lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2022. december 9., 09:28

Tízéves a Grace egyesület - KÉPEKKEL

A nagypakai Grace Mozgáskorlátozottak és Egészségkárosultak Egyesülete számára 2022 az ünnepi rendezvények éve, hiszen a szervezet idén lett tízéves. Ennek apropóján a helyi kultúrotthonban jubileumi ünnepséget és adventi fesztivált szerveztek.

köszöntő beszéd
Galéria
+1 kép a galériában
A köszöntő beszéd
Fotó: Lacza Gergely

Amikor betoppantam, mosolygós arcú szervezők sürögtek-forogtak az előtérben, és úgy köszöntöttek, mint régi ismerőst, pedig először jártam ott.

A GRACE szeretetteljes, nagy és egyre bővülő család. Szeretetteljes, mivel a tagjai az elfogadáson, megbecsülésen, odafigyelésen nyugvó közösséget, mondhatni második családot alkotnak, amelyben nem az számít, hogy ki a szervező, és ki a mozgáskorlátozott, vagy szellemi fogyatékkal élő, hanem az, hogy miként tudnak örülni a közös sikereknek, az együtt eltöltött pillanatoknak.

Nagy, mivel az alapítókon kívül számos szervező, segítő és nyolc éve egy öttagú önkéntes junior csoport is tagja a csapatnak. Egyre bővülő, mert folyamatosan tágítja határokon átívelő és hazai kapcsolatait a fogyatékkal élő személyeket felkaroló szervezetekkel. Itthon már Dunaszerdahelyen, Sárréten, Somorján, Tejfalun, Nagyabonyban, Nagymegyeren is van GRACE-csoport.

grace
Adventi áldás Mikus Csabától
Fotó:  Lacza Gergely

Legfontosabb rendezvényeik közé tartozik a kétfordulós GRACE liga, ahol asztaliteniszben, dartsban és labdatriatlonban versenyeznek az egyesület tagjai, továbbá a nyárasdi termálfürdőben megrendezésre kerülő tábor, amelybe alkalomszerűen a fürdőző közönséget is bevonják. Ezenkívül fontos pillére a szervezetnek az érdekvédelem.

Az egyesület megalapításának igénye abból fakadt, hogy a három Paka lakói között több fogyatékkal élő polgártársunkról volt tudomásunk, akiknek könnyebbé szerettük volna tenni az életüket.

Egy közösségi tér kialakítását is célul tűztük ki a rendezvényeink megvalósítására. Hálásak vagyunk a polgármesternek és a helyi képviselőknek, hogy lelkiekben és anyagiakban is támogatják a munkánkat – fejtette ki Sárközi Tibor, a GRACE elnöke, akitől megtudhattuk, hogy igazi csapatmunkáról van szó, amelyből mindenki aktívan kiveszi a részét, s igaz, hogy ő az elnök, de az igazi hangyamunkát a felesége, Irén végzi, aki az egyesület igazgatója.

Az ünnepi rendezvényen a GRACE junior tagjai és a fogyatékkal élők szavaltak, és a továbbá a Nagyabonyi Citerazenekar is fellépett. Adventi köszöntőt Mikus Csaba, a község plébánosa mondott.

A rendezvényen jelen volt a szlovákiai egészségkárosultak főbiztosa, Zuzana Stavrovská, aki szerint 10 éve senki sem gondolta volna, hogy ez a szervezet ilyen magas szintre jut el. Seňan Iván, Nagypaka polgármestere elmondta, hogy a szervezet a jövőben is számíthat az önkormányzat támogatására, hiszen jó úton haladnak és nagyon fontos céljaik vannak. Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere már visszajáró vendégként hozzáfűzte, hogy nagyon megható volt azt a pillanatot látni, amikor könnyes szemmel gratuláltak Tiborék csapatának.

Olyan követ dobtak a vízbe a szervezet megalakulásakor, tíz éve, amely még most is hullámokat vet, és most eljött az a pillanat, amikor jó érzéssel nyugtázhatják, hogy nagyon fontosat alkottak

– tette hozzá Őry. A helyszínen felolvasták Forró Krisztián üzenetét, amelyben a Szövetség elnöke megköszönte az egyesület munkáját, amelyet az egyre nehezedő körülmények ellenére is magas színvonalon lát el.        

Megjelent a Magyar7 2022/49. számában.

nagypaka
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.