cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. november 18., 14:07

Tornaljai történetek

Ritkaságszámba megy manapság, hogy egy könyvbemutatón több mint 130 ember vegyen részt. Pedig pontosan ez történt a Tornaljai Városnapok alkalmával Szajkó Béla legújabb, helytörténeti kiadványának bemutatásakor.

tornaljai történetek
Szajkó Béla legújabb könyvével
Fotó: Virsinszky Tamás

Szajkó Béla helytörténésznek, nyugdíjas pedagógusnak ez már a harmadik kötete, s ezúttal egy kétrészes, csaknem 600 oldalas kiadványról van szó. A Tornaljai történetek 1-2. című, tartalmas kötet több különálló fejezetből tevődik össze, amely régi fényképekkel, korabeli képeslapokkal gazdagon illusztrált. Több száz fényképet tartalmaz és szinte mindegyikhez kapunk leírást, hogy melyik időszakból származik, illetve mit, milyen eseményt és kit/kiket ábrázolnak a képek. 

tornaljai történetek
A tornaljai könyvbemutató
Fotó:  Virsinszky Tamás

A szerző elmondta, hogy a könyv megírásának a gondolata már akkor megszületett benne, amikor elkezdett helytörténeti dolgokkal foglalkozni. Először a tornaljai labdarúgás 100 éves történetét írta meg 2013-ban, majd négy évvel később megjelent az Emlékek, események Tornalja kulturális életéből (1880–1980) című kötete. Miután ezek napvilágot láttak, vállalkozott egy sokkal komolyabb és szerteágazóbb munka megírására, amire sokan biztatták, és amihez néhány segítője is akadt, többek közt Majoros Jácint, Iván Gábor, Oravec Róbert, Tamás Ákos és Szabó Bianka.

A most megjelentetett könyvben helyet kapott Tornalja rövid története, az 1968-as események, a Csemadok története, a második részben pedig írtam az iskoláinkról, a nehéz emberi sorsokról, zsidó polgártársainkról, a társadalmi szervezetekről és különböző egyletekről, amelyek Tornalján működtek, főleg a két világháború között. A legutolsó rész egyfajta tallózás a tornaljai foci történetében, ezek olyan beszámolók a mérkőzésekről, amelyek kimaradtak a korábbi kötetből”

– mondta Szajkó Béla, aki elárulta, hogy felemelő és megrázó történetekről egyaránt olvasni lehet a könyvben. Örömét fejezte ki, hogy ennyien érdeklődnek a kiadvány iránt és hogy a bemutatóval hozzájárult a város ünnepi programsorozatához. 

A beszélgetést Tamás Ákos, a Csemadok Tornaljai Területi Választmányának titkára vezette, aki egyben a könyv szerkesztője is. Elmondta, hogy neki a Csemadokkal és a sportélettel foglalkozó rész tetszett a legjobban, de nagyon érdekesnek tartja az egyes hírlapok korabeli tudósításait is, amelyek többnyire pozitív képet festenek a gömöri kisvárosról.

tornaljai történetek
Szajkó Béla dedikálja legújabb könyvét
Fotó:  Virsinszky Tamás

Az eseményen részt vett Szögedi Anna korábbi és Győrfi Erika jelenlegi polgármester is.

Győrfi Erika leszögezte, rendkívül büszke arra, hogy egy ilyen kiadvány megjelenhetett a városról, és nagyon hálás érte a tanár úrnak, aki a rengeteg összegyűjtött anyagot nagyon sok energiát igénylő, aprólékos és precíz munkával rakta össze. 

A Tompa Mihály Városi Művelődési Központ zsúfolásig megtelt márványtermében többen is méltatták a szerzőt, mondván, hogy egy ilyen szép összefoglaló mű megírásához és a könyv kiadásához nagy elhivatottság kell, de Béla bácsiban szerencsére ez az akaraterő még idős kora ellenére is megvan.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/46. számában.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.