2018. május 5., 09:53

Történelmi hangulatú vendéglátás

Történelmi hangulatú környezetben található az a perbenyiki Mailáth kastély, amelyben évtizedek óta szakközépiskola működik. Az intézményben Dubík István mérnök vezetésével a vendéglátás terén vállalkozói tevékenységet folytatnak, melynek jövedelmét az elméleti és gyakorlati oktatás színvonalának emelésére fordítják. 

perbenyik
Médialapozó
Fotó: Sakáč Szilvia

Szűcs Mónika, az iskola gazdasági vezetője elmondta, hogy az épületben a 2000-es években 5 vendégszobát alakítottak ki. Az 1. kategóriájú szoba kétszemélyes, személyenként 15 €-ba kerül egy éjszaka. Vannak olcsóbb szobák is 12, illetve 10 €-ért, a hatszemélyes szobák  szállásdíja 7 €. Ez utóbbit leginkább a Bodrogközben dolgozó vendégmunkások veszik igénybe.  Egyszerre tehát 16 személyt tudnak szálláshoz juttatni.                                           

Októbertől áprilisig meglehetősen holt szezon van, ám a többi hónapban élénkebb az érdeklődés. A szállóvendégeknek, ha ezt előre jelzik, tudnak reggelit és vacsorát is biztosítani, sőt az igényesebb vendégek akár lovagolhatnak is, hiszen az intézmény pillanatnyilag 9 ló tulajdonosa. A kikötés csupán annyi, hogy ezen igényüket időben előre jelezzék  a 056-62-85020-as telefonszámon hétköznaponként 15 óráig.

A cégek vagy magánszemélyek által igényelt rendezvények megszervezése 2 nagyobb terem is rendelkezésre áll, illetve több kisebb. A történelmi terem igazi díszterem, ahol 60 fő kényelmesen elfér. Ha ezt összenyitják a következő kisebb helyiségekkel, akkor itt 100-120 főt is vendégül tudnak látni. Csak azért nem többet, mert a konyha kapacitása véges.

Általában évente 10-15 alkalommal veszik igénybe ezt a szolgáltatást, de kétszer ennyi rendezvény kivitelezését is tudnák vállalni. Ráadásul a tetőtérben is van egy felújított helyiség, amelyben újabb 100 fő elfér. A vendéglátást főleg magánszemélyek rendelik meg, különböző családi évfordulók, események, esküvők lebonyolítására, de lehetőséget tudnak adni egyházi rendezvények, konferenciák, céges összejövetelek, bálok megszervezésére is. Mindig biztosítják az üdvözlő italt és a menüt, a süteményeket az ünnepeltek hozzák.

Fotó: Zsebik Ildikó

A vállalkozás harmadik pillérét az autóiskola képviseli. 2003-tól mezőgazdasági gépszerelőket is képeznek, ebből adódóan kötelező számukra a vezetői engedély megszerzése. A személyautón kívül tehát a traktor vezetésére is szerezhető vezetői jogosítvány. Az elméleti oktatás mellett a gyakorlatot is oktatják. Rendelkezésre áll saját gyakorlópálya. A diákok mintegy fele tanulmányai befejezéséig a vezetői jogosítványt is megszerzi, de közel 20-25 százalékban külsősöket is oktatnak. Ráadásul olcsóbban, mint másutt, hiszen a diákok egy-egy kurzusért 350, a felnőttek pedig 500 €-t fizetnek.

 

                                                                             

perbenyik
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék