2021. március 10., 12:28

Több kutyát fogadnak örökbe a járvány idején

A koronavírus-járvány ideje alatt emelkedett a kutyák örökbefogadása iránti érdeklődés – tájékoztatott a kassai ÚVP menhelyet üzemeltető polgári társulás.

Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: TASR

A kassai kutyamenhely átlagosan 170-200 kutyának ad menedéket.

Korábban havonta 25-30 kutya érdekezett és körülbelül 20-25 körül volt azok száma, amelyeket örökbe fogadtak. Most az utóbbi szám növekszik, az arány kiegyenlítődik. Sokkal nagyobb az emberek érdeklődése a kutyák iránt, mint a járvány előtt”

– mondta Romana Šerfelová, a menhelyet üzemeltető ÚVP Polgári Társulás munkatársa.

Az örökbefogadása iránti érdeklődés növekedését annak tulajdonítja, hogy többen dolgoznak otthonról, több az idejük, illetve többet járnak a természetbe. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, fennáll annak a veszélye, hogy egyes kutyák visszakerülnek a menhelyre, de reméli, hogy az új gazdik nem válnak meg tőlük.

Šerfelová elmondta, németországi szervezetekkel is együttműködnek, amelyek szintén azt jelezték, hogy növekszik az érdeklődés a kutyák örökbefogadása iránt. „Gyorsabban adoptálják a kutyákat, miáltal mi továbbiakat fogadhatunk be az utcáról” – jegyezte meg.

Hozzátette,

a kóbor kutyák nagy részét a lakosság hozza be a menhelyre, de arra is van példa, hogy a menhely munkatársai mennek el egy-egy elgázolt állatért. Az utóbbi időben több alkalommal előfordult, hogy a koronavírus áldozatául esett személy családja nem tudott gondoskodni az elhunyt kutyájáról, amely így a menhelyre került.

A járvány miatt a menhely munkatársainak több a munkájuk. Korábban több tucatnyi önkéntes segített a kutyák sétáltatásában, az év elejétől azonban a menhely zárva van a nyilvánosság előtt. „Ez nagy segítség volt. A kutyák szocializálódtak, hozzászoktak az emberekhez, így jobban fel voltak készülve az örökbefogadásra. Sok kutya vannak nálunk, alkalmazottból pedig nincs elegendő, nem győznek mindegyikkel egyedileg foglalkozni” – tette hozzá Šerfelová.

Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.