2018. július 16., 09:48

Többszáz érdeklődő az Ipoly Menti Művészeti Fesztiválon

A hétvégén, több száz érdeklődő részvételével, sikeresen lezajlott az Ipoly Menti Művészeti Fesztivál Ragyolcon. A 18. alkalommal megrendezett gasztro-és kulturális fesztivál a Csemadok Nógrádi Területi Választmánya, Ragyolc község és a helyi Csemadok alapszervezet szervezésében valósult meg.

ragyolc4.jpg
Médialapozó
Fotó: György Ernő

Gulyásfőző verseny, Palóc Népművészeti Gála és Generációk találkozása várta az érdeklődőket július 14-én, Ragyolcon. Délelőtt 10.00 órától gulyásfőző versennyel indult a nap, melyre idén rekordszámú, mintegy 25 csapat nevezett. A helyi és környékbeli résztvevőkön kívül, Magyarországról, Apcról is érkeztek érdeklődők. Pallagi Sándor, az egyik apci csapat szakácsa elmondta, hogy idén ötödik alkalommal érkeztek, nagyon szeretik a fesztivált, de más ragyolci rendezvényre is szívesen jönnek. „A gulyásunk idén a második helyet érdemelte ki, de volt, amikor első helyen végeztünk. Viszont az idei eredményre is nagyon büszkék vagyunk.” Bukovics János, szintén Apcról érkezett, és az öttagú zsűrit erősítette. „Nagyon nehéz volt a döntés, mert ennyi bogrács eddig még nem volt. És való igaz, nagyon finom ételek készültek. Végül a Jázmin Nőikar hagyományos gulyása mellett döntöttünk, az volt a legízletesebb, de mindenki elismerésben részesült”-  mondta Bukovics János.

A fesztivál 17.00 órától kezdődő Palóc Népművészeti Gála című műsorában több hazai, illetve magyarországi néptánccsoport, hagyományőrző tánc- és éneklőcsoport, citerazenekar, valamint tánc-, ének- és zeneszólista lépett fel, amelyek Nógrád kultúráját mutatták be, a határ mindkét oldaláról. „Fesztiválunk célja, bemutatni azt a színes népművészeti, népi kultúrát, népi hagyományokat, amit a vidékünk hordoz. És nagyon fontosnak tartjuk, hogy fellépési lehetőséget kapjanak azok a szólisták, népművészeti együttesek, csoportok, amelyek a mi falvainkban, városainkban tevékenykednek, akik valamilyen módon képviselik a helyi közösség, község kultúráját”- nyilatkozta portálunknak Galcsík Károly, a Csemadok Nógrádi Területi Választmánya titkára. A programban mintegy húsz hagyományőrző csoport, közel kétszáz résztvevő lépett színpadra. Köztük volt többek között a házigazda, ragyolci Jázmin Nőikar és a Nógrád Kamara Néptánccsoport. „Nagyon jelentős a két művészeti csoportunk. Mindkettő már több évtizede működik, ápolja a magyar kultúrát. Azért jelentős számunkra a mai nap, mert bemutatkozhatunk műsorunkkal, megmutathatjuk magunkat”- mondta Márton Mária, ragyolci kultúraszervező.

Idén a nógrádi csoportokhoz gömöriek is csatlakoztak, valamint a magyarországi Muzsla néptáncegyüttes is helyet kapott a programban. A fesztivál előzménye a Csemadok Járási Dal-és Táncünnepélye volt, melyet közel 30 évig szerveztek. 2000-ben, a Millenium évében, felújították a fesztivált. Ekkor kapta az Ipoly Menti Művészeti Fesztivál nevet. Azóta ezen a néven, két helyszínen, Vilkén és Ragyolcon szervezik a rendezvényt, melynek házigazdája két évente váltakozik. A fesztivál célja a hagyományápolás, a palóc népi kultúra megőrzése, bemutatása, de nagy hangsúlyt kap a gasztronómia is. Jövőre Ipolyvilkén kerül megrendezésre a fesztivál, melyen a kultúrműsor mellett halászléfőző versennyel várják majd az érdeklődőket.

Fotó:  György Ernő

ragyolc4.jpg
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.