2019. november 25., 20:27

Történtek előrelépések a cigánymisszióban

„Egy vérből valók vagyunk?!“ címmel tartottak cigánymissziós konferenciát Rimaszombatban, a Csillagházban. Az egész napos konferencia lehetőséget kínált a Felvidéken szolgáló cigánymissziós munkatársaknak és lelkészeknek a találkozásra, valamint tapasztalatcserére.

ciganymisszio_19_05.jpg
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint

"Tulajdonképpen ez egy munkatársi találkozó, ahová szeretnénk bevonzani olyan embereket is, akik eddig nem kapcsolódtak be ebbe a szolgálatba, tehát azok a gyülekezetek kapnak elsősorban meghívást, ahol cigánymisszió folyik a református egyház keretein belül, ill. azok a cigánytestvérek, polgármesterek vannak meghívva, akik esetleg évközben már jelezték, hogy érdekli őket ez a szolgálat, vagy szeretnének többet tudni róla, hogy mit dolgozunk, mit csinálunk" – mondja Tóth Zsuzsanna lévita, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) cigánymissziójának vezetője. 

A konferencián bemutatásra került a SZRKE cigánymissziós stratégiája. 

A felvidéki, szlovákiai cigányok rá vannak bízva ezekre a gyülekezetekre, ahogy az előadásban is mondtam, mutattam a Duna-kanyartól keletre a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház egyházmegyéi és a cigányság jelentős részben egybeesnek, tehát együtt laknak a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház gyülekezetei és a cigányok. Ebben az értelemben ezt a kérdést fel kell vállalni, azt hogy konkrétan mit kezd ezzel  a SZRKE, ahhoz az utakat, eszközöket, a módokat, a konkrét célokat hivatott ez a stratégia megalkotni" – mutatott rá Mózes Áron, a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium igazgatója.

Az előadások során számos jó példa bemutatására is sor került, elsősorban magyarországi példákból merítve. A tavalyi első cigánymissziós konferencia hozadéka, hogy a Magyarországon már működő Tanoda, ill. Biztos Kezdet Ház programjainak alapgondolatát követve, már a Felvidéken is kezdetét vette az ilyen tanodák kialakítása. Szeptemberben elsőként a lévai járásban található Csatán nyitotta meg kapuit a Lakatos Menyhért Tanoda. 

Kép forrása: Majoros Jácint

"Húsz gyerek jár hozzánk, hétfőtől csütörtökig működik a tanoda, délután 1-től 5-ig és nagyon szeretik a gyerekek. Nagyon szívesen jönnek hozzánk és hogy mit is csinálunk velük együtt: elsősorban oktatás, tehát megírjuk a leckét, s akinek még van valamilyen lemaradása, azzal próbálunk foglalkozni és persze a kultúra a zene az nem maradhat el, azzal is foglalkozunk" - árulta el Babindák Ernő csatai tanodavezető.

A jövőben a Református Cigánymisszión belül a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Felsővályban és Barkán tervezi megnyitni a csataihoz hasonló tanodáját, ill. a Biztos Kezdet Ház programot.

ciganymisszio_19_05.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás