel közli a Magyar7 legújabb száma Molnár Judit vezércikkét, aki a szlovákiai oltakozási kedv és az állam tohonyasága közötti, nehezen feloldható feszültséget, illetve a „jó” és a „rossz” vakcina közti párhuzamot veszi górcső alá.

magyar7
Fotó: ma7

Döcögős a szlovák oltási program, írja cikkében Pomichal Krisztián, ami az előző jegyzetre rímel. Hogyan lesz ebből nyájimmunitás tömeges oltás és kampány nélkül, teszi fel a kérdést a szerző. Haják Szabó Mária külpolitikai jegyzetének címe (Via Carpatia) nem szorul különösebb magyarázatra.

m7 interju
Fotó:  ma7

Lelkesedhetek, de mindezt borokkal kell visszaigazolni – állítja a Felvidék egyik legjobb borásza, Bott Frigyes, akit a borászszakma egyedüli felvidékiként beválasztott a legjobbak csapatába. A muzslai borásszal Matus Tibor készített interjút. Változik, de nem biztos, hogy jó irányban a szlovák sajtópiac, hiszen különös, liberális nyomulás zajlik az olvasók háta mögött. A jelenségről Kövesdi Károly jegyzetét közli a lap Vélemény(de)formálók címmel.

Ketyeg az óra, napokon belül le kell adni Brüsszelben az EU újjáépítési alapjainak felhasználására készült terveket. Kiderül, hogy Szlovákia ezzel a páratlan lehetőséggel sem óhajtja segíteni a déli, magyarok lakta régiókat, pedig a magyar pártok felajánlottak néhány megoldást. Matus Tibor cikkét a lap gazdasági rovatában olvashatjuk. Közép-Európában élünk, vagy Köztes-Európában? Ezt a kérdést járja körül elemző cikkében Kolek Zsolt, aki az időzített kémbotrány apropóján tekint szét a széthúzó régióban.

m7 tema
Fotó:  ma7

Somogyi Szilárd a népszámlálás második fordulója körüli anomáliákra hívja fel a figyelmet, amelyek esetében úgy tűnik, túl sok a véletlen. Ezeknek persze céljuk van, a mögöttes szándék sem tűnik számunkra túl barátságosnak. Mikor gördülhet fel a függöny? Ezzel a címmel olvashatjuk B. Vida Júlia írását a lap kulturális rovatában. A szerző két kőszínházunk direktorát kérdezte, mire számítanak a csonka színházi évadban. A nemzet tanító nénije címmel írt recenziót Kövesdi Károly arról a pazar könyvről, amely Tamás Aladárné Szűcs Ilona életpályáját, foglalja össze. Ha már nemzetköziség, legyen annak nívója és értelme, vallja Fülöp Antal publicista, akinek Bartók és Menuhin nemzetközisége címmel közli jegyzetét a lap.

A Magyar7 legfrissebb számában olvashatjuk Fóthy János írásának (A felvidéki magyar katolikusok kálváriája) harmadik részét, amelyben a szerző kényes kérdéseket feszeget, de szigorúan az igazság és a jézusi tanítás mentén. Lacza Tihamér kultúrtörténeti írása ezúttal a sokak által ismert Greguss Ágost jeles esztéta, műkritikus pályáját írja le dióhéjban.

m7 tajaink
Fotó:  ma7

A Tájaink rovatban ezúttal is a felvidéki régiók híreit találjuk. Reczai Lilla a csallóközi turizmussal foglalkozik, amely a világjárvány idején sem lett elhanyagolva. Nagy-Miskó Ildikó egy dinamikusan fejlődő közsébe, Nemesócsára látogatott el, ahol fontosak a fiatalok. Bátkában továbbra is hűségesen ápolják a falu szülötte, Mács József emlékét. A napokban a helyi iskola felvette az író nevét, erről tudósít Virsinszky Tamás. Egy pozsonyi Duna-utcás tanuló nyerte az idén a legrangosabb Kárpát-medencei helyesírási versenyt. Korpás Lilla portréját Radi Anita tollából olvashatjuk. Hogy ki volt Borsos Mihály, valószínűleg nemcsak a nagyfödémesiek tudják. Hogy még többen megismerjék, ezért érdemes elolvasni Szomolai Andrea írását.

Végre nyitnak a múzeumok! Így van ez Gömörben is, ahonnan a betléri Andrássy-kastély és a Rozsnyói Bányászati Múzeum terveiről tudósít Fábián Gergely. Agócs Szvorák Emese írásaiból megtudhatjuk, hogy Füleken mind a könyvtár, mind a vármúzeum jó kezekben van, néhány nap múlva látogatható lesz mindkettő. Zsebik Ildikó egy nagykaposi építkezési vállalkozót mutat be, aki számára nincs lehetetlen. Nincs nagyobb öröm, mint mosolyt csalni az unokák tekintetébe. Bokor Klára egy nagyszívű, ügyes nagypapát mutat be az olvasóknak Nagyölvedről. Egyelőre nem épül új sportcsarnok Ipolyságon, tudjuk meg Kaszmán Zoltán tudósításából. Pedig igencsak nagy szükség lenne rá. Ehhez azonban az önkormányzatnak egy irányban kéne húzni a szekeret.

A lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya a tavasz tipikus betegségét, az virágpor-allergiát illetve a keresztallergiát veszi górcső alá. A hangsúly itt is az immunrendszer erősítésén van. Baán Szabó Ilona az egyik legillatosabb tavaszi virágot, a májusi orgonát mutatja be.

Ezúttal erdélyi tájakon járt a Hazajáró lelkes csapata. Kenyeres Oszkár cikkében az erdélyi havasok varázslatos világába kalauzolja az olvasót. Rajkovics Péter az édesanyák tiszteletéről írt cikket, lévén május első vasárnapja a magyar hagyomány szerint az anyák napja.

Az Íz-lelőben Szabó B. Csilla egy különleges, finom receptet mutat be, amelyben a tengeri hal, a rizs és a fűszerek dominálnak. Vas Gyula autós rovatában egy álomautót mutat be. Talán elég annyit elárulni róla, hogy a BMW-k családjába tartozik.

m7 szurkolo
Fotó:  ma7

Amilyen nagy vihart kavart, olyan gyorsan véget ért az európai leggazdagabb (és legeladósodottabb) futballklubok ötlete, a szuperliga. Az UEFA megmutatta az erejét, de nem büntet, mert szüksége van a nagy klubokra. Rajkovics Péter írásából megtudhatjuk, hogy bármi is zajlik a foci világában, a pénz az úr. Vaskos túlzással azt is mondhatnánk, még meg sem melegedett a DAC edzői székében a korábbi magyar szövetségi kapitány, máris csomagolhatott. Az okokat nehéz lenne kibogozni, hiszen a német szakember sikeres volt. Rajkovics György cikkében végigtekinti a dunaszerdahelyi klub edzőinek pályáját.

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedvelt keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal Rimabánya evangélikus templomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.