lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. november 25., 11:20

Több mint kétezer diák Petőfi nyomában

A Szövetség a Közös Célokért társulás a Pogány Erzsébet-díj átadójával egy napon ugyancsak Rimaszombatban tartotta meg a Petőfi Sándor-emlékévhez kapcsolódó zárókonferenciáját.

Petőfi nyomában
Mintegy 2400-an vettek részt a Petőfi 200 emlékévhez köthető tanulmányutakon
Fotó: Virsinszky Tamás

A Gömör olyan, mint Magyarország kicsiben című konferencián bemutatták az emlékév projektjeinek az eredményeit, majd a társulás beszámolt az általa koordinált három programelem részleteiről.

Elsőként a határon átnyúló összefogással megvalósult kiállításláncról esett szó, amely két magyarországi (a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum és a balassagyarmati Palóc Múzeum) és három szlovákiai múzeum (a Füleki Vármúzeum, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, valamint a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum) közreműködésével valósult meg PETŐFI KÖRÚT 200 – Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban címmel. 

Az említett intézmények vezetői ismertették a költő születésének 200. évfordulója alkalmából létrejött tárlat jelentőségét, beszámoltak a látogatottságáról és a visszajelzésekről, valamint arról, hogy milyen múzeumpedagógiai foglalkozásokat (kvíz, üzenőfal, történeti játszóház) dolgoztak ki a kiállításhoz kapcsolódóan. 

Petőfi nyomában
Intézményvezetők konferenciája
Fotó:  Virsinszky Tamás

A projekt további elemeként egy 12 részből álló roll-up vándorkiállítás jött létre, amelynek anyagát Oriskó Norbert állította össze.

Az „Ahogy Petőfi szeretett…” című tárlatot a Csallóköztől Gömörig mintegy húsz helyszínen láthatta a közönség az elmúlt hónapokban. 

A Petőfi-bicentenárium jegyében, a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott diákutaztatás részleteiről Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója adott áttekintést. A társulás által koordinált tanulmányutak célja az volt, hogy a felvidéki magyar diákok (8-18 éves korig) minél nagyobb számban megtekinthessék a Petőfi Sándor-emlékév legkülönbözőbb kiállításait, illetve a reformkorhoz köthető kultuszhelyek egyikét. A napokban záruló program keretében 65 intézményből összesen 2173 diák és 213 kísérő pedagógus kereste fel a költő életútjához kötődő helyszínek valamelyikét Széphalomtól, Kiskőrösön át Balatonfüredig. 

A konferencia további részében Pósa Homoly Erzsébet, a SZAKC rimaszombati irodájának vezetője beszélgetett a meghívott iskolák igazgatóival és tanáraival, akik elmondták élményeiket, tapasztalataikat a tanulmányutakról. A diákok a múzeumlátogatások alkalmával saját hírlapot szerkesztettek, nyomdászok lehettek, felpróbálhatták a korabeli ruhákat, kalapokat, részesei lehettek a történeteknek. Fedor Erika magyar–történelem szakos tanár hangsúlyozta, az élménypedagógia lényegét abban látja, hogy megfoghatóvá, tapinthatóvá teszi a történelmi eseményeket, és 200 év történéseit úgy hozza vissza a gyerekeknek, hogy azok időszerűvé válnak. 

A zárókonferencia résztvevői végül koszorút helyeztek el Petőfi Sándor rimaszombati szobránál, majd Kerényi Éva, a Gömör-Kishonti Múzeum igazgatójának kurátori tárlatvezetésével megtekintették a Petőfi legendás barátságai című kiállítást.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/47. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.