Torma Gábor emlékfutás Zselízen

2021. július 12., 19:17
Kaszmán Zoltán

A Zselízi Városi Napok keretein belül június 26-án szervezték meg a Torma Gábor Emlékfutás első évfolyamát. A rendezvényen – a verseny jellegét nélkülözve – a 2019-ben elhunyt fiatalember, a tehetséges sportoló, Torma Gábor emléke előtt tisztelegtek.

zselíz
Fotó: Archívum
Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy Zselízen futóversenyt kellene szervezni, egyébként is bővíteni szerettük volna a sportolási lehetőségeket, a rendezvényeket városunkban. Az ötletet előbb képviselőtársaimmal, illetve Juhász András polgármester úrral egyeztettem, így fogalmazódott meg, hogy a városi napok keretein belül tarthatnánk meg. A gondolatok találkoztak, hiszen Torma Irén, Gábor édesanyja azzal fordult a városhoz, hogy viselhetné fia nevét az esemény. A szervezőbizottság nem versenyre, hanem emlékfutásra változtatta a koncepciót, így az a sport mellett tartalommal is megtelt."

– foglalta össze a kezdeményezést Csonka Ákos önkormányzati képviselő, az emlékfutás főszervezője.

Elmondása szerint ilyen rendezvényt még nem szervezett, s ezért is kérte Dulai Ferenc, Gutrai Krisztián, Fábry Péter és más tapasztalt futók segítségét. Nem tudhatták, hogy mennyire mutatkozik majd igény a rendezvény iránt, hiszen – ahogy azt a lekéri Zelenyák tizenhármas elnevezésű nemzetközi futóverseny szervezője, Béres Lajos elmondta – Zselízen utoljára 1989-ben szerveztek futóversenyt, s azon is csupán négy helyi lakos vett részt.

Annak ellenére, hogy a futás 9 órai kezdetekor már meglehetősen nehéz és meleg volt a levegő, s a járványügyi korlátozások miatt minden résztvevőtől negatív teszteredményt, vagy oltási igazolást kellett kérnünk, közel százan jöttünk össze"

– részletezte Csonka Ákos.

A közös indulás előtt Torma Gábor öccse, István és gimnáziumi osztályfőnöke, Kepka Márk szólt a megjelentekhez. A futás technikai tudnivalóit Dulai Ferenc ismertette, majd a street workout zselízi sportolói tartottak bemelegítő és nyújtógyakorlatokat. A futók a helyi Esterházy-kastély elől indultak, s az újonnan kiépített kerékpárúton haladva, érintve a Garam-hidat és a kis vízerőművet, a 4 vagy a 8 kilométeres táv leküzdése után a városi parkba tértek vissza.

"Szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett a rendezvényen, vagy valamilyen formában hozzájárult annak megvalósulásához. Külön ki kell emelnem a városháza dolgozóit, a városi rendőröket és a magyar tannyelvű alapiskolát. Nagyon sokat segítettek a technikai feltételek megteremtésében" – összegezte a főszervező, majd hozzáfűzte:

Célunk, hogy az emlékfutást minden évben megszervezzük; elképzelhető, hogy egy versenyt is társítunk hozzá.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/27-es számában.

Kövesse facebook oldalunkat is!