2022. január 21., 16:31

Több tonna lisztet osztottak szét a Komáromi járásban

Ollári Adrianna, a Komáromi járás falugazdásza a Gazda Polgári Társulás közreműködésével január 21-én a gútai malomban osztotta szét a Magyarok Kenyere jótékonysági program keretében a régióban összegyűlt búzából darált lisztet a térség magyar iskoláinak, korábban pedig egyházközösségek, gyermekotthonok is részesültek a fontos adományból.

Magyarok Kenyere-program: 4620 kiló lisztet osztottak szét a Komáromi járásban
Sorban érkeztek a járásbeli iskolák képviselői Gútára...
Fotó: Falugazdász-album

„A Szlovákiai Agrárkamara égisze alatt harmadik éve minden járásban tevékenykednek járási falugazdászok, akik közül mi, a déli régiókban dolgozók kezdettől fogva bekapcsolódunk a Magyarok Kenyere jótékonysági programba. A Komáromi járásban egyedül látom el ezt a feladatkört, ám örvendetes, hogy e programhoz tájainkon is egyre több kis- és nagygazda csatlakozik.

A tavaly nyári aratás után járásunkban összesen 14 tonna búzaadomány gyűlt össze, amely több részletben a környék általam megszólított nagyobb felvásárló cégeinél kialakított gyűjtőpontokra került. Azok gördülékenyen biztosították a búza tárolását és nyilvántartását”

– mondta el a Komáromi járás falugazdásza.

Hozzátette: majd annak lisztté őrlését a gútai malom ingyen vállalta, ekképp járulva hozzá a program sikeréhez. „A 4620 kiló lisztet december utolsó hete óta folyamatosan juttatjuk el az egyházaknak, gyermekotthonoknak és további rászorulóknak. Éppen karácsony előtt vehették át az adományt a református és a katolikus egyház, valamint a gútai és a komáromi gyermekotthon képviselői ” - folytatta tájékoztatását.

Magyarok Kenyere-program: 4620 kiló lisztet osztottak szét a Komáromi járásban
Ollári Adrianna, a Komáromi járás falugazdásza egyes érintett iskolák képviselőinek társaságában
Fotó:  Falugazdász-album

Azt is elárulta: minden évben úgy végzik a liszt szétosztását, hogy azt arányosan a búzaadományozók településére juttatják vissza. Az előző években személyesen hordta szét az adományokat, ami nagyon időigényes folyamat volt. Ezért úgy döntött, hogy ez alkalommal azokat a gútai malomban kapják meg a megajándékozott intézmények képviselői. Mivel az iskolák a pandémia miatt zárva voltak, az azoknak szánt lisztet a falugazdásznak aláírva visszaküldendő ajándékozási szerződéssel együtt csak január 21-én 9-12 óra között vehették át az illetékesek.

Voltak olyan iskolák, amelyek összefogtak, és ma ugyanazzal az autóval jöttek a lisztért.

Kijelenthetem, hogy immár a sok liszt az utolsó zacskóig elfogyott. Az iskolák pedig maguk dönthetik el, hogy az adományukból a diákokkal küldenek-e haza a családoknak vagy további rászorulóknak. A korábbi években csupa pozitív visszajelzést kaptunk, hiszen ez a jótékonysági program a felvidéki magyarság közösségkovácsolását, nemzeti összetartozásunk erősítését is szolgálja, miközben sokaknak segítünk. Szerencsére, egyre több jó szándékú gazda tudatosítja e program jelentőségét, s nekik köszönhetően újabban már háromszor annyi lisztet oszthattunk szét, mint a csatlakozásunk első évében” – zárta tájékoztatását Ollári Adrianna.

A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által közösen szervezett, tavaly 11 éves Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta régióiból, a nemzeti összefogás és a társadalmi felelősségvállalás jegyében ajánlanak fel búzát a magyar gyermekeket segítő szervezetek és további rászorulók számára.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.