Tizennyolc falu népviseletesei találkoztak Bényben - KÉPGALÉRIÁVAL

2019. augusztus 12., 14:35

Nem csak nyelvében, de viseletében is él a nemzet, szokták mondani a népviseleti találkozók szervezői. A bényiek is így tartják, mert az idén már negyedik alkalommal szervezték meg ezt a hagyományőrző és értékteremtő összejövetelt.

nepviseleti-0-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-0-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-1-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-2-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-3-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-4-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-5-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-6-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-7-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-8-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-9-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-10-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-11-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-12-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-14-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-15-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-16-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-17-bokor-copy-.jpg
nepviseleti-18-bokor-copy-.jpg
A magyarság hagyományos öltözéke mára elszakadt a mindennapi élettől, és a történelem egy darabjának tekintik, a mai napon ezen darabokat illesztjük eggyé

– hangsúlyozta megnyitó beszédében Urbán Mónika műsorvezető. 

Kifejtette, régen másként öltözött a nemes, a jobbágy és a polgár, az egyes települések viseletükkel is megkülönböztették magukat más vidékek lakóitól. A régi ruhadarabokat házilag készítették, olyan tartós anyagokból, hogy egy életen át kiszolgálták viselőjüket.  Az inget, a bő gatyát, a harisnyát otthon szőtték, a viselet többi részét inkább gyári anyagokból varrták. A csizmákat, bocskorokat használta az egész család, ezeket mesteremberek készítették. Az asszonyok sokféle alakú és méretű kendőt viseltek, a lányok pártát, a férfiak kalapot, sapkát.

A rekkenő hőség ellenére Bény híres kéttornyú temploma elől indult a népviseletesek menete át a főútra, majd vissza a színpadot rejtő árnyas parkba, miközben a Boldogasszony Anyánk régi himnusszá nemesedett dallamát sodorta a forró levegő. Óriási tisztelettel viseltettek a résztvevők a népviselet iránt, senki se panaszkodott a meleg kendőre, csizmára, örömmel viselték a sok szoknyát, úgy, ahogy azt illett.

A felvonulókat és a vendégeket Kremmer Szabolcs Bény polgármestere fogadta, és megköszönte a Koczka házaspárnak – Gyulának és Katalinnak – a Csemadok égisze alatt végzett szervezőmunkát . Ezt követően a csoportok bemutatták népviseletüket, érdekességeket is felcsillantva. A lekérieknél például fekete volt a menyasszonyi ruha, de elhozták a Zalabán élt Csontos Vilmos feleségének viseletét is, az 1940-es évekből. A bényi menyasszonyok rezgős tornyoskoszorút viseltek, a lányok pedig piros, forgatható csörgős csizmát. Ez egy olyan különleges, forgatható csizma volt, amely úgy a jobb, mint a bal lábra illett, azért, hogy a leánytestvérek mindegyike hordhassa.  

A felvonulás végére, megismerve a régi korok viseleteit az érdeklődők is egyre jobban eligazodtak a viseletekben. Megértették, mi alapján látszik már messziről, ki hová való, milyen életkorú, vagy mi a családi állapota.

 

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.