2020. július 29., 16:05

Tízmilliós adócsalást úszhatnak meg Bugyiék! Egy féli házaspár különös históriája...

Igen érdekes és legalább annyira szórakoztató oknyomozó cikk jelent meg a napokban az Aktuality.sk-n egy Pozsony melletti magyar falu, Fél egykori lakóiról, Bugyi Zsoltról és feleségéről, Bugyi Máriáról. A házaspárt azzal gyanúsítják, közel kétmillió eurót igényelt vissza jogtalanul az államtól, ráadásul, mintha ez nem lenne elég, még vagy tízmilliós kárt is okozott a költségvetésnek tetemes adóhátralékával. 

Fotó: minv.sk
Bugyi Zsolt és Mária.

Bugyiék, finoman fogalmazva is nagy lábon éltek, bár Galántára voltak bejelentkezve elképesztő luxusingatlant húztak fel Félen, amelyet annak rendje s módja szerint jelzáloggal terheltek meg a Sberbank által cégüknek nyújtott hitel fejében. Miután a törlesztőrészletek fizetése elmaradt, a bank rá akarta tenni a kezét, de kiderült, az ingatlan még 2015-ben eladták egy Seychelle-szigeteki vállalatnak, majd kisvártatva eltűntek. 

A 2016 óta érvényben lévő európai elfogatóparancs ellenére ma sem tudni, hová is menekülhettek Bugyiék.

A házuk évek óta üresen áll, s bár a lap újságírójának sikerült beszélnie Bugyi Zsolt édesapjával, aki rendszeresen látogatja az ingatlant, az azt állítja, fogalma sincs róla, kié most a ház, s persze azt sem tudja, hol van most a fia és menye. A jólértesült helyiek azonban tudni vélik, Bugyiék a szlovák(iai) bűnözők kedvelt úti célját, Belizét választották új hazájukul. 

A házaspár rossz útra térésének története szinte tankönyvi példája az országot korábban behálózó adóbűnözésnek. A klasszikus, körbeszámlázáson alapuló adóelkerülési rendszerbe Bugyiék annyi újdonságot vittek, hogy gabona vagy cukor helyett ők irodaszerekkel és csomagolóanyagokkal üzleteltek, egyetlen céllal, hogy megússzák az általuk feleslegesnek ítélt adózási kötelezettséget.

Olyan üzletekre igényeltek adóvisszatérítést, amelyek legfeljebb gondolatban kötöttek meg. 

Lényegében ugyanazt csinálták, írja a portál, mint a már jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélt Ladislav Bašternák, csak a lépték volt (jóval) kisebb. Bugyiék ügyét még nem zárták le, szeptemberben tárgyalják az ügyüket, minden bizonnyal nélkülük.

A házaspár cége, a még most is működő galántai Dream Trans az egykori Sberbanktól nagy összegű céges kölcsönt vett fel, amelyre Bugyiék ingatlanja jelentett fedezetet. 2015 nyarán kiderült, a bank tudta nélkül eladták az ingatlan. A pénzintézet erre a hitel idő előtti visszatérítését követelte, mire Bugyiék eladták a házat és vele együtt egy galántai ipartelepet is. Mindkettő a már említett Seychelle-szigeteki Manbeck Corp.-hoz került. A bank erre már a szlovák hatóságokhoz fordult, akiknek sikerült elérni, a vállalat ne adhassa tovább a két ingatlant, így az jelenleg is a Seychelle-szigeteki cég nevén van.

Az Aktuality újságírója nem tudott kapcsolatba lépni a házaspárral, cégük galántai telephelyén sem találtak senkit. A falubéliek azt állítják, a házaspár Belizébe menekült.

A rendőrség, mondván a nyomozás jelenleg is folyik, nem volt hajlandó kommentálni a helyiek állításait.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.